• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Labklājības ministrija: Par izmaiņām ģimenes valsts pabalsta piešķiršanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.01.2011., Nr. 5 https://www.vestnesis.lv/ta/id/224078

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrija: Par Sociālās drošības tīkla ieviešanu

Vēl šajā numurā

11.01.2011., Nr. 5

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Labklājības ministrija: Par izmaiņām ģimenes valsts pabalsta piešķiršanā

Lai diskutētu par iespējamām izmaiņām saistībā ar ģimenes valsts pabalsta piešķiršanu no 2011.gada jūlija, 6.janvārī labklājības ministre Ilona Jurševska un Labklājības ministrijas (LM) speciālisti tikās ar Latvijas Pašvaldību savienības (LPS), arodbiedrību un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.

Valdība ir uzdevusi LM sadarbībā ar sociālajiem partneriem un nevalstisko sektoru līdz 15.janvārim sagatavot koncepcijas projektu, kurā ietverti vairāki risinājumi ģimenes valsts pabalsta turpmākai izmaksai. Lai to īstenotu, LM sagatavoja piecus iespējamos variantus, par kuriem 6.janvārī notika diskusijas.

Neskatoties uz to, ka pēc diskusijas dalībnieku uzskatiem pašreizējā ģimenes valsts pabalsta sistēma būtu saglabājama, puses vienojās, ka krīzes apstākļos kā labākie no piedāvātajiem modeļiem varētu būt divi.

Viens no tiem paredz, ka astoņu latu ģimenes valsts pabalstu bērniem no viena līdz 18 gadu vecumam varētu izmaksāt ģimenēm, sākot ar otro bērnu. Tomēr, ja šāds risinājums tiktu apstiprināts, tā īstenošanai papildus būtu nepieciešami 2,8 miljoni latu.

Savukārt otrs piedāvātais variants paredz 18,5 latu ģimenes valsts pabalstu izmaksāt ģimenēm ar trim un vairāk bērniem, proti, daudzbērnu ģimenēm, par tiem bērniem, kuri ir vecumā no viena līdz 18 gadiem.

Vienlaikus puses bija vienisprātis, ka minētā pabalsta piešķiršanu nevajadzētu sasaistīt ar iedzīvotāju ienākumu līmeņa izvērtēšanu, jo ģimenes valsts pabalsta mērķis nav sociālā palīdzība. Kā uzsvēra I.Jurševska: “Ģimenes valsts pabalsts arī turpmāk kalpos kā viens no atbalsta pasākumiem kopējā ģimenes atbalsta sistēmā, īpaši, ja valsts vēlas motivēt ģimeni izšķirties par trešā bērna radīšanu. Turklāt minētais pabalsts ir būtisks kā viens no motivējošiem elementiem šābrīža saspringtajā demogrāfiskajā situācijā.”

Savukārt cilvēkiem, kuriem ir piešķirts trūcīgā statuss, jau šobrīd ir noteikti dažādi atbalsta mehānismi. Kā norādīja LM speciālisti un LPS pārstāvji, nevajadzētu valstī attīstīt situāciju, kas pamudina cilvēku kļūt par sociālās palīdzības saņēmēju.

Diskusijā piedalījās LPS, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, biedrības “Nākotnes fonds” un Latvijas daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienības pārstāvji.

Veicot izmaiņas ģimenes valsts pabalsta izmaksā, valsts budžetā tiks ietaupīts 11,1 miljons latu. Lēmumu par ģimenes valsts pabalsta izmaksu, sākot no 2011.gada 1.jūlija, pieņems valdība.

Liene Užule, labklājības ministres preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!