• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Valdība ir atbildīga par šo valsti". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.03.1999., Nr. 64/65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22495

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Valdība ir atbildīga par šo valsti" (turpinājums)

Vēl šajā numurā

05.03.1999., Nr. 64/65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Valdība ir atbildīga par šo valsti"

Ministru prezidents Vilis Krištopans — runā Saeimā vakar, 4.martā:

K.JPG (21591 BYTES)4.03.1999 Foto:Māris Kaparkalējs, "LV"

Godājamo Saeimas prezidij, cienījamie deputāti un deputātes!

6. martā aprit 100 dienas, kopš jūs, cienījamie deputāti, izrādījāt uzticību manis vadītajai valdībai. Apliecinot uzticību valdībai, jūs arī akceptējāt deklarāciju par Ministru kabineta iecerēto darbību. Toreiz, pirms 98 dienām, deklarāciju par kabineta iecerēto darbību patiešām varēja uzskatīt par "iecerēto" darbību, bet šodien mēs jau varam atskaitīties par pirmajiem darbiem.

Ir notikušas 14 Ministru kabineta komitejas sēdes.

Ir notikusi 21 valdības sēde, tajā skaitā 8 sēdes par 1999. gada valsts budžetu.

Ir pieņemti 133 Ministru kabineta noteikumi, no tiem 15 Satversmes 81. panta kārtībā, kā arī 174 Ministru kabineta rīkojumi.

Saeimā iesniegti 46 likumprojekti.

Bet tagad īsumā par atsevišķām nozarēm.

Finanses/ budžets

Aizvadītajā nedēļā valdība nodeva jūsu galīgai izskatīšanai un akceptēšanai valsts svarīgāko finansu dokumentu — šī gada valsts budžetu. Balsojot par budžetu, jūs, cienījamie deputāti, vēlreiz apliecinājāt uzticību šai valdībai. Budžets ir mūsu kopējais politiskais dokuments, kurā ieguldīts milzīgs darbs. Vēlos vēlreiz izteikt savu gandarījumu par deputātu konstruktīvo darbu budžeta apspriešanā. Manuprāt, ir iedibināts precedents, kuram nākotnē jākļūst par normu, proti, jau pirms budžeta galīgās izskatīšanas Saeimas zālē rūpīgi apspriest visus ierosinājumus un izrunāt visas domstarpības.

Saskaņā ar valdību veidojošo frakciju un citu Saeimā pārstāvēto partiju ierosinājumiem esam palielinājuši finansējumu aizsardzības, izglītības, kultūras, zemkopības, veselības un sociālās aizsardzības nozarēm, kā arī esam ievērojuši vēl daudzus citus priekšlikumus.

Par budžetu, tā struktūru un prioritātēm šajā zālē daudz tika diskutēts pirms nedēļas, tāpēc pie tā daudz nekavēšos. Vienīgi vēlreiz gribu uzsvērt, ka šis ir finansiāli sabalansēts budžets.

Valsts galvenais uzdevums šobrīd ir turpināt konservatīvu valsts finansu politiku, kas nodrošinās tālāku inflācijas tempu samazināšanos, nepieļaujot budžeta deficītu, vienlaikus nodrošinot valsts budžeta īpatsvara pakāpenisku samazināšanos iekšzemes kopprodukta apjomā un valsts investīciju īpatsvara palielināšanos budžeta izdevuma daļā.

To nupat novērtējusi arī starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Moody’s", kas piešķīrusi Latvijai A2 reitingu ilgtermiņa iekšējā aizņēmuma obligācijām nacionālajā valūtā. Lai atjaunotu Latvijai piešķirto kredītreitingu, "Moody’s" pārstāvji Latvijā ieradās februārī. "Moody’s" paziņojumā par piešķirto reitingu teikts, ka tas liecinot par zemo valsts iekšējā parāda apjomu un pietiekami stingro Latvijas valdības fiskālo politiku.

"Moody’s" noteiktais ilgtermiņa kredītreitings aizdevumiem ārvalstu valūtā Latvijai ir "Baa2", un tas nozīmē, ka Latvija ir stabila, investīcijām labvēlīga valsts ar labām nākotnes perspektīvām.

Apliecinu, ka valdība jau šā gada martā sāks strādāt pie nākamā gada budžeta, ko iesniegsim Saeimā līdz šā gada 1. oktobrim. Pavisam drīz, jau 17. martā, būs pirmais seminārs un apspriede par nākamā gada budžetu, jo 1. oktobris vairs nav aiz kalniem.

Ekonomika

Kopīgi ar Satiksmes ministriju sagatavots Koncesiju likuma projekts, kurš iesniegts Ministru kabinetā apspriešanai un pieņemšanai. Koncesiju likuma iedarbināšana valstī ļaus palielināt investīciju apjomus valsts infrastruktūras attīstībai, piesaistot privātās investīcijas un veidojot jaunu, progresīvu valsts un privātā sektora sadarbības modeli.

Lai veicinātu ārvalstu investīciju ienākšanu Latvijā, ir nodibināta darba grupa investīcijas traucējošo administratīvo barjeru novēršanai.

Ekonomikas ministrijai veidojas laba sadarbība ar uzņēmēju asociācijām un nozaru ekspertu padomēm.

Labi funkcionē Reģionālās attīstības fonds, tā ietvaros pavisam drīz jau tiks finansēts 100. projekts.

Turpinās brīvās tirdzniecības līgumu noslēgšana. Eiropas Savienība ir uzsākusi sarunas ar Latviju kā pirmo no otrās kandidātvalstu grupas par Eiropas atbilstības novērtēšanas līgumu preču kvalitātes jomā. Tas sekmēs Latvijas ražojumu konkurētspēju Eiropas Savienības tirgū.

Valdība ir par caurspīdīgumu un atklātību lielo valsts uzņēmumu privatizācijā, tos pārveidojot par publiskām akciju sabiedrībām un piesaistot stratēģiskos investorus. Tas nodrošinās nepieciešamās investīcijas, kā arī veicinās konkurenci.

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!