• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Mana vizīte Latvijā bija sekmīga". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.03.1999., Nr. 64/65 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22492

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Mana vizīte Latvijā bija sekmīga" (turpinājums)

Vēl šajā numurā

05.03.1999., Nr. 64/65

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Mana vizīte Latvijā bija sekmīga"

Ķīnas vicepremjere U I — intervijā "Latvijas Vēstnesim" vakar, 4.martā

T3.JPG (35526 BYTES) 4.03.1999. Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Jūsu ekselence, pastāstiet, lūdzu, vispirms par jūsu vizītes mērķi un prioritātēm Latvijā!

— Mērķis ir ļoti skaidrs un reizē arī vienkāršs. Šis mērķis ir plašā spektrā sekmēt draudzīgās sadarbības attiecības starp mūsu valstīm, īpaši ekonomikas un tirdzniecības saites. Tas arī ir manas vizītes mērķis.

Šī intervija notiek jūsu vizītes beigu cēlienā, tādēļ varu jautāt — vai esat ar vizīti apmierināta?

— Es esmu ieradusies jūsu valstī saskaņā ar Latvijas Republikas premjerministra vietnieka Gorbunova kunga ielūgumu. Pēc mana personīgā vērtējuma, vizīte ir bijusi sekmīga. Jo šīs vizītes laikā man bija iespēja tikties ar jūsu Valsts prezidentu un arī ar jūsu premjerministru. Abos gadījumos mēs apmainījāmies viedokļiem par mūsu valstu divpusējām attiecībām gan politikā, gan ekonomikā, kā arī par citiem svarīgiem aspektiem.

Ir pagājuši četri gadi kopš jūsu Valsts prezidenta vizītes Ķīnā. Mūsu tikšanās laikā prezidents izrādīja lielu interesi par Ķīnas ekonomikas jaunāko attīstību. Es prezidentam piedāvāju sistemātisku informāciju par mūsu ekonomiku. Mums bija ļoti laba domu apmaiņa.

Es arī pavadīju kādu laiku kopā ar jūsu premjerministra vietnieku Gorbunova kungu. Arī ar viņu mēs pārrunājām ceļus un viedokļus, kā sekmēt un paplašināt mūsu valstu divpusējās attiecības un ekonomisko sadarbību.

Vizītes beidzamajā rītā man bija saruna arī ar jūsu ekonomikas ministru, un mēs apspriedām dažus ļoti specifiskus jautājumus.

Vizītes laikā apmeklējām arī dažus Latvijas uzņēmumus. Pateicoties šiem ļoti nopietnajiem iespaidiem, es redzu, ka starp mums pastāv cieša savstarpēja sapratne. Uzlabojas arī mūsu sakari informācijas jomā. Tas viss ir labs pamats vēl sekmīgākai mūsu divpusējo attiecību attīstībai nākotnē. Tādēļ es domāju, ka mana vizīte Latvijā bijusi sekmīga un tās mērķi ir sasniegti.

Kā jūs kopumā vērtējat Latvijas un Ķīnas divpusējās attiecības? Es domāju gan politiskās, gan ekonomikas attiecības.

— 1994. gadā Ķīna un Latvija normalizēja savas divpusējās attiecības. Tajā pašā gadā jūsu Valsts prezidents arī apmeklēja Ķīnu. Viņš un Ķīnas prezidents Dzjans Dzemiņs parakstīja kopējo paziņojumu. Tas ir ļoti svarīgs dokuments, kas ļoti labi nosaka mūsu valstu draudzīgo attiecību un sadarbības attīstību, kā arī ir nopietns pamats abām valstīm šo attiecību veidošanā.

Ķīna ir liela valsts, kas īsteno neatkarīgu, miermīlīgu politiku. Ķīna arī konsekventi uzskata, ka ikviena valsts, neatkarīgi no tā, vai tā ir liela vai maza, bagāta vai nabaga, spēcīga vai vāja ir vienlīdzīga starptautiskās kopienas locekle. Tādēļ Ķīna vienmēr ir atbalstījusi Latvijas centienus nosargāt savu neatkarību, suverenitāti un teritoriālo integritāti. Ķīna arī saprot un ciena Latvijas lēmumu, izvēloties pašai savu attīstības ceļu, savu iekšpolitiku un ārpolitiku. Ķīnas puse arī ļoti augstu novērtē to, ka Latvija ir skaidri apliecinājusi "vienas Ķīnas principa" izpratni. Jo arī Ķīnai ir svarīgs uzdevums nosargāt savu suverenitāti un teritoriālo integritāti. Tādēļ es ceru, ka nākotnē mēs mūsu sadarbību vēl vairāk nostiprināsim.

Es gribu uzsvērt vēl vienu, manuprāt, ļoti būtisku iezīmi: mūsu valstu ekonomiskās attiecības attīstās ļoti noteikti. Ķīnas statistika liecina, ka pagājušajā gadā mūsu divpusējo ekonomisko attiecību intensitāte pieaugusi par 220% un Latvijas eksports uz Ķīnu — par 580%. Tā ka mūsu ekonomiskās sadarbības pieaugums ir ļoti liels. Tomēr mēs nedomājam apmierināties ar šiem sasniegumiem, jo mūsu preču apmaiņas līdzšinējie apjomi absolūtajos skaitļos vēl bijuši samērā nelieli. Taču, raugoties uz mūsu ekonomiskās sadarbības attīstību procentuālā izteiksmē, es redzu plašu potenciālu mūsu kontaktu straujam pieaugumam nākotnē. Svarīgi ir attīstīt mūsu sadarbību, dažādojot to, ieviešot aizvien elastīgākus sadarbības modeļus un aizvien palielinot abpusējo izdevīgumu. Pastāv vēl daudz iespēju mūsu attiecību pacelšanai augstā līmenī.

Vicepremjeres kundze, kāda, jūsuprāt, ir žurnālistu loma šajā mūsu valstu sadarbības paplašināšanas attīstībā?

— Tas ir ļoti grūts jautājums, jo manā kompetencē ir ekonomika. Jūsu jautājums saistās ar ideoloģiskiem aspektiem. Tādēļ man varētu būt grūtāk atbildēt uz šo jautājumu.

Es domāju, jūs kā valsts līmeņa žurnālisti pildāt ļoti svarīgu tilta funkciju starp abām valstīm. Un pār šo tiltu mēs varam paplašināt abu valstu sakarus.

 

T5.JPG (18701 BYTES)
Vakar Ķīnas delegācijas vizītes ietvaros tika parakstīti vairāki divpusējie līgumi (tuvāk — 6.lpp.) . Pirms līgumu parakstīšanas: Ķīnas vēstnieks Latvijā Jao Peišens, Ķīnas vicepremjere U I, Latvijas Ministru prezidenta biedrs, satiksmes ministrs Anatolijs Gorbunovs un ekonomikas ministrs Ainārs Šlesers. Foto: Arnis Blumbergs, "LV" p.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!