• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 1991.gada barikāžu 20.gadadienas logo un plānotajiem pasākumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.01.2011., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224220

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par jauno Eiropas e-pārvaldes rīcības plānu

Vēl šajā numurā

13.01.2011., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 1991.gada barikāžu 20.gadadienas logo un plānotajiem pasākumiem

Par barikāžu 20.gadadienas atceres pasākumu logo izvēlēts divpadsmitgadīgās Vecumnieku mūzikas un mākslas skolas audzēknes Lauras Spurķes darbs. Mākslas skolu audzēkņu konkursā par pasākumu logo iesūtīti 69 autoru 74 darbi, kurus izvērtēja 1991.gada barikāžu 20.gadadienas atceres pasākumu logo konkursa žūrija. Konkursā piedalījās jaunieši no sešu līdz 14 gadu vecumam.

Logo barikāžu 20.gadadienas atceres pasākumu laikā būs vērojams drukātajos publicitātes materiālos un televīzijā. Konkursa žūrijas atzinību guvušas arī Tīna Karīna Anšance no Vecumnieku mūzikas un mākslas skolas, Ginta Bogdanova no Priekuļu vidusskolas un Natālija Mahņova no Cēsu pilsētas mākslas skolas. Labāko darbu autori balvas saņems 15.janvārī barikāžu dalībnieku tikšanās laikā Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā.

Konkursu izsludināja, lai īstenotu sadarbību barikāžu 20.gadadienas atceres pasākumu sagatavošanā starp Kultūras ministriju, Barikāžu 20.gadadienas atceres pasākumu darba grupu un Latvijas mākslas skolu audzēkņiem, sniedzot idejas atceres pasākuma logo izveidei. Aktīvākie bijuši audzēkņi no Berģu mūzikas un mākslas pamatskolas (skolotāja Maija Purgaile), Cēsu pilsētas mākslas skolas (skolotāja Digna Bicāne), Priekuļu vidusskolas, J.Soikāna Ludzas mākslas skolas (skolotāja Ineta Zvanņikova), Līvānu novada Rudzātu vidusskolas (skolotāja Kristīne Valaine) un Vecumnieku mūzikas un mākslas skolas (skolotāja Antra Gustsone). Konkursa darbus var apskatīties barikāžu mājaslapā www.barikades.lv.

2011.gada janvārī apritēs 20 gadi kopš Latvijas Tautas frontes organizētajām barikādēm. Barikāžu laiks ir 1991.gada janvāra dienas Rīgā, kad tika aizstāvēta 1990.gada 4.maijā atjaunotās Latvijas valsts neatkarība. Tas ir unikāls visu Latvijas novadu patriotu nevardarbīgas pretošanās paraugs, kad barikāžu dalībnieku drosme neļāva neatkarības pretiniekiem atjaunot okupācijas varu Latvijā. 20 gadu atceres pasākumi norisināsies no 13. līdz 20.janvārim.

Andris Saulītis, kultūras ministres padomnieks

 

Pasākumu kalendārs

13.janvāris:

15.00 – Izstādes “Doms. 1991.janvāris” atklāšana Rīgas Doma baznīcā. Izstāde apskatāma līdz 13.februārim

18.00 – Atceres ugunskurs Zaķusalā

15.janvāris:

16.00–21.00 – Barikāžu dalībnieku tikšanās Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, Ķīpsalas ielā 8

16.janvāris:

10.00–16.00 – Dokumentālo filmu seansi 1991.gada barikāžu muzejā, Krāmu ielā 3

14.00 – Atceres pasākums pie Vecmīlgrāvja tilta

19.janvāris:

10.00–17.00 – Zinātniski praktiskā konference “Barikādes ar barikāžu aizstāvju acīm” Latvijas Zinātņu akadēmijā, Akadēmijas laukumā 1

12.00 – Atceres brīdis Mārupes kapos pie pieminekļa brīvības cīnītājiem

20.janvāris:

9.00–10.00 – Vēstures stunda skolās, veltīta barikāžu atcerei

10.00 – Atceres ugunskura iedegšana Doma laukumā. Aicinājums iedegt ugunskurus visās Latvijas pilsētās un novados

12.00 – LR Saeimas sēde, veltīta barikāžu atcerei

14.00 – Ziedu nolikšana II Meža kapos

15.00 – Skolēnu patriotiskās audzināšanas projekta “Tik tev Latvijas, cik savā sirdī iekšā” noslēguma pasākums Latvijas Kara muzejā, Smilšu ielā 20

16.00 – Ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa un kritušo piemiņas vietām

18.00 – Atceres brīdis Doma laukumā un visā Latvijā

18.30 – Ekumeniskais dievkalpojums Rīgas Doma baznīcā

1991.gada barikāžu muzeja informācija

 

Par barikāžu aizstāvju piemiņas pasākumiem

Šodien aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube, NBS regulāro vienību komandieri, karavīri, zemessargi un jaunsargi piedalās 1991.gada barikāžu aizstāvju 20.gadadienas piemiņas pasākumos.

Pulksten 18 Zaķusalā aizsardzības ministrs un NBS komandieris tiksies ar barikāžu dalībniekiem. Pasākuma laikā tiks iedegts barikāžu dalībnieku piemiņai veltīts atceres ugunskurs, kam sekos svinīgas uzrunas, muzikāli priekšnesumi un neformālas sarunas. Par pasākuma muzikālo noskaņu gādās NBS orķestris un Zemessardzes 51.kājnieku bataljona ansamblis “Dobeles zemessargi”. Savukārt par to, lai nenodzistu atceres ugunskura liesmas, rūpēsies Zemessardzes Studentu bataljons, kas piemiņas pasākumu nodrošinās arī ar ģeneratoriem.

Jau tradicionāli Zemessardzes 19.nodrošinājuma bataljons barikāžu atceres pasākumos šodien Zaķusalā un 15.janvārī Ķīpsalā, kur notiks barikāžu veterānu tikšanās, nodrošinās lauka virtuves. Arī Ķīpsalā par muzikālo noskaņu gādās ansamblis “Dobeles zemessargi”.

14.janvārī barikāžu atceres pasākumi ar zemessargu līdzdalību norisināsies arī Baldonē, kur pie kinoteātra notiks Zemessardzes 17.Pretgaisa aizsardzības bataljona militārās tehnikas paraugdemonstrējumi.

Barikāžu aizstāvju piemiņas pasākumi ar aizsardzības nozares vadības pārstāvju, karavīru, zemessargu un jaunsargu līdzdalību turpināsies arī 20.janvārī Rīgā, Otrajos Meža kapos, pie Brīvības pieminekļa un Bastejkalnā. Otrajos Meža kapos tiks godināta barikādēs kritušo piemiņa un nolikti ziedi pie viņu atdusas vietām. Savukārt barikāžu aizstāvju atceres pasākumā plānota ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa un Bastejkalnā.

Lai pieminētu 1991.gada barikāžu dienu notikumus un dalībniekus, Ķekavas novadā pie Doles tautas nama 20.janvārī norisināsies barikāžu dienām veltīts atceres pasākums, kurā plānota Zemessardzes 17.Pretgaisa aizsardzības bataljona zemessargu un tehnikas dalība.

Paredzēts, ka barikāžu aizstāvju piemiņas pasākumos piedalīsies vairāk nekā 200 jaunsargu no visas Latvijas. Jaunsargi piedalīsies piemiņas pasākumos Bauskā, Jaunaglonā, Jēkabpilī, Liepājā, Rēzeknē, Skaistkalnē un Priekules novadā.

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments

 

Par barikāžu piemiņai veltītu izstādi Ārlietu ministrijā

13.janvārī pulksten 16, pieminot 1991.gada barikāžu 20.gadadienu, Ārlietu ministrijā tiek atklāta ceļojošā fotoizstāde “Tā mēs gājām uz neatkarību”.

Fotoizstāde veidota kā vēsturiski dokumentāla liecība, cenšoties hronoloģiski izsekot 1991.gada janvāra notikumu secībai, atspoguļojot pašus nozīmīgākos tā brīža Latvijas vēsturiskos momentus, kā arī veltot īpašu nozīmi cilvēku noskaņojumu un emocionālo pārdzīvojumu atspoguļojumam.

Plašais fotogrāfiju klāsts atspoguļo ne tikai notikumus Rīgā un Latvijas reģionos, bet arī pavadošos notikumus Lietuvā un Igaunijā.

Izstādi veido 50 ierāmētas lielformāta fotogrāfiju digitālās izdrukas un katra fotogrāfija ar anotāciju četrās valodās – latviešu, angļu, franču un krievu.

Minētajai fotoizstādei ir izdots katalogs četrās valodās, kas hronoloģiski sakārtots fotoalbumā ar dokumentālās esejistikas žanrā veidotiem aprakstiem par konkrētajiem notikumiem. Katalogs izmantojams kā izziņas materiāls Latvijas sabiedrībai, īpaši jaunākajai paaudzei, izplatot to skolu bibliotēkās, kā arī kā reprezentatīvs materiāls par Latvijas Republikas neatkarības atgūšanas ceļu ārvalstu sabiedrībām.

Sadarbībā ar Ārlietu ministriju fotomākslinieka Ilmāra Znotiņa vadībā tapušas vairākas nozīmīgas fotoliecību izstādes, kurās tika eksponētas fotogrāfu Ulda Brieža, Aivara Liepiņa, Gunāra Janaiša, Borisa Koļesņikova, Imanta Prēdeļa, Vitālija Stīpnieka, Andra Tenasa, Māra Zemgalieša, Andra Eglīša, kā arī Ilmāra Znotiņa dokumentālās fotogrāfijas par šiem notikumiem.

Fotoizstāde “Tā mēs gājām uz neatkarību” būs apskatāma no 14. līdz 21.janvārim. Dalību tās apmeklēšanā lūdzam pieteikt Ārlietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļā pa tālruni 67016447.

Ārlietu ministrijas Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!