• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par piedalīšanos samitā Apvienotajā Karalistē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.01.2011., Nr. 9 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224469

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Azerbaidžānas prezidenta oficiālo vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

18.01.2011., Nr. 9

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidents

Par piedalīšanos samitā Apvienotajā Karalistē

No 18. līdz 21.janvārim Ministru prezidents Valdis Dombrovskis apmeklē Lielbritāniju, kur piedalīsies Apvienotās Karalistes valdības rīkotajā augsta līmeņa samitā par modernās Ziemeļeiropas ekonomikas izaicinājumiem, valdības vadītājam plānots arī divu prestižu augstskolu apmeklējums, lai tiktos ar mācībspēkiem, studentiem un lekciju, diskusiju formātā iepazīstinātu auditoriju ar Latvijas ekonomisko situāciju, izaicinājumiem un mērķiem, pārvarot ekonomisko krīzi. 19.janvārī Ministru prezidents apmeklēs Londonas Ekonomikas skolu, bet 21.janvārī – Varvikas universitāti, kur piedalīsies “Midlands World Trade Forum” sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Lielbritānijā un Latvijas Investīciju attīstības aģentūru (LIAA) organizētā investīciju forumā “Latvija – Ziemeļeiropas galamērķis biznesam”. Latviju šajā forumā pārstāvēs arī LIAA direktors Andris Ozols un pieaicinātie uzņēmēji.

G.Brauns laikrakstā “Birmigham Post” (12.01.2011.) par gaidāmo V.Dombrovska un delegācijas viesošanos Varvikas universitātē raksta: “Šomēnes Rietumu Midlendas uzņēmumiem tiks sniegta informācija par darījumu attiecībām ar kādu visstraujāk augošu Ziemeļeiropas valsti. 21.janvārī Latvijas Ministru prezidents apmeklēs reģionu, lai runātu ar atsevišķiem uzņēmumiem par iespējām veikt uzņēmējdarbību Baltijas valstīs infrastruktūras projektu, progresīvās ražošanas, medicīnas iekārtu un plaukstošā IKT sektora jomā.

Valdis Dombrovskis, kuram Varvikas universitātes Starptautiskajā digitālajā laboratorijā pievienosies investori un abu valstu uzņēmumu pārstāvji, informēs par to, kā valsts ir iecerējusi veidot ciešākas attiecības ar Rietumu Midlendas uzņēmumiem, kā arī par to, kā tā jau ir piesaistījusi ārvalstu investīcijas 8 miljardu eiro apmērā.”

Tāpat šajā rakstā tiek uzsvērts, ka Latvija ir valsts ar lielu potenciālu Rietumu Midlendas eksportētājiem, pateicoties lieliskajai atrašanās vietai: “Tā ir kā vārti uz Krieviju. Augsti kvalificētais darbaspēks padara to par ideālu tirdzniecības partneri.”


 

Par dalību Ziemeļeiropas ekonomikas izaicinājumu ideju samitā

19. un 20.janvārī Latvijas delegācija Ministru prezidenta Valda Dombrovska vadībā Londonā piedalīsies samitā par modernās Ziemeļeiropas ekonomikas izaicinājumiem. Samitu rīko Apvienotās Karalistes valdība, lai veicinātu jaunu ideju apmaiņu starp Apvienoto Karalisti, Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm, diskutētu un dalītos pieredzē par radošiem risinājumiem un inovācijām, kas veicina ekonomisko izaugsmi un konkurētspēju sociālās labklājības un vienlīdzības vērtību kontekstā.

Pasākums tiek rīkots kā neformāls, profesionāls un netradicionāls, radot iespējas kreatīvai domāšanai, partnerībai un inovācijām. Šis būs pirmais šāda formāta un ievirzes pasākums, kāds jebkad ticis rīkots. Samita dalībvalstis prezentēs vairāk nekā 40 labākās prakses un sasniegumus zaļās ekonomikas un ilgtspējīga biznesa, tehnoloģiju un inovāciju, kā arī nodarbinātības, ģimenes un dzimumu līdztiesības jomās. Pasākumā plānota arī premjerministru plenārsesija par šīm tēmām.

Augsta līmeņa sanāksme pulcēs aptuveni 120 dalībniekus no Apvienotās Karalistes, Zviedrijas, Dānijas, Somijas, Norvēģijas, Īslandes, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas. Samita dalībvalstis pārstāvēs premjerministri, augsta līmeņa amatpersonas, pilsoniskās sabiedrības pārstāvji un biznesa līderi.

“Šīs valdības deklarācijas tautsaimniecības sadaļā viens no prioritārajiem virzieniem ir valsts atbalsts konkurētspējīgiem, inovatīviem uzņēmumiem ar augstu izaugsmes un eksporta potenciālu un nozīmīgu ieguldījumu pievienotās vērtības pieaugumā. Londonas samits ir laba iespēja apliecināt mūsu apņemšanos un izcelt jau veiksmīgi iesāktos projektus, ko kopīgi ar delegācijā iekļautajiem uzņēmējiem arī darīsim,” uzsver V.Dombrovskis.

Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Endrū Sopers izteica cerību, ka šis samits padziļinās Latvijas un Apvienotās Karalistes attiecības dažādos līmeņos, īpaši uzņēmējdarbības sektorā, un Latvijas delegācija atgriezīsies ar jaunām idejām un kontaktiem inovatīvu un radošo biznesu sākšanā. E.Sopers pauda pārliecību, ka biznesa attiecības stiprinās arī dienu pirms samita notiekošais biznesa forums par inovācijām un tehnoloģijām enerģētikā un citās jomā.

 

Latvijas temati samitā

Samita sesijā “Tehnoloģijas un inovācijas” Latviju pārstāvēs IT uzņēmuma “Tilde” valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs, kurš prezentēs starptautisko valodu tehnoloģiju projektu “Valodu krasts”. Tā ir vērienīga iniciatīva, lai latviešu un citas skaitliski nelielās valodas nostiprinātu mūsdienu informācijas tehnoloģijās. “Valodu krastā” tiek attīstīti sadarbības projekti starp dažādu valstu pētniekiem un uzņēmumiem, lai izstrādātu tādas perspektīvas tehnoloģijas kā kvalitatīva mašīntulkošana, automatizēta informācijas satura analīze, runas tulkošana mobilajās ierīcēs u.c. “Valodu krasta” ietvaros Latvija vada liela mēroga sadarbības projektus starp dažādu valstu pētniecības centriem un uzņēmumiem. Šis projekts ir Latvijas iespēja gūt līderību Eiropas un pasaules moderno valodas tehnoloģiju attīstībā.

Stratēģiskās analīzes komisijas priekšsēdētājs Roberts Ķīlis pārstāvēs Latviju samita sesijā par nodarbinātības, ģimenes un dzimumu līdztiesības jautājumiem. R.Ķīlis runās par Latvijas sabiedrības pašorganizāciju ekonomiskās krīzes laikā. Stratēģiskās analīzes komisijas priekšsēdētājs uzsver, ka dramatiskais IKP un algu kritums, kā arī stingrie izdevumu samazināšanas pasākumi neizraisīja masu protestus. “Tieši otrādi – latvieši protestēja ar pašorganizāciju un jaunām pilsoņu un uzņēmējdarbības iniciatīvām,” uzskata R.Ķīlis. Prezentācijā tiks demonstrēta arī 2009.gada maijā notikušā Latvijas foruma pieredze, kura mērķis bija panākt jaunu sociālo konsensusu ekonomiskās krīzes situācijas risināšanā.

“Lattelecom” valdes locekle un komercdirektore Kerli Gabriloviča prezentēs pašvaldību publisko bibliotēku attīstības projektu “Trešais tēva dēls”, kura rezultātā 874 Latvijas publiskās bibliotēkas kļuvušas modernākas un ar mūsdienīgiem informācijas tehnoloģiju risinājumiem bagātākas. Īstenotais projekts radījis pašvaldību iedzīvotājiem iespējas bez maksas lietot ar mūsdienīgu programmatūru aprīkotus datorus, ātrgaitas bezmaksas bezvadu internetu, kā arī saņemt konsultācijas par datortehnikas un citu jaunāko tehnoloģiju lietošanu. K.Gabriloviča uzsver, ka projekts “Trešais tēva dēls” nostiprināja interneta pieejamību lauku reģionos Latvijā īpaši paaugstināta riska iedzīvotāju grupās.

Sesijā par zaļo ekonomiku un ilgtspējīgu biznesu Latvijas labo praksi pārstāvēs restorāna “Vincents” šefpavārs un slow food idejas popularizētājs Mārtiņš Rītiņš, kurš prezentēs slow food lomu tradicionālās lauksaimniecības saglabāšanā un lauku attīstībā. ““Slow food” pamatnosacījumi ir lietot uzturā savā zemē audzētus ekoproduktus, ēdienu izvēlē ievērot sezonalitāti, kā arī pagatavot ēdienu atbilstoši mūsu senču tradīcijām,” uzsver M.Rītiņš. Kustība “Slow food” aizsargā ekoreģionālo virtuvi, kā arī attiecīgās lauksaimniecības metodes esošajā reģionā. Šefpavārs M.Rītiņš vēlas parādīt pasaulei, kas Latvijā ir īpašs no vietējā piedāvājuma, tādēļ savā restorānā “Vincents” jau ilgus gadus viņš izmanto zemnieku bioloģiski audzētos pārtikas produktus.

Rīgas koka arhitektūras mantojuma daļas – atjaunotās Kalnciema kvartāla ēku grupas – izpilddirektors un dibinātājs Kārlis Dambergs stāstīs par to, kā, atjaunojot Kalnciema kvartāla koka namus, tiek sekmēta Eiropas līmeņa arhitektūras mantojuma atzīšana un izmantojums mūsdienās. Kalnciema kvartāls kļuvis par aktīvu sabiedrisku centru kā tuvējai apkaimei, tā visiem rīdziniekiem un pilsētas viesiem. Te mājvietu atraduši kreatīvi saloni un veikali. Kalnciema kvartāla koka ēku pagalmā tiek rīkoti koncerti, izstādes un gadatirgi, kuros piedalās gan iedzīvotāji, gan dažādi tirgotāji – mākslinieki, amatnieki, zemnieki. Tirdziņos tiek pārdota Latvijā ražota prece. Gadatirgi īpaši uzrunā ģimenes – bērni darbojas dažādās aktivitātēs, rotaļās, radošajās darbnīcās.

Latvijas delegācijas sastāvā uz Londonu dosies arī “Latvijas Finiera” valdes priekšsēdētājs Uldis Biķis un “Tieto Enator Alise” valdes priekšsēdētājs Elmārs Gengers.

Līga Krapāne, Ministru prezidenta preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!