• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jauni Austrālijas un Tanzānijas vēstnieki Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.03.1999., Nr. 60/61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22377

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jauni Austrālijas un Tanzānijas vēstnieki Latvijā (turpinājums)

Vēl šajā numurā

03.03.1999., Nr. 60/61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

DIPLOMĀTIJA

Jauni Austrālijas un Tanzānijas vēstnieki Latvijā

Vakar, 2. martā, Latvijā akreditējās Austrālijas Savienības

ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Stīvens Kristofers Breidijs ( Stephen Christopher Brady )

Akreditācijas ceremonijā uzrunājot Valsts prezidentu Gunti Ulmani, Austrālijas Savienības vēstnieks Stīvens Kristofers Breidijs teica:

"Jūsu ekselence Prezidenta kungs! Man ir liels gods kā Austrālijas ārkārtējam un pilnvarotajam vēstniekam Latvijas Republikā iesniegt jums savu akreditācijas vēstuli. Es gribētu arī nodot jums un visiem latviešiem Austrālijas valdības un tautas vissirsnīgākos sveicienus.

Kā jau jūs zināt, Austrālija bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina Latvijas neatkarību. Mūsu premjerministrs Džons Hovards ( John Howard ), gan būdams valdībā, gan darbodamies opozīcijā, aktīvi atbalstīja latviešu tautas cīņu par savas neatkarības atjaunošanu un joprojām ir labs Latvijas draugs.

Latvijas sasniegumi kopš neatkarības atgūšanas 1991. gadā bijuši ievērojami. Austrāliju dziļi iespaidojusi modernas tirgus ekonomikas iedibināšana Latvijā un jūsu valsts iesaistīšanās globālajā ekonomiskajā sistēmā. Mēs arī apsveicam Latviju, ka tā pirmā no Baltijas valstīm iestājās Pasaules tirdzniecības organizācijā, un cerīgi raugāmies uz turpmāko sadarbību ar Latviju, veicinot brīvu tirdzniecību.

Es gribu atzīmēt arī sekmīgo integrācijas procesu Latvijā. Austrālija sirsnīgi apsveic pērnā gada referenduma pozitīvo rezultātu pilsonības jautājumā. Šis rezultāts bija svarīgs solis etnisko problēmu atrisināšanā.

Austrālieši ir lepni par to, ka mūsu zemē dzīvo samērā liela latviešu kopiena, kurā ir apmēram 30 tūkstoši cilvēku. Pirms izbraukšanas no Austrālijas es tikos ar daudziem šīs kopienas vadītājiem. Mani dziļi ietekmēja viņu stiprās emocionālās saites ar Latviju. Daudzi jauni latviešu izcelsmes austrālieši ir atbraukuši šurp, lai paši iepazītu savu tēvzemi un nostiprinātu saiknes ar to.

Jūsu ekselence prezidenta kungs! Kā Austrālijas vēstnieks Latvijā es esmu apņēmības pilns sekmēt mūsu tautu sakarus, stiprināt un padziļināt abu valstu politiskās, ekonomiskās un kultūras saites. Es cerīgi raugos uz iespēju sadarboties ar jums, ar Latvijas valdību un Latvijas tautu šo mērķu īstenošanai."

 

Latvijas Republikas Valsts prezidents Guntis Ulmanis , atbildot Austrālijas vēstniekam, sacīja:

"Sveicu jūs kā Austrālijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā!

Daudzus gadus Austrālijas tēls Latvijas iedzīvotājiem ir bijis nesaraujami saistīts ar demokrātijas, brīvības un labklājības jēdzieniem. Spēcīgā kontrastā ar abas valstis šķirošo ģeogrāfisko distanci mūsu tautas ir saistītas ciešām cilvēciskām saitēm. Austrālija kļuva par mājām desmitiem tūkstošu latviešu, kurus skāra šī gadsimta vēstures traģisms.

Likumsakarīgi, ka Austrālija bija starp pirmajām valstīm, kuras atzina un palīdzēja nostiprānāties desmitgades sākumā atdzimušajai Latvijas valstij. Tas liecina, ka Latviju un Austrāliju vieno vienādi sabiedrības eksistences principi un vienādas vērtības.

Šodien mūsu domas un rīcība ir pievērstas nākotnei, Latvija ir atguvusi demokrātiskas sabiedrības seju. Mēs veidojam atvērtu un sociāli integrētu sabiedrību, nostiprinām savu Ziemeļeiropas identitāti.

Latvijā īsā laikā ir izveidota funkcionējoša tirgus ekonomika. Varam būt gandarīti par valsts makroekonomisko stabilitāti un augstajiem saimniecības attīstības rādītājiem, kuri Latviju ierindo starp Eiropas visdinamiskākajām valstīm.

Valsts iekšējo stabilitāti un izaugsmi veicina izvirzītās ārpolitikas prioritātes. Pilntiesīga dalība Eiropas Savienībā un NATO, labas kaimiņattiecības ar visām Latvijas robežvalstīm un enerģiska Latvijas līdzdalība starptautiskajos forumos ir Latvijas ārpolitiku nosakošas kategorijas.

Globalizācija un līdzdalība globālās sadarbības organizācijās tuvina mūsu valstis. Starp Latviju un Austrāliju ir izveidojies aktīvs politiskais dialogs un abpusēji izdevīga ekonomiskā sadarbība. Esmu pārliecināts, ka mūsu valstu dalība Pasaules tirdzniecības organizācijā paver jaunas un abpusēji bagātinošas iespējas.

Jūsu ekselence! Vēlreiz sveicu jūs ar stāšanos augstajā amatā un novēlu panākumus, stiprinot draudzību un sapratni starp mūsu tautām un valstīm!"

 

Pie Saeimas

priekšsēdētāja biedra

Vakar, 2. martā, Saeimas priekšsēdētāja biedrs Indulis Bērziņš tikās ar Austrālijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Stīvenu Kristoferu Breidiju.

Sarunas sākumā Saeimas priekšsēdētāja biedrs sveica Austrālijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku, akreditējoties Latvijas Republikā, un pauda pārliecību, ka turpmākajā sadarbībā tiks nostiprinātas un attīstītas Latvijas un Austrālijas tradicionāli draudzīgās attiecības. I.Bērziņš uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta turpināt parlamentāro kontaktu attīstīšanu, turklāt Austrālijā dzīvo samērā liela latviešu kopiena, kas ir tuvinošs faktors mūsu valstu attiecībās. Saeimas priekšsēdētāja biedrs atgādināja, ka ir spēkā priekšsēdētāja ielūgums Austrālijas parlamentāriešiem apmeklēt Latviju.

I.Bērziņš iepazīstināja vēstnieku ar darbu Latvijas Republikas Saeimā, kā arī informēja viesi par mūsu valsts neseno vēsturi un par notikumiem Latvijā 1991. gadā.

Tikšanās laikā apspriesti jautājumi, kas skar Latvijas un Krievijas pašreizējās attiecības.Sarunas noslēgumā abas puses izteica ieinteresētību starpparlamentu sadarbībā.

Vakar, 2. martā, Latvijā akreditējās Tanzānijas Apvienotās Republikas

ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Džeimss Kateka ( James L. Kateka )

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Akreditācijas ceremonijā uzrunājot Valsts prezidentu Gunti Ulmani, Tanzānijas Apvienotās Republikas vēstnieks Džeimss Kateka teica:

"Prezidenta kungs! Man ir tas gods pasniegt jums savu akreditācijas rakstu, ar kuru prezidents Benžamins Viljamss Mkapa akreditē mani kā Tanzānijas Apvienotās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā.

Lai gan ģeogrāfiski mūsu valstis šķir liels attālums, mums ir daudz kā kopēja. Mēs turam dārgu savu brīvību un nelokāmi to sargājam. Mēs mīlam savu neatkarību un cītīgi strādājam, lai saglabātu savu valstu mieru un drošību. Mēs tiecamies nodrošināt savām tautām labākus ekonomiskos apstākļus un sociālo labklājību.

Prezidenta kungs! Tanzāniju un Latviju jau tagad saista cieša sadarbība. Daži tanzānieši ir studējuši Latvijā. Joprojām ir iespējas paplašināt sadarbību izglītībā. Abas valstis var gūt labumu arī no ekonomiskās sadarbības stiprināšanas tirdzniecības un investīciju jomā. Savas misijas laikā Latvijā es ceru tālāk stiprināt mūsu valstu draudzīgās attiecības."

 

Latvijas Republikas Valsts prezidents Guntis Ulmanis , atbildot Tanzānijas vēstniekam, sacīja:

"Jūsu ekselence! Sveicu jūs kā Tanzānijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā!

Jaunā gadu tūkstoša sākums starpvalstu attiecībās ieviesīs kvalitatīvi jaunas iezīmes. Globalizācija un cilvēka radošais ģēnijs ģeogrāfiskās nošķirtības apokalipsi aizstāj ar modernu tehnoloģiju un informātikas radītu iespēju.

Jaunais laiks tuvina kontinentus, valstis, tautas un indivīdus un sasaista tos agrāk nebijušā savstarpējā atkarībā.

Saņemot Tanzānijas prezidenta parakstītu akreditācijas vēstuli, kas apstiprina jūs kā Tanzānijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā, esmu pārliecināts, ka atšķiram jaunu lapaspusi abu valstu attiecību vēsturē.

Šajā desmitgadē Latvija ir īstenojusi visaptverošas sabiedrības, valsts un ekonomiskās reformas. Tā ir kļuvusi par vienu no dinamiskākajām Eiropas valstīm, kas sniedz mums jaunas iespējas, integrējoties eiroatlantiskās sadarbības telpā.

Latvija ir ieinteresēta veidot savstarpēji izdevīgas un ilglaicīgas attiecības ar Āfrikas kontinenta valstīm. Saredzu lielu potenciālu sadarbībai ekonomikā un tūrismā. Manu pārliecību stiprina Tanzānijas sekmīgi īstenotais valstisko reformu process.

Vēstnieka kungs! Latvijā ir labi pazīstami ģeogrāfiskie jēdzieni — Viktorijas ezers, Kilimandžāro kalns, Serengeti nacionālais parks. Es esmu pārliecināts, ka līdz ar jūsu stāšanos šajā amatā šie jēdzieni ne vien kļūs ģeogrāfiski tuvāki, bet tie kļūs arī par savstarpējas sapratnes, tuvākas iepazīšanās un sadarbības jēdzieniem.

Jūsu ekselence! Vēlreiz sveicu jūs kā Tanzānijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā un novēlu sekmes, stiprinot saites starp mūsu tautām un valstīm!"

 

Pie Saeimas

priekšsēdētāja biedra

Vakar, 2. martā, Saeimas priekšsēdētāja biedrs Indulis Bērziņš tikās ar Tanzānijas Apvienotās Republikas vēstnieku Džeimsu Katekasu.

Tikšanās laikā Saeimas priekšsēdētāja biedrs un Tanzānijas Apvienotās Republikas vēstnieks pārrunāja abu valstu sadarbību tirdzniecībā un ekonomikā. I.Bērziņš uzsvēra, ka Latvijā pakāpeniski pieaug interese par Āfrikas reģionu kopumā un Tanzāniju kā vienu no šī reģiona valstīm. Sarunas dalībnieki atzina, ka pašreiz starp Latviju un Tanzāniju nav nekādas sadarbības kultūrā vai zinātnē. Tam par iemeslu galvenokārt ir lielais attālums, kas šķir abas valstis. Viena no sadarbības formām varētu būt tūrisms.

Sarunas gaitā vēstnieks pastāstīja par iekšpolitisko situāciju Tanzānijā un darbu valsts parlamentā. Sarunas noslēgumā abas puses izteica ieinteresētību veicināt sadarbību.

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!