• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.01.2011., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224239

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sveicot Raimondu Paulu 75 gadu jubilejā

Vēl šajā numurā

13.01.2011., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien, godātie žurnālisti! Vispirms gribu izmantot izdevību savā un Ministru prezidenta vārdā pateikties visiem, kas piedalījās barikāžu cīņās pirms 20 gadiem, par varonību, ko viņi izrādīja, par pārliecību, kas mājoja viņos. Nosvinēsim šo 20 gadu jubileju ar cieņu pret visiem tiem cilvēkiem, kuriem esam pateicīgi par savas valsts neatkarības nosargāšanu.

Premjers ziņoja arī par notikumiem, kas ir sniega un elektrības radīto postījumu frontē. Šobrīd mājsaimniecību skaits, kurās nav elektrības, ir samazinājies. Man ir patīkami dzirdēt, ka dažu dienu laikā elektrība būs visos mājokļos visā Latvijā. Esam gatavi jūsu jautājumiem.

Jautājums: Ņemot vērā, ka vairāki sabiedrībā un politikā zināmi cilvēki ir izteikuši vēlmi tuvākajā nākotnē kļūt par Latvijas prezidentu, kā jūs paredzat, vai cīņa par prezidenta krēslu varētu būt saspringta un intrigām bagāta, vai tomēr tas būs tāds mierīgs politisks process, kur varbūt iznākums jau ir zināms?

V.Zatlers: Kad es apmeklēju skolas, es parasti vidusskolēniem jautāju, kurš no jums ir gatavs kļūt par Latvijas Valsts prezidentu, un vienmēr dažas rokas paceļas. Satversme nosaka, ka par prezidentu var būt jebkurš Latvijas pilsonis, kas sasniedzis 40 gadu vecumu. Tātad kandidātu loks ir diezgan plašs. Bet likums arī nosaka, kādā veidā un kad tiek izvirzīti kandidāti un kā viņi nonāk vēlēšanās Saeimā. Šis termiņš faktiski ir gaidāms tikai aprīlī, maijā, un tad arī notikumi risināsies. Līdz tam būs, kā saka, patīkama diskusija par prezidentūru Latvijas valstī.

Jautājums: Es varbūt papildināšu iepriekš uzdoto jautājumu. Vai tomēr valstij jau nebūtu jābūt gatavai, ka jūs var arī nepārvēlēt, un nebūtu jau jādomā par dzīvesvietu, kas jums pienākas? Ir taču palicis tikai pusgads.

V.Zatlers: Dzīvesvieta mani neuztrauc, jo man darba pilnas rokas. Bet, ja tas uztrauc jūs, es varu jūs pilnvarot meklēt šo dzīvesvietu un atrast piemērotu, jo likums to paredz un arī tas notiks likumā paredzētajā kārtībā.

Jautājums: Vai jums nešķiet, ka Dombrovska kungs, izdodot rīkojumu un atkal atceļot KNAB reorganizāciju, neuzkāpj uz tā paša grābekļa, ar ko tas viss sākās? Jūs iepriekš esat uzsvēris, ka Dombrovskim būtu jārīkojas aktīvāk. Vai šī rīcība ir pietiekami aktīva, lai risinātu nesaskaņas KNAB?

V.Zatlers: Vispirms gribu uzvērt, ka premjera rīcību reglamentē noteikts likumiskais ietvars. Tā ietvarā arī Ministru prezidents rīkojas. Uzdevums ir gluži vienkāršs – novērst konfliktsituāciju KNAB un pēc iespējas ātrāk, lai KNAB varētu darboties ar pilnu jaudu korupcijas apkarošanā. Bet kam es gribu pievērst uzmanību – varbūt ir jāizvērtē pats KNAB likums. Jo situācijās, kad ir jāizvēl KNAB vadītāja amata kandidāti, vienmēr šis process ir bijis ļoti sarežģīts un grūts, un, teikšu, pat neveikls. Ja mums ir jānovērš konfliktsituācija KNAB, atkal likums neparedz ātru, efektīvu mehānismu, kā to izdarīt. Domāju, ka KNAB likums jau pietiekami ilgi ir spēkā un šis varbūt ir īstais brīdis, kad likumdevējam būtu jāizvērtē, kur ir vājās vietas, lai tādas situācijas turpmāk neatkārtotos.

Jautājums: Prezidenta kungs, kā jūs domājat, varbūt Vilnītim jāaiziet?

V.Zatlers: Šo jautājumu var izlemt tikai Saeima likumā noteiktajā kārtībā vai Vilnītis pats, citi šo jautājumu nevar izlemt.

Jautājums: Bet Vilnītis pats?

V.Zatlers: Pajautājiet Vilnītim – tā ir viņa atbildība, tātad viņa apņemšanās pildīt šo amatu vai atzīšanās, ka viņš nespēj pildīt šo amatu.


Valsts prezidenta preses dienesta preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 12.janvārī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!