• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārlietu ministra vizīti Somijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.01.2011., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224788

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas de iure atzīšanas 90.gadadienu

Vēl šajā numurā

25.01.2011., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārlietu ministra vizīti Somijā

20.janvārī ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis Helsinkos tikās ar Somijas kolēģi Aleksandru Stubu. Latvijas ārlietu ministrs augstu novērtēja abu valstu aktīvās divpusējās attiecības, tostarp politisko dialogu un ekonomisko sadarbību. Tikšanās laikā viņš uzsvēra, ka viena no Latvijas ārpolitikas augstajām prioritātēm ir Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbības nostiprināšana. Ministri pārrunāja Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbību, īpaši atzīmējot Baltijas valstu neatkarības atjaunošanas divdesmitgades pasākumus. Augustā Helsinkos tiks rīkota konference ar Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministru dalību, kurā tiks diskutēts par reģiona tālākās sadarbības virzieniem nākotnē. Puses apsprieda arī ES aktualitātes, tostarp ES Baltijas jūras reģiona stratēģijas īstenošanu, sadarbību ar Krieviju un drošības politikas jautājumus.

Sarunā īpaša uzmanība tika veltīta situācijai Baltkrievijā, pārrunājot janvāra beigās gaidāmo diskusiju ES Ārējo attiecību padomē par tālāko politiku attiecībā uz Baltkrieviju.

Latvijas ārlietu ministrs informēja somu kolēģi par Latvijas redzējumu enerģētiskās drošības situācijas uzlabošanai Baltijas reģionā.

Tāpat ministri apmainījās viedokļiem par situāciju Afganistānā. Ar Somijas ārlietu ministru A.Stubu tika pārrunāta arī tūrisma attīstība kā nozīmīga abu valstu pakalpojumu eksporta sastāvdaļa.

Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis 20.janvārī vizītes laikā tikās arī ar Somijas prezidenti Tarju Halonenu. Tikšanās laikā tika pārrunāti Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbības jautājumi, uzmanība tika veltīta Baltijas jūras reģiona vides jautājumiem, kā arī reģiona enerģētiskās drošības jautājumiem. Ārlietu ministrs uzsvēra Baltijas un Ziemeļvalstu sadarbības lomu un tās arvien pieaugošo nozīmi. Somijas prezidente norādīja, ka Baltijas jūras vides jautājumi ir viena no reģiona valstu prioritātēm. Ministrs atzīmēja T.Halonenas personīgo ieguldījumu šā jautājuma aktualizēšanā, īpaši pēc Somijas prezidentes iniciatīvas 2010.gada februārī notikušajā Baltijas jūras rīcības plāna samitā Helsinkos. Runājot par enerģētiskās drošības jautājumiem, Ģ.V.Kristovskis norādīja, ka aktīvi ir jāturpina darbs pie Baltijas un Ziemeļvalstu elektrības tirgu integrācijas. Somijas prezidente akcentēja nepieciešamību ES enerģētikas politikas ietvaros attīstīt koordinētu un vienotu ES nostāju. Puses pārrunāja ES un Krievijas attiecību jautājumus, atzinīgi novērtējot neseno Latvijas prezidenta Valda Zatlera vizīti Krievijā. Somijas prezidente informēja ministru par viņas neseno vizīti Afganistānā, uzsverot, ka situācijas stabilizēšanā Afganistānā arvien būtiskāka loma ir ciešai iesaistīto valstu aktivitāšu koordinēšanai.

Vizītes laikā Ģ.V.Kristovskis apmeklēja arī Latvijas stendu un "Air Baltic" stendu starptautiskajā tūrisma gadatirgū "MATKA 2011 Nordic Travel Fair" un tikās ar tūrisma sektora pārstāvjiem. Ministrs atzina, ka izstādē Latvija kā tūrisma galamērķis ir parādīta veiksmīgi un Latvijas kopējais stends ir izveidots ļoti pievilcīgs.

20.janvārī ārlietu ministrs uzrunāja klātesošos Latvijas vēstniecības Helsinkos rīkotajā pieņemšanā par godu Latvijas starptautiskās atzīšanas de iure 90.gadadienai.

Uz pieņemšanu bija aicinātas Somijas valsts amatpersonas, politiķi, kultūras darbinieki un preses pārstāvji, Helsinkos akreditētie diplomāti, Somijas un Latvijas draudzības biedrību pārstāvji un Latvijas goda konsuli Somijā.

Latvijas valsti Sabiedroto Augstākā padome (Beļģija Francija, Itālija, Japāna un Lielbritānija) de iure atzina 1921.gada 26.janvārī. Somija bija pirmā valsts, kas starptautiski atzina Latvijas neatkarību tajā pašā dienā, par ko Somijas ārlietu ministrs Rūdolfs Holsti rakstiski informēja Zigfrīdu Annu Meierovicu.

 

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa;
Latvijas vēstniecība Somijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!