• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par grozījumu nepieciešamību Krājaizdevu sabiedrību likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.12.2010., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/223261

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2010.gada 21.decembrī

Vēl šajā numurā

23.12.2010., Nr. 203

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par grozījumu nepieciešamību Krājaizdevu sabiedrību likumā

Lai lauku iedzīvotājiem atvieglotu un vienkāršotu aizdevumu saņemšanu no krājaizdevu sabiedrībām, Zemkopības ministrija (ZM) rosinās atbilstošu grozījumu veikšanu Krājaizdevu sabiedrību likumā – tāds lēmums tika pieņemts pēc ZM speciālistu un lauku krājaizdevu sabiedrību pārstāvju diskusijas Zemkopības ministrijā.

Patlaban saskaņā ar Krājaizdevu sabiedrību likumu darbojas gan lielas nozaru krājaizdevu sabiedrības, gan mazas lauku krājaizdevu sabiedrības. Tomēr likuma nosacījumi neveicina lauku kooperatīvo krājaizdevu sabiedrību (KKS) veidošanos un attīstību, secināja tikšanās dalībnieki.

Tikšanās laikā KKS “Allažu saime” valdes priekšsēdētājs Ēriks Čoders norādīja, ka krājaizdevu sabiedrību veidošanos un attīstību kavē ierobežota finansējuma pieejamība lauku teritorijās. “Pašreizējā likuma redakcija ierobežo iespējas piesaistīt finanšu resursus no juridiskām personām un pašvaldībām,” uzsvēra Ē.Čoders. Tāpat būtu jādiferencē KKS veidošanās principi, nosakot, ka lauku reģionos sabiedrības jāveido pēc teritoriālā principa, jo ierobežoto resursu dēļ paralēli vienā teritorijā nevar darboties vairākas KKS. Savukārt, ja krājaizdevu sabiedrība tiek veidota pēc nodarbinātības vai interešu kopības principa, visiem iedzīvotājiem pakalpojumi nav pieejami. Savukārt ar atlikušajiem resursiem sekmīgi izveidot strādājošu KKS nav iespējams.

Diskusijā tika secināts, ka Krājaizdevu sabiedrību likumā, veidojot atšķirīgu tiesību normu regulējumu lielajām nozaru KKS un lauku KKS, šo organizāciju tīklu varētu veidot visā Latvijas lauku teritorijā, tādējādi veicinot finansējuma pieejamību ikvienam lauku iedzīvotājam.

Zemkopības ministrijas Lauku attīstības atbalsta departamenta direktore Liene Jansone norādīja: “Grozījumi Krājaizdevu sabiedrību likumā ir nepieciešami, jo tas atvieglos kredītlīdzekļu iegūšanu lauku iedzīvotājiem gan projektu īstenošanai lauksaimniecībā, gan arī jebkurā situācijā, realizējot pavisam neliela apjoma ieceres, piemēram, iegādājoties kaut vai tikai govi, bišu stropu vai vienkāršu amatnieka darba piederumu komplektu, kas nereti ir būtisks solis lauku saimniecības izdzīvošanā vai arī tālākā veiksmīgā darbībā.”

Patlaban Latvijā darbojas 22 lauku krājaizdevu sabiedrības, no kurām lielākās ir KKS “Allažu saime”, Kauguru KKS, Kandavas novada KKS, Taurenes KKS un Pūres KKS. Īpaši aktīvi krājaizdevu sabiedrību kustība attīstās kaimiņvalstīs Lietuvā un Polijā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!