• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par revīzijas rezultātiem Valsts pārvaldes reformas birojā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.03.1999., Nr. 62/63 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22438

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta Kolēģijas lēmums Nr.5.1-2-295/98

Par Valsts Baltijas mašīnu izmēģināšanas stacijas finansiālo un saimniecisko darbību 1995., 1996. un 1997.gadā

Vēl šajā numurā

04.03.1999., Nr. 62/63

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Numurs: 5.1-2-233/98

Pieņemts: 21.12.1998.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts budžeta revīzijas departamenta Kolēģijas lēmums Nr.5.1–2–233/98

Rīgā 1998.gada 21.decembrī

Par revīzijas rezultātiem Valsts pārvaldes reformas birojā

Latvijas Republikas Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģija: kolēģijas priekšsēdētājs departamenta direktors K.Beljānis un kolēģijas locekļi R.Bērziņa, M.Prāma un R.Zonenbergs izskatīja revīzijas rezultātus par Valsts pārvaldes reformas birojam apakšprogrammas "Valsts pārvaldes reformas vadība" piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietojumu 1997.gadā un

konstatēja:

Valsts pārvaldes reformas birojs (turpmāk — VPRB) izveidots kā valsts civiliestāde ar 1997. gada 11. jūnija Ministru kabineta rīkojumu Nr. 289 "Par Valsts pārvaldes reformas biroja izveidošanu", un savu darbību tas sācis 1997. gada 1. jūlijā. Ar Ministru kabineta 1997. gada 10. jūnija noteikumiem Nr. 213 apstiprināts Valsts pārvaldes reformas biroja nolikums. Nolikumā un minētajā Ministru kabineta rīkojumā noteikts, ka birojs darbojas Ministru prezidenta biedra pakļautībā. Pēc Ministru prezidenta biedra J.Kaksīša atkāpšanās no amata, ko Ministru prezidents pieņēmis 1998. gada 16. aprīlī, Valsts pārvaldes reformas biroja pakļautība normatīvajos aktos nav noteikta.

Valsts pārvaldes reformas biroja nolikuma 12. punktā paredzēts, ka tā pārraudzībā atrodas Valsts civildienesta pārvalde un Valsts administrācijas skola. Tas ir pretrunā ar Ministriju iekārtas likuma 13. pantu, kas nosaka, ka visas valsts institūcijas un iestādes ārpus ministrijām, izņemot Saeimas Kanceleju un Valsts prezidenta Kanceleju, atrodas Ministru kabineta pakļautībā vai pārraudzībā, ja likumā nav noteikts citādi, un ka Ministru kabinets šo pakļautību vai pārraudzību realizē ar attiecīgās ministrijas starpniecību. Tas neatbilst arī likuma "Par valsts civildienestu" 4. pantam, kurā noteikts, ka Valsts civildienesta pārvaldei jābūt pakļautai Ministru kabinetam.

Apakšprogrammas "Valsts pārvaldes reformas vadība" realizēšanai 1997. gadā izlietoti budžeta līdzekļi atbilstoši apstiprinātajai apropriācijai Ls 56 527 apmērā.

Ar šo finansējumu bija nodrošināts VPRB darbs, tā kompetencē ietilpstošo normatīvo aktu sagatavošana, konceptuālo jautājumu un informatīvo ziņojumu izstrādāšana par jautājumiem, kas attiecas uz valsts pārvaldes reformas un valsts pārvaldes institūciju darbības sakārtošanu.

Valsts pārvaldes reformas biroja grāmatvedības uzskaites kārtība un orgnaizācija nespēj nodrošināt pilnīgu kontroli pār finansu līdzekļu izlietojumu. Vairāki pārkāpumi konstatēti kases operācijās:

— 1997. gada beigās kasē bija skaidras naudas atlikums Ls 511,65 apmērā un tas nebija ieskaitīts norēķinu kontā;

— veicot naudas līdzekļu pēkšņo inventarizāciju VPRB kasē, konstatēts pārpalikums Ls 76,76 un 200 USD apmērā, kas nebija attaisnots ar kases ieņēmumu orderiem.

Nav ievērotas Ministru kabineta 1996. gada 10. septembra noteikumu Nr. 351 "Noteikumi par darba samaksas sistēmu atsevišķu no budžeta finansējamo iestāžu darbiniekiem" 4.2. punkta prasības, rezultātā noteiktas nepamatotas piemaksas Ls 137,50 apmērā darbiniekiem, kuri nav ierēdņu kandidāti, šīs piemaksas pārsniedz 50% no viņu mēneša algas. Pārkāpjot 1995. gada 20. jūnija Ministru kabineta noteikumu Nr. 159 "Noteikumi par pabalstiem, piemaksām un kompensācijām ierēdņiem (ierēdņu kandidātiem)" prasības, noteiktas nepamatotas piemaksas, pārsniedzot 20% no amatalgas, kopsummā par Ls 280,20.

Vecākai referentei D.Jonāsei nepamatoti izmaksāta mācību maksas kompensācija Ls 51,13.

Noslēdzot vadības līgumu ar atpakaļejošu datumu, VPRB direktorei par laika posmu no 1997. gada 1. novembra līdz 20. novembrim izmaksāta nepamatota piemaksa pie amatalgas Ls 254,68.

Nav ievērotas finansu ministrijas Valsts kases departamenta 1994. gada 1. jūlijā ar rīkojumu Nr. 20 apstiprinātās "Grāmatvedības instrukcija valsts budžeta iestādēs" un 1995. gada 28. septembrī ar rīkojumu Nr. 12 apstiprinātās "Instrukcija par visu veidu materiālo vērtību norakstīšanas kārtību valsts budžeta iestādēs" prasības:

— materiālās vērtības nepamatoti norakstītas faktiskajos izdevumos bez apliecinošiem dokumentiem par to izlietojumu, kopsummā par Ls 1333,59;

— neuzskaitot avansieru iegādātās materiālās vērtības atbilstošos subkontos, pēc iegādes tās ir norakstītas uz faktiskajiem izdevumiem kopsummā Ls 631,03, pamatojoties uz nepilnīgi noformētiem norakstīšanas aktiem;

— uz nepilnīgi noformētu dokumentu pamata norakstīti pamatlīdzekļi Ls 1632 vērtībā.

Izvērtējot revīzijas materiālus par rīcību ar valsts budžeta līdzekļiem un valsts mantu Valsts pārvaldes reformas birojā 1997. gadā, kolēģija atzīst par nepieciešamu:

1) pamatojoties uz likuma "Par Valsts kontroli" 33. panta 3. punktu, noteikt uzrēķinus Valsts pārvaldes reformas birojam par šādiem nelikumīgiem un nepareizi veiktiem darījumiem:

a) par Ls 511,65 , kas nepamatoti 1997. gada beigās nebija ieskaitīti norēķinu kontā (nav ievērota 1994. gada 6. aprīļa "Likuma par budžetu un finansu vadību" 9. panta 5. daļa un Finansu ministrijas Valsts kases departamenta 1995. gada 2. novembra rīkojums Nr. 13 "Par kases operācijām valsts budžeta iestādēs");

b) par Ls 417,70 , kas nepareizi izlietoti, neievērojot darba samaksas normatīvo aktu prasības (nav ievēroti Ministru kabineta 1996. gada 10. septembra noteikumi Nr. 351 "Noteikumi par darba samaksas sistēmu atsevišķu no budžeta finansējamo iestāžu darbiniekiem" un 1995. gada 20. jūnija noteikumi Nr. 159 "Noteikumi par pabalstiem, piemaksām un kompensācijām ierēdņiem (ierēdņu kandidātiem)");

c) par Ls 51,13 — D.Jonāsei par nepamatoti veikto mācību maksas kompensācijas izmaksu (nav ievērots likums "Par valsts civildienestu" 40. pants);

d) par Ls 254,68, kas nelikumīgi izmaksāti VPRB direktorei (neievērojot Ministru kabineta 1997. gada 21. janvāra noteikumu Nr. 46 "Noteikumi par vadības līgumiem" prasības);

e) par Ls 1333,59 , kas pēc to iegādes nepamatoti norakstīti faktiskajos izdevumos (neievērojot "Instrukcijas par visu veidu materiālo vērtību norakstīšanas kārtību valsts budžeta iestādēs" prasības).

Kopējā Valsts pārvaldes reformas birojam nosakāmā uzrēķina summa ir Ls 2568,75 ;

2) pamatojoties uz likuma "Par Valsts kontroli" 33. panta 2. punktu, apstiprināt norēķinus, kas no likuma viedokļa nav pietiekami attaisnoti, bet pēc būtības ir attaisnojami, par šādiem darījumiem:

a) par Ls 76,76 un Ls 113,80 (200 USD pēc Latvijas Bankas noteiktā valūtas kursa 1998. gada 21. decembrī: 1 USD=0,569 Ls), kas konstatēti pārpalikumā, veicot skaidras naudas inventarizāciju VPRB kasē, un nebija iegrāmatoti grāmatvedības reģistros;

b) par trijām drukas iekārtām kopējā vērtībā Ls 1632 , kas nepamatoti noņemtas no pamatlīdzekļu uzskaites un bez atlīdzības nodotas Kauguru vidusskolai;

c) par Ls 631,03 , kas pēc materiālo vērtību iegādes norakstīti faktiskajos izdevumos uz nepilnīgi noformētu aktu pamata.

Norēķini par darījumiem, kas no likuma viedokļa nav pietiekami attaisnoti un attaisnojami pēc būtības, konstatēti kopsummā par Ls 2453,59 .

Kolēģijas sēdēs piedalījās un paskaidrojumus sniedza Valsts pārvaldes reformas biroja direktore S.Proskurovska, Budžeta un finansu daļas vadītājas pienākumu izpildītāja K.Urbāne un Juridiskās daļas vadītājs M.Knoks.

Pamatojoties uz likuma "Par Valsts kontroli" 33. panta 2., 3. punktu un Valsts kontroles revīzijas reglamenta 54. un 59. pantiem, Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģija

nolēma:

1. Noteikt uzrēķinu Valsts pārvaldes reformas birojam Ls 2568,75 apmērā, ieskaitot to valsts budžetā.

2. Apstiprināt norēķinus par darījumiem kopsummā Ls 2453,59 apmērā, kuri no likuma viedokļa nav pietiekami attaisnoti, bet pēc būtības ir attaisnojami.

3. Par nepilnībām normatīvajos aktos attiecībā uz Valsts pārvaldes reformas biroja pakļautību sagatavot Latvijas Republikas Valsts kontrolierim ziņojumu iesniegšanai Saeimā.

4. Pieprasīt Valsts pārvaldes reformas birojam veikt materiālo vērtību pilnu inventarizāciju un uzskaitīt visas nepamatoti norakstītās materiālās vērtības, kuras nav izlietotas.

Revīziju slēgt. Pieprasīt Valsts pārvaldes reformas birojam novērst visus tajā konstatētos trūkumus un par veiktajiem pasākumiem paziņot Valsts kontrolei līdz 1999. gada 15. februārim.

Lēmumu var pārsūdzēt Latvijas Republikas Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts budžeta revīzijas departamentā.

Kolēģijas priekšsēdētājs K.Beljānis

Kolēģijas locekļi: R.Bērziņa, M.Prāma, R.Zonenbergs

  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!