• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par sankcijām pret Baltkrievijas varas iestādēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.01.2011., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/225055

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ANO Konvenciju par personu ar invaliditāti tiesībām

Vēl šajā numurā

28.01.2011., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par sankcijām pret Baltkrievijas varas iestādēm

Eiropas Parlaments (EP) pieņemis rezolūciju, kurā norādīts, ka ES jānosaka finansējuma iesaldēšana un ieceļošanas aizliegums Baltkrievijas amatpersonām, tiesnešiem un drošības darbiniekiem, kuri bija iesaistīti vardarbīgajā demonstrācijas apspiešanā pēc vēlēšanām 2010.gada 19.decembrī. Šīm sankcijām ir pievienota arī prasība par ieslodzīto opozīcijas līderu atbrīvošanu no ieslodzījuma.

Rezolūcijā deputāti nosoda brutālās policijas un Valsts drošības komitejas represijas vēlēšanu dienā un "aicina veikt šo notikumu neatkarīgu un objektīvu starptautisku izmeklēšanu EDSO pārraudzībā". Deputāti arī pieprasa sarīkot atkārtotas un neatkarīgas vēlēšanas, kas būtu saskaņā ar starptautiskajiem standartiem.

 

Stingras sankcijas

Deputāti atkārtoti apstiprina savas prasības aizliegt Baltkrievijas varas pārstāvjiem un drošības darbiniekiem ieceļot Eiropas Savienībā, kā arī finansējuma iesaldēšanu, kas ir saskaņā ar EP priekšsēdētāja Ježija Buzeka, vairāku EP komiteju un delegāciju kopīgu paziņojumu šā gada 12.janvārī. Šīm sankcijām jāpaliek spēkā "vismaz tik ilgi, kamēr no ieslodzījuma atbrīvo visus politiskos ieslodzītos un aizturētos".

Deputāti uzskata, ka būtu jāizskata vēl papildu ekonomiskās sankcijas, piemēram, iesaldējot finanšu atbalstu no Starptautiskā Valūtas fonda, Eiropas Investīciju bankas vai Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas.

 

Atbalsts opozīcijai

ES ir jāatvieglo ES vīzu pieteikšana Baltkrievijas iedzīvotājiem un jāpaplašina finansiālais atbalsts neatkarīgajiem medijiem (piemēram, TV Belsat, Eiropas Radio Baltkrievijai vai Radio Racja) un NVO, kas strādā opozīcijā un popularizē demokrātijas idejas. Tajā paša laikā ir jāaptur Komisijas atbalsts valstij piederošajiem medijiem, savukārt Baltkrievijā aizliegtām NVO būtu jāsniedz iespēja reģistrēties, lai tās varētu pieteikties dalībai ES programmās.

 

Valsts terors pret bērnu

Deputāti īpašu uzmanību pievērš gadījumam, kad Baltkrievijas varas iestādes centās ievietot valsts aprūpes centrā trīsgadīgo Daņilu Saņņikovu, jo vēlēšanu dienā tika apcietināti viņa vecāki – prezidenta amata kandidāts Andrejs Saņņikovs un pētnieciskā žurnāliste Irina Kalipa. Patlaban Daņila dzīvo pie vecmāmiņas.

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!