• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mazumtirdzniecības apgrozījumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.12.2010., Nr. 206 https://www.vestnesis.lv/ta/id/223687

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 28.decembrī

Vēl šajā numurā

30.12.2010., Nr. 206

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mazumtirdzniecības apgrozījumu

Saskaņā ar 29.decembrī publicētajiem Centrālās statistikas pārvaldes datiem novembrī, salīdzinot ar oktobri, mazumtirdzniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem ir pieaudzis par 0,2%, pārtikas preču apgrozījums ir sarucis par 1,3%, savukārt nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums ir pieaudzis par 0,9%.

“Mazumtirdzniecības nozarē šobrīd ir izteikti novērojama cenu neatbilstība pieprasījumam, it īpaši degvielai un pārtikas precēm, kuru cenu kāpums pasaules tirgos izraisa šo nesabalansētību. Tas rada būtiskus ierobežojumus nozarei kopumā,” norāda finanšu ministrs Andris Vilks.

Liela ietekme uz kopējo mazumtirdzniecības apgrozījumu ir auto degvielas pārdošanas apjomiem, paaugstinoties degvielas cenai, kā arī, pasliktinoties laika apstākļiem, patērētāji izvēlas mazāk lietot personīgos transporta līdzekļus, tādējādi auto degvielas mazumtirdzniecības apgrozījums šā gada novembrī samazinājās par 3,7%. Savukārt mazumtirdzniecības apgrozījums bez auto degvielas tirdzniecības pieauga par 1,0%.

Jāatzīmē, ka arvien populārāka kļūst mazumtirdzniecība pa pastu vai interneta veikaliem, šā gada novembrī uzrādot 9,1% pieaugumu. Tas liecina par veselīgu konkurenci šajā tirgus segmentā, motivējot tirgotājus uzlabot servisa kvalitāti, kā arī piedāvāt zemākas cenas, kas patērētājiem ir ļoti nozīmīgi.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, šā gada novembrī mazumtirdzniecības apgrozījums ir pieaudzis par 8,1%. Nepārtikas preču tirdzniecības apjomi pieauga par 11,5%, savukārt pārtikas preču – par 1,7%. Atbilstoši ekonomikas situācijai Latvijā ir izteikts ilglietojuma preču patēriņa cikliskums. Pārtikas mazumtirdzniecības apgrozījums krīzes laikā nepiedzīvoja tik dramatisku kritienu, tādēļ nav novērojams arī atbilstošs šo preču apgrozījuma kāpums šogad. Savukārt apgrozījums nepārtikas precēm, kuru iegāde tika atlikta iepriekšējā periodā, uzrāda būtisku pieaugumu.

Aleksis Jarockis, finanšu ministra preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!