• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par sadarbību ar Krieviju sociālās drošības jomā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.01.2011., Nr. 9 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224464

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar Lielo pilsētu asociāciju pārrunājot budžeta konsolidāciju

Vēl šajā numurā

18.01.2011., Nr. 9

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par sadarbību ar Krieviju sociālās drošības jomā

19.janvārī stāsies spēkā Latvijas un Krievijas līgums par sadarbību sociālās drošības jomā (Līgums). Lai interesentus informētu, kā no 19.janvāra praktiski piemēros Līgumu, Labklājības ministrijas (LM) speciālisti sadarbībā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru ir sagatavojuši skaidrojumu par to.

Līguma mērķis ir uzlabot sociālo drošību tiem, kas ir strādājuši gan Latvijā, gan Krievijā, nevis visā bijušās PSRS teritorijā.

Līgums ir izstrādāts, ievērojot proporcionalitātes principu, kas noteic, ka, iestājoties tiesībām uz pensiju, katra valsts proporcionāli tās teritorijā uzkrātajam apdrošināšanas periodam veiks pensiju izmaksu. Tāpat līgums ļaus summēt abās pusēs nostrādāto darba stāžu, lai noteiktu tiesības uz pensiju.

Līgums paplašina to Latvijā dzīvojošo personu loku, kurām būs iespēja saņemt pensiju par Krievijas periodiem. Galvenokārt tas attieksies uz Latvijas nepilsoņiem un Krievijas Federācijas (KF) pilsoņiem. Līgums neattieksies uz Latvijā dzīvojošiem trešo valstu pilsoņiem.

Katra valsts apdrošināšanas stāžu nosaka saskaņā ar saviem tiesību aktiem un pensiju piešķir tikai par savu apdrošināšanas stāžu. Tomēr ir jāievēro īpašie nosacījumi apdrošināšanas stāža noteikšanā par periodu līdz 1990.gada 31.decembrim. Līgums paredz, ka par darba un darbam pielīdzinātajiem periodiem, kas uzkrāti Latvijas vai Krievijas teritorijā līdz 1990.gada 31.decembrim, pensiju piešķirs tā puse, kurā ir personas dzīvesvieta pensijas pieprasīšanas brīdī. Savukārt par darba un darbam pielīdzinātajiem periodiem pēc 1991.gada 1.janvāra pensiju nodrošina tā puse, kuras teritorijā periods ir uzkrāts.

 

Tiesības uz pensiju Latvijā dzīvojošām personām

Latvijas pensiju var pieprasīt personas, kurām ir Latvijas apdrošināšanas stāžs vismaz 10 gadi. Saskaņā ar līguma nosacījumiem Latvijas apdrošināšanas stāžu veido arī darba un tam pielīdzinātie periodi Krievijā (līdz 31.12.1990.). Ja Latvijas apdrošināšanas stāžs būs pietiekams, lai tiesības uz Latvijas pensiju rastos, ņemot vērā tikai šo stāžu, un būs izpildīti arī pārējie pensijas piešķiršanai nepieciešamie nosacījumi, tad tiks piešķirta pensija. Turklāt, piešķirot Latvijas pensiju, tiks ievērots nosacījums, ka par šiem periodiem jau nav piešķirta citas valsts pensija.

Savukārt, ja Latvijas apdrošināšanas stāžs būs nepietiekams, lai piešķirtu Latvijas pensiju, tad tiesību noteikšanai varēs izmantot apdrošināšanas periodu summēšanu, proti, ņemt vērā arī Krievijas apdrošināšanas periodus (pēc 1.01.1991.), ja tos būs apstiprinājis KF Pensiju fonds. Latvijas pensiju aprēķinās tikai par Latvijas apdrošināšanas periodiem.

Ja Latvijas pensija ir piešķirta pirms līguma spēkā stāšanās dienas un Krievijā uzkrātie darba un tam pielīdzinātie periodi (līdz 31.12.1990.) nav ņemti vērā Latvijas pensijas aprēķināšanā, tad šādu pensiju varēs pārskatīt, pamatojoties uz personas iesniegumu. Var būt nepieciešami arī dokumenti, kas apliecina apdrošināšanas stāžu. Pensiju pārskatīs no nākamā mēneša, kas sekos iesnieguma iesniegšanas mēnesim.

• Tiesības pieprasīt Krievijas pensiju:

Latvijā dzīvojošās personas var pieprasīt arī Krievijas pensiju, ja tās ir sasniegušas Krievijā noteikto pensijas vecumu, vai arī var saņemt invaliditātes, izdienas un apgādnieka zaudējuma pensiju par Krievijas apdrošināšanas periodiem, ja pastāv pensijas piešķiršanai nepieciešamie nosacījumi.

Lai pieprasītu pensiju par Krievijas apdrošināšanas periodiem (pēc 1.01.1991.), personai jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļā un jāiesniedz pensijas pieprasījums, dokumenti, kas apliecina darba un tam pielīdzinātos periodus Krievijas teritorijā, kā arī citi dokumenti, kas nepieciešami konkrētā pensijas veida piešķiršanai. Saņemtais pieprasījums un dokumenti tiks nosūtīti KF Pensiju fondam izskatīšanai, kurš pieņems attiecīgo lēmumu. Ja tas būs nepieciešams, tiesību noteikšanā uz Krievijas pensiju izmantos arī Latvijas apdrošināšanas periodus. Tomēr pensiju aprēķinās tikai par Krievijas apdrošināšanas periodiem.

Ja tiks piešķirta Krievijas pensija, tā tiks izmaksāta ar VSAA starpniecību vienu reizi ceturksnī. Pieprasījumā personai jānorāda savs konta numurs LR kredītiestādē, kur pārskaitīt pensiju.

• Krievijas Federācijas pilsoņu pensijas:

Vēršam uzmanību uz to, ka KF pilsoņiem ir tiesības izvēlēties, vai piešķirt pensiju saskaņā ar Līguma nosacījumiem vai KF pilsoņa pensiju tikai saskaņā ar Krievijas nacionālo likumdošanu par darba un tam pielīdzinātajiem periodiem Latvijā un Krievijā. Izvēloties KF pilsoņa pensiju, KF pilsonis nevar pretendēt uz Latvijas pensiju par tiem Latvijas apdrošināšanas periodiem, par kuriem piešķirta Krievijas pilsoņa pensija.

 

Tiesības uz pensiju Krievijā dzīvojošām personām

Saskaņā ar līgumu Krievijas iedzīvotāji iegūst iespēju pieprasīt Latvijas pensiju par darba vai tam pielīdzinātajiem periodiem Latvijas teritorijā pēc 1991.gada 1.janvāra, ja par šiem periodiem jau nav piešķirta Krievijas vai citas valsts pensija. Nepieciešamības gadījumā tiesības uz Latvijas pensiju, var tikt noteiktas apdrošināšanas periodu summēšanas rezultātā.

Pensijas pieprasījums un dokumenti par apdrošināšanas stāžu ir iesniedzami KF Pensiju fondā, kurš tos nosūtīs VSAA izvērtēšanai. Ja personai būs tiesības uz Latvijas pensiju, to izmaksās vienu reizi ceturksnī ar KF Pensiju fonda starpniecību, kurš to pārskaitīs uz personas kontu KF kredītiestādē.

 
 

Pensijas izmaksa sakarā ar dzīvesvietas maiņu

Līguma nosacījumi paredz, ka pensiju saņēmējam pēc izbraukšanas uz pastāvīgu dzīvi Krievijā ir turpināma Latvijas pensijas izmaksa. Lai saņemtu pensiju Krievijā, pensijas saņēmējam KF Pensiju fondā ir jāiesniedz pieprasījums, kurā jānorāda savs konta numurs KF kredītiestādē, uz kuru pārskaitīt Latvijas pensiju. Tomēr Krievijā dzīvojošām personām nav tiesības saņemt piemaksu pie Latvijas vecuma vai invaliditātes pensijas par apdrošināšanas stāžu līdz 1995.gada 31.decembrim, tādēļ, mainot pastāvīgo dzīvesvietu, piemaksas izmaksa tiks pārtraukta.

Ja Krievijas pensijas saņēmējs pārcelsies uz patstāvīgu dzīvi Latvijā, tad KF Pensiju fonds ar VSAA starpniecību turpinās izmaksāt savu piešķirto pensiju.

Ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!