• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par svaigu augļu un dārzeņu izdales programmu skolās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.01.2011., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224233

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2011.gada 11.janvārī

Vēl šajā numurā

13.01.2011., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par svaigu augļu un dārzeņu izdales programmu skolās

Sākot ar 10.janvāri, Latvijā tiek ieviesta Eiropas Komisijas (EK) programma skolu apgādei ar augļiem un dārzeņiem “Atbalsts augļu un dārzeņu piegādei skolēniem vispārējās izglītības iestādēs” jeb “Skolas auglis”, saskaņā ar kuru svaigus augļus un dārzeņus sākuši saņemt 1.–6.klases skolēni 492 mācību iestādēs. Programmu īsteno 165 atbalsta pretendenti – dārzeņu audzētāji, ēdināšanas uzņēmumi un pašvaldības (saskaņā ar šobrīd Lauku atbalsta dienestam pieejamo informāciju, kura programmas īstenošanas gaitā var mainīties). Atbilstoši programmas nosacījumiem svaigus augļus un dārzeņus skolām piegādā ražotāji, kuri tos audzē saskaņā ar normatīvajiem aktiem par lauksaimniecības produktu integrētās audzēšanas, uzglabāšanas un marķēšanas prasībām un kontroles kārtību. Tāpat tos piegādā produktu ražotāji, tostarp arī to kooperatīvās sabiedrības, kas reģistrējušies Pārtikas un veterinārajā dienestā, kā arī pašvaldības, izglītības iestādes un saimnieciskās darbības veicēji, kas nodrošina ēdināšanu skolās.

“Svaigus augļus un dārzeņus skolas saņem no zemnieku saimniecībām, kas atrodas ne vairāk kā 300 kilometru attālumā no skolas un audzē tos, izmantojot integrētas audzēšanas metodes. Tas nozīmē, ka augļi un dārzeņi ir maksimāli svaigi un kvalitatīvi un tos piegādā tikai Latvijas ražotāji,” uzsver Zemkopības ministrijas Tirgus un tiešā atbalsta departamenta direktore Rigonda Lerhe.

Programmas īstenošanas laikā līdz 25.februārim 1.–6.klases skolēni katru mācību dienu bez maksas ārpus pusdienām saņems ne mazāk kā 100 gramus nomazgātus, notīrītus un safasētus svaigus augļus vai dārzeņus vai arī to asorti. Iepakojumos dažādās kombinācijās būs atrodami āboli, bumbieri, lielogu dzērvenes, kāposti, kolrābji, burkāni un kāļi.

Programmas darbības septiņu nedēļu ilgajā periodā skolēniem tiks piedāvāta iespēja piedalīties arī dažādos izglītojošos pasākumos, kuru mērķis ir veicināt zināšanas par veselīgu uzturu un dzīvesveidu, kā arī augļu un dārzeņu labvēlīgo ietekmi uz veselību, piemēram, mācību stundās, radošos konkursos, sporta sacensībās, mācību ekskursijās uz zemnieku saimniecībām un pārtikas uzņēmumiem. Skolām, kas piedalās programmā, pie galvenās ieejas ir jānovieto informatīvais plakāts par dalību “Skolas augļa” programmā. Informatīvie plakāti ir pieejami Lauku atbalsta dienestā.

Projekta īstenošanai paredzēts 421 776 latu liels finansējums, no kuriem 75% ir Eiropas Savienības, bet 25% ir Latvijas valsts līdzfinansējums. Atbalsta likme par vienu piegādātu 100 gramu augļu un dārzeņu porciju ir noteikta 12 santīmi (bez PVN).

Saistībā ar programmu “Skolas auglis” no 15.novembra līdz 15.decembrim notika aptuveni 3500 skolēnu un bērnu vecāku aptauja, ko veica Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR”.

Ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!