• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Neatkarības atjaunošanas dienu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.01.2011., Nr. 11 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224602

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par politiski represētās personas statusa piešķiršanu

Vēl šajā numurā

20.01.2011., Nr. 11

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Neatkarības atjaunošanas dienu

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 12.janvārī konceptuāli atbalstīja virzībai Saeimā grozījumus likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”, līdz ar to atbalstot 4.maija svētku un 21.augusta atzīmējamās dienas pārdēvēšanu attiecīgi par Neatkarības atjaunošanas dienu un Konstitucionālā likuma “Par Latvijas Republikas valstisko statusu” pieņemšanas dienu.

Patlaban 4.maijs likumā noteikts kā Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena un 21.augusts noteikts kā Konstitucionālā likuma “Par Latvijas Republikas valstisko statusu” pieņemšanas un Latvijas Republikas faktiskās neatkarības atjaunošanas diena. Komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene ir gandarīta par panākto vienošanos mainīt esošos nosaukumus, tādējādi nostiprinot šos datumus jēdzieniski.

Komisijas priekšsēdētājas biedrs Boriss Cilevičs piekrita, ka, mainot 4.maija svētku nosaukumu, dienai tiek piešķirta simboliska nozīme. “Jauniešiem, kuri nav piedalījušies Latvijas Tautas frontē, ir grūti saprast šīs dienas būtību, tādēļ ir īpaši svarīgi nostiprināt šā datuma simbolisko nozīmi,” norādīja B.Cilevičs.

Atbalstu šai ierosmei pauda arī kultūras ministre Sarmīte Ēlerte: “Nosaucot datumu īstajā vārdā, tas iegūst lielāku spēku. Pareizajos vārdos iezīmējot svarīgus datumus, tie iegulst nācijas apziņā.”

Sekojot Saeimas Juridiskā biroja aicinājumam Neatkarības deklarācijas pieņemšanu vērtēt loģiskā secībā un kopsakarībā ar citām Latvijai nozīmīgām dienām, komisija atbalstīja priekšlikumu pārdēvēt 21.augustu par Konstitucionālā likuma “Par Latvijas Republikas valstisko statusu” pieņemšanas dienu.

Komisija sagatavojusi likumprojektu iesniegšanai Saeimā ar aicinājumu pieņemt to pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas komisijā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!