• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par privatizējamā valsts uzņēmuma "Rīgas zvejniecība" privatizācijas procesa atbilstību likumdošanas aktu prasībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.03.1999., Nr. 62/63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22444

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Privatizācijas procesa revīzijas departamenta Kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-211/98

Par privatizējamā valsts uzņēmuma sanatorijas "Ķemeri" privatizācijas likumību

Vēl šajā numurā

04.03.1999., Nr. 62/63

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-191

Pieņemts: 06.01.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Privatizācijas procesa revīzijas departamenta Kolēģijas lēmums Nr.5.1–2–191

Rīgā 1999. gada 6. janvārī

Par privatizējamā valsts uzņēmuma "Rīgas zvejniecība" privatizācijas procesa atbilstību likumdošanas aktu prasībām

Privatizācijas procesa revīzijas departamenta kolēģija šādā sastāvā: kolēģijas priekšsēdētājs departamenta direktors, Valsts kontroles padomes loceklis I.Šķibelis, kolēģijas locekļi I.Kalniņa, M.Lēruma, V.Pucis, piedaloties valsts revidentei L.Dreijerei, uzaicinātajiem bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Privatizācijas aģentūra" tehniskajam direktoram A.Freibergam, Finansu departamenta speciālistam R.Karolam, vērtēšanas, apdrošināšanas un parādu kapitālizācijas daļas vadītājam A.Rubenim, Juridiskā departamenta vadītājam G.Lagzdiņam, līgumu izpildes nodrošinājuma sektora speciālistei I.Nīcgalei un SIA "Baltic Marine Fishing Company" pārstāvim juristam J.Vaskim, protokolē valsts revidenta palīdze Arnita Šķestere,

izskatīja pārbaudes materiālus par privatizējamā valsts uzņēmuma "Rīgas zvejniecība" privatizācijas procesa atbilstību likumdošanas aktu prasībām saskaņā ar revīzijas uzdevumu Nr.5.1–2–191 un

konstatēja:

1. Privatizējamais objekts — valsts akciju sabiedrība "Rīgas zvejniecība" (turpmāk — VAS "Rīgas zvejniecība") — ir 1991. gada 2. oktobrī LR Uzņēmumu reģistrā (turpmāk — UR) ar Nr.000302424 reģistrētā valsts uzņēmuma "Rīgas traleru un refrižeratoru flotes bāze" (turpmāk — RTRFB) tiesību, pienākumu un saistību pārņēmēja. VAS "Rīgas zvejniecība" izveidota, pārveidojot valsts uzņēmumu RTRFB valsts akciju sabiedrībā, pamatojoties uz LR Satiksmes ministrijas 1993. gada 3. decembra pavēli Nr.311; statūti UR apstiprināti 1993. gada 24. decembrī, juridiskā adrese Rīgā, Atlantijas ielā 7.

Privatizējamā VAS "Rīgas zvejniecība" ar VAS "Privatizācijas aģentūra" (turpmāk — PA) valdes 1997. gada 22. jūlija lēmumu Nr.127/1767 reorganizēta sākotnējā statusā kā valsts uzņēmums, kurš reģistrēts UR 1997. gada 19. augustā ar Nr. 000302424.

2. Ar LR Ministru kabineta (turpmāk — MK) 1994. gada 18. oktobra rīkojumu Nr.456–r VAS "Rīgas zvejniecība" nodota privatizācijai. Pēc PA ierosinājuma — atkārtoti ar MK 1995. gada 1. novembra rīkojumu Nr.622 — (iepriekšējais teksts papildināts šādā redakcijā " ...un tās ieguldījumus, akcijas un kapitāla daļas") privatizācijai nodots objekts kopā ar tā ieguldījumiem uzņēmējsabiedrībās. VAS "Rīgas zvejniecība" bija veikusi ieguldījumus citās uzņēmējsabiedrībās 52 575 latu apmērā. Šos ieguldījumus bez īpašuma vadītāja atļaujas, kā arī neveicot inventarizāciju, privatizējamās VAS "Rīgas zvejniecība" galvenā grāmatvede L.Goša ar prezidenta Z.Lorenca parakstu uz 1995. gada 1. oktobri izslēdza no bilances un norakstīja zaudējumos. Pamatojoties uz iepriekš teikto, ilgtermiņa finansu ieguldījumu norakstīšana zaudējumos pirms pārskata gada noslēguma neatbilst likuma "Par grāmatvedību" 11. panta prasībām, atbilstoši kurām ilgtermiņa ieguldījumu inventarizācija jāveic katra pārskata gada beigās.

3. 1997. gada 5. novembrī VAS "Privatizācijas aģentūra" atzinusi, ka privatizācijas pretendents — Lielbritānijas kopmānija "Overseas Fishing & Trading Company Limited" ("O.F.T."), reģistrēta Džersī salā, atbilst privatizācijas noteikumu prasībām.

Firmas "O.F.T." intereses Latvijā visos jautājumos, kas attiecas vai skar valsts uzņēmuma "Rīgas zvejniecība" privatizāciju, uz apstrīdamu pilnvarojumu pamata pārstāv Igors Šeheļevs un zvērināts advokāts Juris Eglītis.

Privatizācijas aģentūrai iesniegtie firmas "O.F.T." maksātspēju apliecinošie dokumenti nerada pārliecību, ka subjekts ir maksātspējīgs.

Attiecībā uz valsts uzņēmuma "Rīgas zvejniecība" privatizācijas noteikumos noteikto īpašuma tiesību, pienākumu un saistību kopumu "O.F.T." nodibina Latvijā meitas uzņēmumu (100% ieguldījums) — sabiedrību ar ierobežotu atbildību "Baltic Marine Fishing Company", kas reģistrēta LR Uzņēmumu reģistrā 1997. gada 9. decembrī ar reģistrācijas Nr.000337020, juridiskā adrese atbilstoši 30.12.1997. grozījumiem: Rīgā, Atlantijas ielā 7.

4. 1994. gada 9. novembrī Satiksmes ministrija ar nodošanas un pieņemšanas aktu nodevusi un Privatizācijas aģentūra pārņēmusi valdījumā VAS "Rīgas zvejniecība". Pārņemšana nav notikusi atbilstoši likuma "Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju" (turpmāk — "Privatizācijas likums") 13. panta prasībām, jo:

— tā notikusi vēlāk nekā likumā noteiktajā divu nedēļu termiņā pēc MK rīkojuma pieņemšanas par objekta nodošanu privatizācijai;

— nodošanas un pieņemšanas aktā nav iekļauts objekta mantas inventarizācijas saraksts;

— nodošanas un pieņemšanas aktam nav pievienoti lietojumā esošās zemes platību un zemes lietošanas tiesības apliecinoši dokumenti objekta struktūrvienībās — Saulkrastos, Rīgas ielā 16, un Rīgā, Airu ielā 69.

Atbilstoši "Privatizācijas likuma" 141. pantam VAS "Rīgas zvejniecība" privatizācija uzskatāma par uzsāktu ar nodošanas un pieņemšanas akta parakstīšanu, t.i., ar 1994. gada 9. novembri.

Par privatizācijas uzsākšanu PA nav izsūtījusi paziņojumus visiem objekta kreditoriem, kuru adreses tai ir zināmas, arī pašvaldībai, kā to nosaka "Privatizācijas likuma" 14.2. un 14.4. pantā noteiktās normas.

PA attiecībā uz pārņemto valsts īpašuma objektu nav veikusi savas funkcijas atbilstoši tās statūtu 4.4. punkta noteikumiem, jo nav pildījusi darba devēja funkcijas attiecībā uz privatizējamās VAS "Rīgas zvejniecība" pilnvarnieku — nav iecēlusi pilnvarnieku līdz pat 1996. gada 12. decembrim.

5. Paziņojumu par VAS "Rīgas zvejniecība" privatizācijas uzsākšanu PA nav publicējusi atbilstoši "Privatizācijas likuma" 16.1. panta prasībām, jo:

— tas oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" (turpmāk — "LV") nav publicēts nedēļas laikā pēc nodošanas un pieņemšanas akta parakstīšanas;

— tajā nav norādītas struktūrvienību adreses, līdz ar to personas, kurām bija pirmpirkuma tiesības struktūrvienībās ( Saulkrastos, Rīgas ielā 16, un Rīgā, Airu ielā 69), savlaicīgi neguva vajadzīgo informāciju un nevarēja realizēt savas "Privatizācijas likuma" 17.1. pantā noteiktās pirmpirkuma tiesības;

— paziņojumi par privatizācijas uzsākšanu netika publicēti Rīgas rajona un Rīgas pilsētas laikrakstos.

Pamatojoties uz iepriekš teikto, PA nav pildījusi vienu no saviem pienākumiem, kā to nosaka "Privatizācijas likuma" 8.6. panta prasības, jo netika nodrošināts privatizācijas procesa atklātums un publiskums.

6. Privatizējamā VAS "Rīgas zvejniecība" netika novērtēta atbilstoši "Privatizācijas likuma" 18. panta un likuma "Par privatizējamo valsts un pašvaldību īpašuma objektu novērtēšanas kārtību" 3. panta prasībām, jo pirms privatizējamā īpašuma objekta nosacītās cenas noteikšanas netika veikta šī objekta aktīvu, pasīvu un saistību inventarizācija.

Privatizējamās VAS "Rīgas zvejniecība" visu objektu vērtēšanu veica auditorfirma SIA "Invest — Rīga" pēc bilances datiem uz 1994. gada 1. oktobri, un uzņēmuma vērtību uz 1995. 1. janvāri pēc substances metodes noteikta Ls 15 520 946,48. Atskaitot Ls 13 663 352 kreditoru parādus, noteikta uzņēmuma nosacītā cena — Ls 1 857 594.

7. VAS "Rīgas zvejniecība" atsevišķo objektu privatizācijas noteikumi apstiprināti:

objektam Nr.1 — 1995. gada 24. oktobrī;

objektam Nr. 2, 3, 4 — 1995. gada 12. decembrī.

Atsevišķo objektu privatizācijas noteikumiem nav pievienoti īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu noraksti, kā noteikts "Privatizācijas likuma" 23.2. pantā.

Nosakot atsevišķo objektu nosacītās cenas, nav sastādītas atsevišķu objektu sadales bilances atbilstoši "Privatizācijas likuma" 53.4. panta prasībām, noformējot tās ar īpašuma sadales aktu, līdz ar to nav pamatojuma privatizācijas noteikumos uzrādītajām atsevišķo objektu nosacītajām cenām.

Informācija par objektu Nr. 2, 3 un 4 apstiprinātajiem privatizācijas noteikumiem netika publicēta atbilstoši "Privatizācijas likuma" 24.1. panta prasībām, jo netika ievērots noteiktais vienas nedēļas publicēšanas termiņš.

Kaut gan uz visiem privatizējamās VAS "Rīgas zvejniecība" objektiem bija pieteikušies pretendenti, PA 1997. gada 22. jūlijā pieņēma lēmumu Nr. 127/1767, kas balstījās uz nepatiesām ziņām, ka " uz minētajiem privatizācijas noteikumiem neviens pretendents nepieteicās" .

8. Ar PA valdes 1997. gada 22. jūlija lēmumu Nr.127/1767 VAS "Rīgas zvejniecība" reorganizēta sākotnējā statusā kā valsts uzņēmums "Rīgas zvejniecība" (turpmāk — v/u "Rīgas zvejniecība"). Reorganizācijas rezultātā pamatražotne, kokapstrādes un eksperimentālais cehs, atpūtas un tirdzniecības centrs "Pabaži" un bērnudārzs tika apvienoti vienā objektā. Tādējādi mainīts gan privatizējamā objekta statuss, kas neatbilda MK 1994. gada 18. oktobra rīkojumam Nr. 456–r, gan privatizējamās mantas struktūra un sastāvs.

V/u "Rīgas zvejniecība" statūti ar pamatkapitālu Ls 7 800 000 reģistrēts UR 1997. gada 19. augustā. Salīdzinot ar VAS "Rīgas zvejniecība" statūtos apstiprināto pamatkapitālu, tas samazināts par Ls 14 810 744. Tas liecina par valsts interesēm neatbilstošu uzņēmējdarbību valsts īpašuma objektā attiecīgajā laika periodā, kā rezultātā par 66% samazināti privatizējamā objekta pamatlīdzekļi, apgrozāmie līdzekļi un citas vērtības.

9. Ar PA valdes 1997. gada 19. augusta lēmumu Nr. 148/1991 apstiprināti jauni privatizējamā objekta v/u "Rīgas zvejniecība" privatizācijas noteikumi. Privatizācijas noteikumos nav ietverta visa informācija, kura paredzēta "Privatizācijas likuma" 23. pantā, jo:

— netika uzrādīts jaunajam objekta īpašniekam nododamo tiesību un saistību kopums (VAS "Rīgas zvejniecība" 1993. gada 22. decembra kuģu sadarbības līgums Nr.11/94–11 ar "Rusimpeks S.A." ("Gernica Ltd");

— netika pievienoti objekta īpašuma tiesības apliecinošu dokumentu noraksti;

— privatizācijas noteikumos iekļauti dzīvojamā fonda objekti, kuru privatizāciju atbilstoši "Privatizācijas likuma" 1.3. pantam nosaka citi likumi.

Atbilstoši privatizācijas noteikumiem valsts uzņēmuma "Rīgas zvejniecība" nosacītā cena noteikta Ls 1, debitori uz 1997. gada 1. augustu — Ls 1 530 823,17, objekta parāds kreditoriem uz 1997. gada 1. augustu ir Ls 19 442 174,22.

Valsts uzņēmuma "Rīgas zvejniecība" nosacīto cenu PA noteikusi neatbilstoši likuma "Par privatizējamo valsts un pašvaldību īpašuma objektu novērtēšanas kārtību" 4. panta prasībām, jo nav veikts objekta aktīvu, pasīvu, saistību un nemantisko faktoru novērtējums.

10. Kaut gan ēkai Rīgā, Airu ielā 69, 1996. gada 19. decembrī tika piešķirts dzīvojamās mājas statuss, PA to nepamatoti iekļāva v/u "Rīgas zvejniecība" privatizācijas noteikumos un pirkuma līgumā.

Ar PA 1997. gada 21. oktobra valdes lēmumu Nr. 196/2524 minētā dzīvojamā māja izslēgta no privatizācijas noteikumiem, taču tā līdz pat 1998. gada 20. novembrim netika nodota pašvaldību īpašumā likumos noteiktajā kārtībā.

Kaut gan Rīgas dome ar 1997. gada 23. septembra lēmumu Nr.5055 piekritusi pārņemt pašvaldības valdījumā viesnīcas ēku Rīgā, Atlantijas ielā 4, šis nekustamais īpašums joprojām nav izslēgts ne no privatizācijas noteikumiem, ne arī no pirkuma līguma.

11. Sabiedrības grāmatvedības uzskaite neatbilst likumā "Par grāmatvedību" 2., 7., 11. un 13. panta, kā arī likuma "Par uzņēmumu gada pārskatiem" 37. panta prasībām, jo:

— grāmatvedība uzskatāmi neatspoguļo visus uzņēmuma saimnieciskos darījumus un īpašuma stāvokli (2. pants);

— grāmatvedības reģistros izdarīti ieraksti, kuri nav pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem (7. pants);

— ilgtermiņa finansu ieguldījumi tika norakstīti zaudējumos, neveicot to inventarizāciju (11. pants);

— katra pārskata gada beigās netika veikta inventarizācija, nosakot īpašuma apjomu dabā un salīdzinot prasību un parādu summas ar debitoriem un kreditiem (11. pants);

— reorganizējot VAS "Rīgas zvejniecība" par v/u "Rīgas zvejniecība", netika veikta objekta mantas inventarizācija, jo uzņēmumam, uzsākot (izbeidzot) darbību, ir jāparāda savā īapšumā un lietošanā esošo līdzekļu kopvērtība un savi parādi īpašā sākuma (slēguma) bilancē, kas sastādīta no inventarizācijas datiem (13. pants);

— debitoru un kreditoru parādu atlikumi bilancē netika parādīti atbilstoši attaisnojuma dokumentiem (37.pants).

12. Privatizējamā v/u "Rīgas zvejniecība" ieilgušajā privatizācijas procesa gaitā, kas ilga vairāk nekā trīs gadus (no 1994. gada 9. novembra līdz 1997. gada 10. decembrim), no valsts īpašuma valdītāja — valsts akciju sabiedrības "Privatizācijas aģentūra" (1. tabula) puses tika pieļauti valsts interesēm neatbilstoši saimnieciski finansiālie darījumi:

— ekonomiski neizdevīga sadarbības līguma realizācija, kuras rezultātā nepamatoti pieauga ražošanas izmaksas un palielinājās zaudējumi (sadarbības līgums ar a/s "Rusimpeks", "Gernica Ltd");

— objekta kuģu pārdošana ar zaudējumiem, jo kuģu realizācijas izmaksas 1994. — 1997. gadā pārsniegušas ieņēmumus;

— objektam neizdevīgi saimnieciskie darījumi ar "O.F.T." (tiesas procesi, naudas pārskaitījumi uz juridiski nepilnīgu un nekorektu līgumu pamata, ķīlas līgums, kuģu realizācija), kuru rezultātā valstij radīti zaudējumi 2 085 353 latu apmērā.

Pamatojoties uz iepriekš teikto, privatizējamā valsts uzņēmuma pamatkapitāls laikā no 1993. gada 24. decembra līdz 1997. gada 19. augustam samazināts par Ls 14 810 744, nodokļu parādi valsts budžetam laikā no 1994. gada 1. oktobra līdz 1997. gada 1. jūlijam pieauguši par Ls 11 062 472.

No valsts interešu viedokļa nebija lietderīgi novilcināt v/u "Rīgas zvejniecība" privatizācijas procesu.

13. Izvērtējot valsts uzņēmuma "Rīgas zvejniecība" privatizācijas likumību, konstatēti pārkāpumi bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Privatizācijas aģentūra" kā valsts īpašuma valdītājas un šī īpašuma privatizācijas organizētājas darbībā, jo tā nav ievērojusi šādu "Privatizācijas likuma" pantu prasības:

— nav nodrošinājusi savas darbības un privatizācijas procesa atklājumu un publiskumu — 8.6. pants;

— nav pārvaldījusi privatizējamo uzņēmumu savas kompetences ietvaros, jo nav iecēlusi pilnvarnieku, pārņemot objektu valdījumā (8.1. panta 2. punkts un PA statūtu 4.4. punkts);

— likumā noteiktā kārtībā neizsludinot, ka tiek nodots privatizācijai valsts uzņēmums "Rīgas zvejniecība", kas ir reorganizētās VAS "Rīgas zvejniecība" visu tiesību un saistību pārņēmējs, ierobežoja likumā noteiktās privatizācijas subjektu tiesības iesaistīties privatizācijas procesā, iesniedzot savus privatizācijas priekšlikumus (16.1. pants, 17. pants);

— akceptējusi valsts interesēm neatbilstošus saimnieciskos darījumus, kurus vienpersoniski parakstījuši uzņēmuma vadītāji VAS prezidenti Zigurds Lorencs laikā no 1993. gada 24. decembra līdz 1997. gada 14. aprīlim un Gundars Krievs laikā no 1997. gada 15. aprīļa līdz 18. augustam.

Kolēģija, izvērtējot revīzijas materiālus, atskaites ziņojumu, bezpeļņas organizācijas valsts akciju sabiedrības "Privatizācijas aģentūra" un SIA "Baltic Marine Fishing Company" pārstāvju paskaidrojumus, iesniegtos dokumentus un pamatojoties uz likuma "Par Valsts kontroli" 33. pantu,

nolēma:

1. Slēgt revīziju lietā Nr.5.1–2–191 "Privatizējamā valsts uzņēmuma "Rīgas zvejniecība" privatizācijas procesa atbilstība likumdošanas aktu prasībām".

2. Kolēģijas lēmumu un revīzijas atzinumu "Privatizējamā valsts uzņēmuma "Rīgas zvejniecība" privatizācijas procesa atbilstība likumdošanas aktu prasībām", pievienojot 1998. gada 26. maija Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģijas lēmumu un 1998. gada 4. maija atzinumu revīzijas lietā Nr.5.1–2–8/98 "Par bijušās VAS "Rīgas zvejniecība" pamatlīdzekļu un norēķinu uzskaites kārtību 1994., 1995. gadā" atbilstoši likuma "Valsts kontroles revīzijas reglaments" 9. panta prasībām nosūtīt Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūrai vainīgo personu saukšanai pie likumā noteiktās atbildības.

3. Kolēģijas lēmumu nosūtīt bezpeļņas organizācijai valsts akciju sabiedrībai "Privatizācijas aģentūra" un sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "Baltic Marine Fishing Company".

4. Bezpeļņas organizācijai valsts akciju sabiedrībai "Privatizācijas aģentūra" vērst uzmanību uz nepieciešamību nodrošināt dzīvojamās mājas Rīgā, Airu ielā 69, privatizāciju atbilstoši spēkā esošajai likumdošanai, kā arī nekustamā īpašuma Rīgā, Atlantijas ielā 4, (viesnīcas ēka) nodošanu Rīgas pilsētas īpašumā atbilstoši 1997. gada 23. septembra Rīgas domes lēmumam Nr.50/55.

Kolēģijas priekšsēdētājs I.Šķibelis

Kolēģijas locekļi: I.Kalniņa, M.Lēruma, V.Pucis

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!