• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2010., Nr. 206 https://www.vestnesis.lv/ta/id/223690

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

30.12.2010., Nr. 206

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien, godātie žurnālisti! Laimīgu jums Jauno gadu! Mēs ar premjeru pārrunājām šā gada rezultātus, kāds ir bijis šis gads, sevišķi šā gada otrā puse. Bija gan priekšvēlēšanu kampaņa, pašas vēlēšanas, budžeta sastādīšana, pirms tam valdības sastādīšana. Ļoti intensīvs pusgads mūsu valsts vēsturē. Mēs abi vienojāmies, ka tas ir bijis veiksmīgs. Grūts, bet tomēr veiksmīgs.

Centāmies iezīmēt arī nākotnes perspektīvu, jauno gadu, kādas grūtības mūs sagaida un cik gatavi tam esam gan valdības līmenī, gan personīgā līmenī. Protams, atkal mums būs budžeta grozījumi, jauns 2012.gada budžets, mums noteikti būs strukturālās reformas – visas tās lietas, pie kā esam it kā pieraduši, bet līdz galam neesam izdarījuši.

Es gribētu arī novēlēt visiem, ne tikai jums, bet arī visiem Latvijas iedzīvotājiem, premjeram un Ministru kabinetam: turpināt noteikti un izlēmīgi vest Latviju ārā no ekonomiskās krīzes. Kas jau ir sācies, tas ir arī jāturpina. Tas īsumā.

Jautājums: Valdība tagad gatavo diezgan vērienīgu reformu veselības aprūpē. Jūs droši vien esat par to dzirdējis. Kā jums liekas, vai tā nemazinās veselības aprūpes pieejamību pacientiem?

V.Zatlers: Es nekādi nevaru būt objektīvs šajā jautājumā, jo visu savu mūžu esmu pavadījis medicīnā un esmu bijis aktīvs mediķis, arī aktīvs veselības aprūpes organizētājs. Mani vienmēr ir interesējis, kādu palīdzību cilvēki saņems, cik ātri un cik kvalitatīvi. Nav jau nekas jauns. Varbūt domas ir labas, bet izpildījums, man diemžēl jāsaka, atkal ir tāds pats kā parasti – grābeklim mēs kāpjam virsū ik pa brīdim.

Ja mēs domājam, pieņemsim, par traumām – traumas piemeklē jaunus cilvēkus. Droši vien arī katram no jums vismaz vienreiz ir bijusi trauma. Un tā ir valsts nauda, ieinteresētība, cik ātri jauni, darbaspējīgi cilvēki atgriežas darbā un vai viņi nekļūst par invalīdiem. Ir mīts, ka gan jau lūzumu kaut kādā veidā kāds izārstēs. Tas nebūt nav tā. Tā ir ļoti komplicēta, sarežģīta sistēma. Traumatologs, ķirurgs nav santehniķis. Viņš nevar paņemt savus instrumentus instrumentu koferītī, aiziet uz citu dzīvokli fiksēt problēmu. Tā ir ļoti sarežģīta sistēma, un, kas mani pārsteidz, ja ir plānots (kā tas bija plānots jau desmit gadus, bet nekas nav darīts) izveidot viena centra vietā divus, tātad mums visiem ir skaidrs, ka divi prasa divreiz lielāku naudu, divreiz lielāku finansējumu, un, lai tos izveidotu, vajadzīgs laiks. Tam, ko it kā tiek plānots darīt pusgada laikā, tam kā minimums ir nepieciešami divi gadi, lai radītu tehnisko bāzi, tātad investētu naudu, lai radītu infrastruktūru. Jo var jau runāt, ka atbalstīsim tos traumpunktus, kam ir 3,5 tūkstoši pacientu, un tai pašā laikā slēgt tādu, kam ir 15 tūkstoši. Nu nav šai visā lietā profesionalitātes un visas veselības aprūpes sistēmas vai konkrēti šajā brīdī traumu slimnieku aprūpes sistēmas redzējuma Latvijas līmenī. Būtisks grābeklis, kam kārtējo reizi ir uzkāpts, bija arī 1.slimnīcas gadījumā, augsti profesionāls kolektīvs to visu uzzina no preses, no jums. Ar viņiem nav runāts, ar profesionāļiem nav runāts, reāli ekspertu viedokļi, kas katru dienu strādā, ne tikai pēta un vēro, nav uzklausīti. Līdz ar to ideja, kas pēc savas būtības varbūt būtu guvusi atbalstu profesionāļu vidū, ir pārvērsta par lielu problēmu. Tas ir viens solis tuvāk reālai, dārgai maksas medicīnai. Tas ir viens solis tuvāk, ka mēs nespēsim saņemt augsti kvalificētu palīdzību. Ja to reforma nevar garantēt, tas nozīmē, ka tā rūpīgāk jāsagatavo. Un to bija jāsāk darīt pirms desmit gadiem.

Jautājums: Atkal par 2010.gada novērtējumu – daudz iedzīvotāju varbūt jums nepiekristu, viņi teiktu, ka budžeta plānošana bija diezgan sasteigta, ka ir daudz samazinājumu un griezienu, kas daudziem ir sāpīgi. Ko jūs atbildētu viņiem?

V.Zatlers: Daudz laika jau nebija. Ja mēs gribējām pēc iespējas efektīvāk sākt jauno gadu, budžets bija jāpieņem. Tāds budžets, par ko varēja vienoties valdībā īsā laikā pēc vēlēšanām un par kuru varēja nobalsot Saeima. Protams, tas rada nākamo uzdevumu, ka budžets būs jāpārskata. Kā mani tikko informēja Ministru prezidents, acīmredzot reālākais laiks būtu pavasaris, kad mēs jau redzēsim ekonomikas reālos rezultātus, kad tiks sagatavotas šīs reformas kā tikko minētā veselības aprūpes, varbūt arī citu nozaru reformas, kad zināsim, kādi soļi jāveic otrajā pusgadā, tad arī atbildīgi un profesionāli šis budžets būs jāgroza. Tas nav noslēpums. To labāk visiem zināt un tam gatavoties. Šoreiz valdība iet soli pa solim, nevis uzreiz visa gada griezumā.

Jautājums: Prezidenta kungs, jūs personīgi tikāties ar premjeru Putinu. Es jūs lūgšu šajā atbildē būt patiešām ļoti konkrētam. Vai sarunā ar Putinu ekonomikas ministrs Artis Kampars pieļāva stratēģisku kļūdu, un mēs varējām teorētiski nonākt pie nevis lētākas dabasgāzes, bet dārgākas tāpēc, ka retorika aizgāja citā virzienā?

V.Zatlers: Rezultāts ir 15% gāzes cenu samazinājums uz šo brīdi. Šādas sarunas notiek konfidenciāli, un nav pieņemts komentēt ne vienai, ne otrai pusei kādus konkrētus izteikumus un viedokļus, kas bija ļoti tuvi, vai arī viedokļus, kas ir bijuši ļoti atšķirīgi. Šādās sarunās ir normāla prakse, ka viedokļi ir atšķirīgi un rezultāts ir zināms kompromiss. Ja šobrīd kompromiss ir gāzes cenu samazinājums uz šodienu, tad mēs varam būt apmierināti un neko vairāk nekomentēt.

Jautājums: Prezidenta kungs, mēs nerunājam par viedokļu atšķirību, mēs runājam par nesagatavošanos.

V.Zatlers: Tas nav vērtējams ārpus to personu loka, kas ir speciālisti un kas paši piedalās šajās sarunās. Es gribētu teikt, ka nevajag spekulēt ar konkrētiem notikumiem, paļauties uz baumām un pārstāstījumiem. Sarunas vienmēr ir grūtas, un sarunas vienmēr beidzas ar kaut kādu rezultātu. Uz sarunām vienmēr ir jāsagatavojas.

Jautājums: Jautājums ir attiecībā uz Krieviju. Šobrīd Krievijā tuvojas beigām spriedums Hodorkovska lietā. Vairāki Rietumvalstu vadītāji ir jau izteikušies, ka šī lieta nav caurskatāma, ir šaubas par tās caurskatāmību un ka Krievijas starptautiskais tēls līdz ar to varētu tikt bojāts. Kā jūs domājat, pārstāvot Latvijas viedokli šajā jautājumā?

V.Zatlers: Eiropas Savienība paudīs viedokli šajā jautājumā, un Latvijas viedoklis neatšķirsies no Eiropas Savienības viedokļa.

Jautājums: Jautājums ir par šlipsi, kaklasaites krāsu. Gribētu uzzināt, kāda tā būs – dzeltena, pelēka vai kāda?

V.Zatlers: Šī jums patīk?

Žurnāliste: Man, jā.

V.Zatlers: Tad būs šī!

Vēlreiz visiem laimīgu Jauno gadu! Lai viss piepildās jūsu profesionālajās dzīvēs, lai viss piepildās jūsu personīgajās dzīvēs, un lai visi mērķi, kurus Latvija kā valsts sev izvirza nākamajā gadā, arī piepildās. Laimīgu Jauno gadu!

Valsts prezidenta preses dienesta preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 2010.gada 29.decembrī

Saņemot Jaungada dāvanu no Ministru prezidenta

29.decembrī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, noslēdzot šā gada regulārās iknedēļas tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru, Valsts prezidentam uzdāvināja zīmējumu “Makšķernieki” (autore I.Svarinska), klāt pievienojot novēlējumu Jaunajā gadā: “Lai 2011. – Kaķa – gads Jūsu personiskajā dzīvē un Valsts prezidenta pienākumu veikšanā nostiprina kaķim raksturīgo neatkarību, gudrību un šā dzīvnieka apbrīnojamo spēju vienmēr saglabāt līdzsvaru, stingri paliekot uz savām kājām!”.

Līga Krapāne, Ministru prezidenta preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!