• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.01.2011., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224985

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

27.01.2011., Nr. 15

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien, godātie žurnālisti! Protams, galvenā sarunu tēma šodien bija notikumi Jēkabpilī, kas tomēr ir visskandalozākie notikumi, kas līdz šim ir bijuši policijas vēsturē pēc neatkarības atjaunošanas, tie liek daudz ko pārdomāt un pārvērtēt. Tas tiešām ir iemesls izvērtēt policijas kadru atestācijas politiku un novērst trūkumus, kas tur atklāsies. Gribu teikt, ka noteikti ir jāpievērš uzmanība gan cietušo radiniekiem, gan arī bojāgājušā tuviniekiem. Valstij jāsniedz visa palīdzība šiem cilvēkiem. Manuprāt, šie cilvēki noturēja policijas godu un sagūstīja ļaundarus, kuri savukārt apkaunoja policistu godu. Domāju, ka šīs darbības, ko veiks valdība un Ministru prezidents, novedīs pie tā, ka mūsu policijas prestižs nevis cietīs, bet celsies un policijas kadru spēja nodrošināt iekšējo drošību valstī būs lielāka.

Jautājums: Ko, jūsuprāt, Jēkabpils notikumi liecina par situāciju iekšlietu sistēmā? Un kā tieši būtu jānotiek iekšlietu ministres atbildības izvērtēšanai?

V.Zatlers: Iekšlietu ministre ir rīkojusies diezgan izlēmīgi. Es nerunāju tikai par to, ka daži policijas vadītāji ir atstādināti. Es runāju par to, ka ir šāds process, lai izvērtētu, kas strādā policijā, kā kadri tiek pieņemti, kā neatbilstības kritēriji tiek lietoti un kā policijas darbam nederīgas personas tiek atskaitītas no policijas. Tas nozīmē tikai to, ka ir jābūt vēl lielākai stingrībai. Pirms nedēļas sarunā ar jauno policijas šefu mēs runājām par to, ka policijai jākļūst draudzīgākai pret iedzīvotājiem, pēc iespējas jāsadarbojas ar iedzīvotājiem, iedzīvotājiem jākļūst vairāk aizsargātiem no policijas puses. Policijas uzticamība pēdējos gados gāja uz augšu, to rādīja visi reitingi. Bet tas nenozīmē, ka iekšā nav kāds augonis, kurš ir steidzīgi jāpārgriež, un jāpanāk, lai tādas situācijas neatkārtotos, jo runa ir par specvienības dalībniekiemtātad par policijas elites vienību.

Jautājums: Opozīcija un arodbiedrības ir norādījušas, ka Mūrnieces kundzei vajadzētu demisionēt. Kāds būtu jūsu kā Valsts prezidenta viedoklis?

V.Zatlers: Šis ir Ministru prezidenta kompetences jautājums, jo tie ir viņa aicinātie ministri, viņš tos arī vērtē. Un pašas Mūrnieces kundzes vērtējums.

Jautājums: Par ebreju kopienas kādreizējo īpašumu atgriešanu. Skaidrs, ka tā ir Ministru prezidenta atbildība, kā jūs jau teicāt, un ka nav runa par kompensācijām, bet gan īpašumiem. Kāda ir jūsu nostāja šajā jautājumā? Un kad tas varētu notikt?

V.Zatlers: Šis ir jautājums, kas nav vienkāršs, un to nevajag vienkāršot. Latvijas valsts ir gājusi cauri īpašumu atdošanas procesam saviem pilsoņiem, un šis likums, pēc kā tas tiek darīts, ir ļoti liberāls, pats liberālākais Latvijas valstī. Tas nenozīmē, ka likumā bija paredzētas pilnīgi visas iespējas visos gadījumos. Šeit runa ir par kopienas īpašumu, tātad par sinagogām, kultūras centriem. Latvijas valstij jāatbild uz jautājumu, kas šobrīd varbūt nav tik daudz juridisks, cik ētisks. Reizē tas kļūst arī par politiķu jautājumu. Un šeit savs vārds būtu jāsaka gan ebreju kopienai pašai par savu viedokli, gan arī parlamentā pārstāvētajiem deputātiem jāpauž savs viedoklis. Bet tas nav ātrs process. Mēs tam esam gājuši cauri faktiski gandrīz 20 gadus, bet tas nenozīmē, ka mums tas nav jārisina.

Jautājums: Šodien ārpolitikas eksperti ir sanākuši Saeimā, izteikuši savus viedokļus par mūsu ārpolitikas nostādnēm. Galvenā kritika bija par nepietiekami stingro politiku, izteikumiem par situāciju Baltkrievijā un arī par bezvīzu režīmu ar Krieviju – tas ir iekļauts nostādnēs, bet nav diskutēts sabiedrībā. Kāds ir jūsu viedoklis par šiem diviem punktiem?

V.Zatlers: Man nav bijis gods šajās diskusijās piedalīties, tāpēc man ir samērā grūti komentēt. Bet es varu komentēt tos divus jautājumus, ko minējāt. Latvijas atbalsts bezvīzu režīmam nākotnē ar Krieviju ir apspriests gan valdībā, gan Saeimas Eiropas lietu komisijā. Tā ka tas nav jauns jautājums. Ja kāds deputāts vai kāds eksperts nav pamanījis, ka šī ir vienota Latvijas valsts politika, tad tā ir viņa personīgā problēma. Kas attiecas uz Baltkrieviju, tad šeit es jau iepriekšējā preses konferencē minēju, ka mēs pieņemsim kopīgu Eiropas nostāju un Latvijas nostāja no tās neatšķirsies. Vakar man bija samērā ilga telefonsaruna ar Ketrinu Eštoni (ES ārlietu un drošības politikas jautājumu augstā pārstāve – Red.), un mēs pārrunājām arī Baltkrievijas jautājumu. Mūsu viedokļi tiešām saskan, un tuvākajās dienās gaidāms kopīgs Eiropas viedoklis, kurā būs skaidri pateikts, ka Baltkrievija ir gājusi soli atpakaļ, vēlēšanu process ir radījis vilšanās sajūtu Eiropā, Eiropa uzskata, ka uz to ir jāreaģē un procesi Baltkrievijā ir jāietekmē pozitīvāk un demokratizācijas virzienā. Un tai pašā laikā nedrīkst ciest Baltkrievijas nākotne.

 


Valsts prezidenta preses dienesta preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 26.janvārī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!