• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2010. gada 14. decembra noteikumi Nr. 1128 "Iekšējo auditoru sertifikācijas kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.12.2010., Nr. 204 https://www.vestnesis.lv/ta/id/223293-ieksejo-auditoru-sertifikacijas-kartiba

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.1129

Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra nolikums

Vēl šajā numurā

28.12.2010., Nr. 204

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 1128

Pieņemts: 14.12.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.1128

Rīgā 2010.gada 14.decembrī (prot. Nr.73 28.§)

Iekšējo auditoru sertifikācijas kārtība

Izdoti saskaņā ar Iekšējā audita likuma 10.panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka iekšējo auditoru (turpmāk – auditors) sertifikācijas kārtību.

2. Noteikumi attiecas uz ministrijām un iestādēm.

3. Valsts pārvaldes iekšējā auditora sertifikāts (turpmāk – sertifikāts) apliecina, ka auditors ir sekmīgi nokārtojis pārbaudījumu, apliecinot darbam nepieciešamo kompetenci un kvalifikāciju.

4. Auditors, kurš vēlas iegūt sertifikātu (turpmāk – kandidāts), kārto pārbaudījumu šajos noteikumos noteiktajā kārtībā.

II. Pieteikšanās sertifikāta saņemšanai

5. Lai pieteiktos pārbaudījuma kārtošanai, kandidāts līdz kārtējā gada 1.martam vai 1.septembrim Valsts administrācijas skolā iesniedz apliecinājumu par nepieciešamo pieredzi (1.pielikums). Apliecinājumu paraksta kandidāts un sertificēts auditors vai iekšējais auditors, kurš ieguvis kādu no starptautiskajiem iekšējā auditora profesionalitāti apliecinošiem sertifikātiem, vai valsts sekretārs (iestādes vadītājs).

6. Informāciju par sertificētajiem auditoriem kandidāts iegūst Valsts administrācijas skolas mājaslapā internetā. Valsts administrācijas skola līdz kārtējā gada 30.jūnijam un 30.decembrim sertificēto auditoru sarakstu publicē mājaslapā internetā.

7. Lai pieteiktos pārbaudījuma kārtošanai, kandidātam nepieciešama vismaz 24 mēnešu darba pieredze ministrijas vai iestādes iekšējā auditā.

8. Šo noteikumu 7.punktā minētajai pieredzei līdzvērtīga pieredze ir:

8.1. darbs ministrijas vai iestādes iekšējā auditā pēdējo 12 mēnešu laikā un darbs grāmatvedības un nodokļu jomā vai tiesību zinātņu jomā, vai datorzinātņu jomā, vai finanšu, banku lietu un apdrošināšanas jomā vismaz 12 mēnešus;

8.2. darbs ministrijas vai iestādes iekšējā auditā pēdējo 12 mēnešu laikā un darbs ārējā auditā vai konsultāciju sniegšanā saistībā ar iekšējo auditu, vai kvalitātes nodrošināšanas un atbilstības novērtēšanā, vai riska vadībā, vai iekšējās kontroles jomā vismaz 12 mēnešus.

9. Ja 12 mēnešu laikā, kopš parakstīts apliecinājums par nepieciešamo pieredzi, kandidāts pārbaudījumu nav nokārtojis, apliecinājums Valsts administrācijas skolā jāiesniedz atkārtoti.

10. Valsts administrācijas skola līdz kārtējā gada 10.martam un 10.septembrim elektroniski informē Finanšu ministriju par kandidātiem, kas pieteikušies sertifikācijai.

III. Pārbaudījuma norise

11. Valsts administrācijas skola sadarbībā ar Finanšu ministriju izstrādā ne mazāk kā 500 jautājumus šādās jomās:

11.1. Latvijas valsts pārvaldes iekārtas uzbūve un darbība;

11.2. iekšējā audita profesionālās prakses starptautiskie standarti, Starptautiskās Augstāko revīzijas iestāžu organizācijas (International Organization of Supreme Audit Institutions) standarti un iekšējā audita jomu regulējošie normatīvie akti un metodika;

11.3. iekšējā audita veidi un sistēmas;

11.4. iekšējā audita process;

11.5. riska analīze;

11.6. iekšējās kontroles pasākumi;

11.7. izlases metodes;

11.8. audita vides specifika valsts pārvaldē;

11.9. iekšējā audita funkcijas vadība;

11.10. valsts pārvaldes finanšu plānošana un grāmatvedības uzskaite.

12. Šo noteikumu 11.punktā minēto jautājumu sarakstu aktualizē reizi gadā un ne vēlāk kā trīs mēnešus pirms kārtējā pārbaudījuma norises datuma ievieto Valsts administrācijas skolas mājaslapā internetā.

13. Valsts administrācijas skola organizē pārbaudījuma kārtošanu kārtējā gada maija ceturtajā otrdienā un novembra ceturtajā otrdienā. Ja kārtējā gada maija ceturtā otrdiena vai novembra ceturtā otrdiena ir svētku diena, pārbaudījumu pārceļ uz nākamo darbdienu.

14. Valsts administrācijas skola par pārbaudījuma datumu, vietu un laiku ne vēlāk kā četras nedēļas pirms noteiktās pārbaudījuma kārtošanas dienas rakstiski paziņo kandidātam.

15. Pārbaudījuma dienā divas stundas pirms pārbaudījuma norises laika Valsts administrācijas skola veic 125 un 100 pārbaudījuma jautājumu nejaušo atlasi šo noteikumu 11.punktā minētajās jomās.

16. 125 pārbaudījuma jautājumus atlasa šādā kārtībā:

16.1. katrā no šo noteikumu 11.2., 11.4., 11.5., 11.6. un 11.7.apakšpunktā minētajām jomām atlasa 15 jautājumus;

16.2. katrā no pārējām jomām atlasa 10 jautājumus.

17. 100 pārbaudījuma jautājumus atlasa šādā kārtībā:

17.1. katrā no šo noteikumu 11.2., 11.4., 11.5., 11.6. un 11.7.apakšpunktā minētajām jomām atlasa 12 jautājumus;

17.2. katrā no pārējām jomām atlasa astoņus jautājumus.

18. Valsts administrācijas skolas direktors no pārbaudījuma jautājumu atlases brīža līdz pārbaudījuma norises beigām nodrošina pārbaudījuma satura neizpaušanu trešajām personām.

19. Pārbaudījuma laikā kandidāts rakstiski atbild uz 125 jautājumiem. Šo noteikumu 47.punktā minētais kandidāts rakstiski atbild uz 100 jautājumiem.

20. Pārbaudījuma kārtošanas ilgums ir četras astronomiskās stundas.

21. Pārbaudījums tiek uzskatīts par nokārtotu, ja pareizo atbilžu īpatsvars ir vismaz 75 % attiecīgi no 125 vai 100 jautājumiem.

22. Valsts administrācijas skola nosaka pārbaudījuma jautājumu atlases, saglabāšanas un pārbaudījuma kārtošanas tehniskās nodrošināšanas kārtību, saskaņojot to ar Finanšu ministriju, un ievieto to Valsts administrācijas skolas mājaslapā internetā.

IV. Sertifikācijas komisija

23. Valsts administrācijas skola sadarbībā ar Finanšu ministriju izveido sertifikācijas komisiju (turpmāk – komisija). Komisijas locekļi ir personas, kurām ir zināšanas iekšējā audita jomā. Komisijas sastāvā ir trīs locekļi:

23.1. Valsts administrācijas skolas pārstāvis;

23.2. Finanšu ministrijas pārstāvis;

23.3. profesionālās biedrības "Iekšējo auditoru institūts" valdes ieteikts auditors, kurš saņēmis kādu no starptautiskajiem iekšējā auditora profesionalitāti apliecinošiem sertifikātiem.

24. No Finanšu ministrijas par komisijas locekli var būt persona, kura ieguvusi auditora sertifikātu vai kādu no starptautiskajiem iekšējā auditora profesionalitāti apliecinošiem sertifikātiem.

25. Valsts administrācijas skolas direktors ne vēlāk kā piecas nedēļas pirms katra pārbaudījuma ar rīkojumu apstiprina komisijas personālsastāvu (komisijas locekļus un to aizvietotājus) un no komisijas locekļu vidus ieceļ komisijas priekšsēdētāju.

26. Komisijas locekļiem ir šādi pienākumi:

26.1. iepazīties ar kandidāta iesniegto apliecinājumu, kas sagatavots atbilstoši šo noteikumu 5.punktā minētajām prasībām;

26.2. ja nav iespējams ierasties uz komisijas sēdi, elektroniski paziņot par to Valsts administrācijas skolai ne vēlāk kā piecas darbdienas pirms noteiktā pārbaudījuma datuma;

26.3. novērot pārbaudījuma kārtošanu;

26.4. izvērtēt pārbaudījuma rezultātus;

26.5. pieņemt lēmumu par sertifikāta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt sertifikātu.

27. Komisijas locekļiem ir šādas tiesības:

27.1. izteikt savu viedokli par pārbaudījuma norisi;

27.2. izteikt priekšlikumus Finanšu ministrijai un Valsts administrācijas skolai par sertifikācijas kārtību.

28. Komisijas locekļa viedoklis par šo noteikumu 26. un 27.punktā minētajiem jautājumiem tiek ierakstīts komisijas sēdes protokolā. Sēdes protokolu paraksta komisijas priekšsēdētājs.

29. Komisijas locekļi ir atbildīgi par pārbaudījuma satura konfidencialitāti.

30. Komisijas sēdes protokolē Valsts administrācijas skolas direktora norīkots protokolētājs. Protokolētājs nav komisijas loceklis. Protokolētāja pienākums ir neizpaust ziņas, kas kļuvušas zināmas komisijas sēdes laikā.

V. Pārbaudījuma rezultātu vērtēšana un sertifikāta izsniegšana

31. Komisija izvērtē pārbaudījuma rezultātus un pieņem lēmumu par sertifikāta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt sertifikātu.

32. Valsts administrācijas skola Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā rakstiski paziņo katram kandidātam un attiecīgās ministrijas valsts sekretāram vai iestādes vadītājam par komisijas pieņemto lēmumu.

33. Kandidāts ir tiesīgs atkārtoti pieteikties pārbaudījuma kārtošanai. Atkārtotu pārbaudījumu skaits nav ierobežots.

34. Sertifikātu paraksta Valsts administrācijas skolas direktors un komisijas priekšsēdētājs, pamatojoties uz komisijas iesniegto protokolu.

35. Valsts administrācijas skola atbilstoši komisijas lēmumam izsniedz kandidātam sertifikātu.

36. Ar sertifikāciju saistīto dokumentāciju, kā arī sertificēto auditoru lietas uztur un saglabā Valsts administrācijas skola normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, ievērojot fizisko personu datu aizsardzības prasības.

VI. Sertifikāta uzturēšana spēkā un anulēšana

37. Lai sertifikātu uzturētu spēkā, sertificēts auditors izpilda šādas prasības:

37.1. piedalās profesionālās kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumos (ne mazāk kā 40 akadēmiskās stundas divu gadu laikā);

37.2. ne retāk kā reizi divos gados no sertifikāta izdošanas datuma Valsts administrācijas skolā iesniedz profesionālās kvalifikācijas paaugstināšanas apliecinājumu (2.pielikums), pievienojot attiecīgo iekšējā auditora profesionālās kvalifikācijas paaugstināšanu apliecinošo dokumentu kopijas (ja tādi ir izsniegti).

38. Sertifikāta iegūšanas gadā sertificētam auditoram tiek piešķirtas
40 akadēmiskās stundas, lai nodrošinātu atbilstību šo noteikumu 37.1.apakšpunktā minētajām prasībām.

39. Ja sertificēts auditors attaisnojošu iemeslu dēļ nevar izpildīt šo noteikumu 37.punktā minētās prasības, viņš par to rakstiski informē Valsts administrācijas skolu. Valsts administrācijas skola var pieprasīt attaisnojumu pamatojošu dokumentu kopijas.

40. Par attaisnojošiem uzskatāmi šādi iemesli:

40.1. atvaļinājums bērna kopšanai;

40.2. darbs vai mācības ārvalstīs;

40.3. pārejoša darbnespēja (vairāk kā nepārtraukti četri mēneši divu gadu laikā);

40.4. nepārvaramas varas, nejauša notikuma vai citu ārkārtēju apstākļu izraisīti ierobežojumi (vairāk kā nepārtraukti četri mēneši divu gadu laikā).

41. Valsts administrācijas skola uz kārtējo komisijas sēdi sagatavo pārskatu, kurā apkopoti iekšējo auditoru iesniegtie profesionālās kvalifikācijas paaugstināšanas apliecinājumi.

42. Komisija lemj par sertifikāta anulēšanu:

42.1. ja Iekšējā audita likuma 11.panta trešās daļas 2.punktā noteiktajos gadījumos beidzas valsts civildienesta vai darba tiesiskās attiecības ar sertificētu auditoru;

42.2. ja sertificēts auditors nav ievērojis šo noteikumu 37.2.apakšpunktā vai 39.punktā minēto kārtību;

42.3. ja sertificēts auditors, iesniedzot Valsts administrācijas skolā šo noteikumu 5.punktā minēto apliecinājumu, ir sniedzis nepatiesas ziņas.

VII. Komisijas lēmuma apstrīdēšana

43. Kandidāts mēneša laikā pēc komisijas lēmuma spēkā stāšanās ir tiesīgs to apstrīdēt, iesniedzot attiecīgu iesniegumu Valsts administrācijas skolas direktoram.

44. Valsts administrācijas skolas direktors nodrošina šo noteikumu 43.punktā minētā iesnieguma izskatīšanu Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

 VIII. Noslēguma jautājumi

45. Otrā līmeņa sertifikāts, kas izsniegts atbilstoši Ministru kabineta 2003.gada 10.jūnija noteikumiem Nr.307 "Iekšējo auditoru sertifikācijas kārtība", ir pielīdzināms auditora sertifikātam.

46. Lai uzturētu spēkā pirmā līmeņa sertifikātu, kas izsniegts atbilstoši Ministru kabineta 2003.gada 10.jūnija noteikumiem Nr.307 "Iekšējo auditoru sertifikācijas kārtība", auditors izpilda šo noteikumu prasības par sertifikāta uzturēšanu spēkā un anulēšanu.

47. Kandidāts, kuram atbilstoši Ministru kabineta 2003.gada 10.jūnija noteikumiem Nr.307 "Iekšējo auditoru sertifikācijas kārtība" ir izsniegts pirmā līmeņa sertifikāts, pārbaudījuma laikā rakstiski atbild uz 100 jautājumiem.

Ministru prezidents,
reģionālās attīstības un
pašvaldību lietu ministrs V.Dombrovskis

Finanšu ministrs A.Vilks



 

1.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 14.decembra
noteikumiem Nr.1128

Apliecinājums par nepieciešamo pieredzi

Finanšu ministrs A.Vilks



 

2.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 14.decembra
noteikumiem Nr.1128

Valsts administrācijas skolai

Profesionālās kvalifikācijas paaugstināšanas apliecinājums

Finanšu ministrs A.Vilks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!