• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministrija: Par gatavošanos iespējamajam gripas vilnim. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.01.2011., Nr. 11 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224631

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija: Par sniega radīto zaudējumu kompensēšanu pašvaldībām

Vēl šajā numurā

20.01.2011., Nr. 11

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministrija: Par gatavošanos iespējamajam gripas vilnim

Lai pārrunātu jautājumus saistībā ar gripas saslimstības prognozēm Latvijā, profilakses pasākumiem, kā arī medicīnas un citu atbildīgo dienestu darba organizāciju un kapacitāti saslimstības pieauguma laikā, 14.janvārī Veselības ministrijā tikās Latvijas Infektoloģijas centra, Veselības inspekcijas, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un Veselības norēķinu centra speciālisti, kā arī pārstāvji no Latvijas Ģimenes ārstu un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas.

Speciālisti lielāko saslimstības pieaugumu ar gripu mūsu valstī prognozē februāra vidū, tādēļ šobrīd ir iespējams veikt visus nepieciešamos sagatavošanas pasākumus gan sabiedrības, gan atbildīgo dienestu informēšanai un rīcības plānu aktualizēšanai. Speciālisti norāda, ka šobrīd pamatā slimo bērni un jauni cilvēki, un slimību raksturo vai nu ar ļoti viegla, vai izteikti smaga gaita, kas prasa nopietnu ārstēšanos slimnīcās.

Iedzīvotājiem vēl ir iespējams vakcinēties pret sezonālo gripu, kura ietver arī pagājušā gada pandēmiskās gripas H1N1 celmu, jo vakcinācija uzskatāma par vislabāko profilakses līdzekli, it sevišķi pacientiem ar hroniskām saslimšanām. Papildus šajā gadā speciālisti īpaši norādīja, ka jāvakcinējas grūtniecēm, jo cirkulējošās gripas vīruss īpaši smagi var ietekmēt tieši topošās māmiņas.

Vairākām iedzīvotāju grupām – bērniem no sešu mēnešu vecuma līdz divu gadu vecumam, pieaugušajiem virs 65 gadiem, pacientiem, kuri slimo ar hroniskām plaušu, sirds, vielmaiņas un nieru slimībām, pacientiem ar imūndeficīta sindromu un pacientiem, kuri saņem imūnsupresīvo terapiju, – valsts kompensē pusi no vakcīnas cenas. Bet pacienti ar zemiem ienākumiem sociālā drošība tīkla ietvaros vakcināciju var saņemt bez maksas.

Lai iedzīvotāji varētu saņemt daļēji valsts apmaksātu pretgripas vakcīnu, jāvēršas pie ģimenes ārsta.Viena gripas vakcinācija maksā aptuveni no 5 līdz 10 latiem.

Veselības ministrija aicina iedzīvotājus īpaši pievērst uzmanību gripas profilakses pasākumiem un ievērot mājas režīmu pacientiem, kuriem ir aizdomas uz saslimšanu. Parādoties pirmajām saslimstības pazīmēm, jākonsultējas ar ģimenes ārstu.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!