• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par elektroenerģijas tarifu izlīdzināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.01.2011., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225063

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija: Par jūras zvejas kontroles sakārtošanu

Vēl šajā numurā

28.01.2011., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par elektroenerģijas tarifu izlīdzināšanu

Ekonomikas ministrijas analīze rāda, ka elektroenerģijas tarifu izlīdzināšanas ietekme uz tautsaimniecību būs minimāla, jo maksa par elektroenerģiju no uzņēmuma kopējā apgrozījuma ir neliela, un tās kāpumu izjutīs tikai neliela daļa uzņēmumu un iedzīvotāju. Prognozējams, ka līdz ar tarifu izlīdzināšanu kopējās ražotāju izmaksas palielināsies par 0,1%, realizācijas cenas pieaugs par 0,04%, bet peļņa var sarukt par 0,2%. Salīdzinoši daudz būtiskāku ietekmi uz inflāciju atstās izejvielu un degvielas cenu kāpums.

Lielāko daļu uzņēmumu – 65% no visiem uzņēmumiem – tarifu izlīdzināšana neietekmēs. Lielie uzņēmumi jau pašlaik darbojas brīvā elektroenerģijas tirgū un slēdz individuālus līgumus ar piegādātājiem; viņiem pieaugs tikai sadales tarifs, kam nebūs būtiska ietekme uz kopējo maksājumu par elektroenerģiju. Vidējiem un mazajiem uzņēmumiem pēc 1.aprīļa, optimizējot elektroenerģijas patēriņu un izvēloties piemērotākos piegādes veidus, atbilstoši uzņēmuma vajadzībām un ražošanas jaudu noslodzei, būs iespēja pašiem regulēt izmaksu kāpumu.

Ekonomikas ministrija norāda, ka ekonomiskās krīzes laikā (kopš 2008.g.) tarifi elektroenerģijai netika celti, lai maksimāli pasargātu komersantus no izdevumu pieauguma, kas mazinātu to konkurētspēju. Tajā pašā laikā būtiski pieaugušas elektroenerģijas iepirkuma cenas, kā rezultātā izveidojās situācija, ka uzņēmumi reāli maksāja mazāk nekā maksāja pati elektroenerģija un tās piegāde.

Elektroenerģijas tarifu izlīdzināšanas ietekme uz mājsaimniecību izdevumiem arī būs nebūtiska – pusi mājsaimniecību tā neskars nemaz, 30% ietekme būs minimāla – aptuveni viens lats mēnesī, 20% mājsaimniecību ietekme būs jūtamāka – virs četriem latiem mēnesī. Tarifu izlīdzināšanas rezultātā kopējais patēriņa cenu līmenis palielināsies par 0,2%.

Ekonomikas ministrija uzskata, ka AS "Latvenergo" ir atradis veiksmīgu risinājumu, kā turpināt iepriekšējā gadā sākto sociāli atbildīgas tarifu politikas veidošanu, kas nodrošinās, lai izmaiņas tarifos neskartu sociāli neaizsargātāko sabiedrības daļu, vienlaikus sniedzot iespēju papildu investēt uzņēmuma infrastruktūras uzlabošanā, sekmējot energoefektivitātes palielināšanos un elektroenerģijas racionālāku izmantošanu.

Ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!