• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par būtiskām nepilnībām ES fondu apguves uzraudzībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.12.2010., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/223258

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par projekta "E–pārvaldes portfelis" ieviešanu

Vēl šajā numurā

23.12.2010., Nr. 203

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par būtiskām nepilnībām ES fondu apguves uzraudzībā

Ieviešot Valsts kontroles (VK) sniegtos ieteikumus, Finanšu ministrija (FM) ir pilnveidojusi neatbilstoši izlietoto līdzekļu atgūšanas un uzraudzības kārtību, taču nav novērsusi vairākus būtiskus trūkumus Eiropas Savienības (ES) fondu apguves uzraudzības sistēmā, revīzijā konstatējusi VK.

ES fondu apguves uzraudzības sistēma nerada pārliecību par sistēmisku pieeju ES finansējuma izlietošanas kontrolē un analīzē. Pašlaik ES fondu vadība tiek vērsta uz naudas līdzekļu ātrāku apguvi, nevis efektīvāku un pamatotāku pasākumu īstenošanu, ko pierāda VK konstatētie trūkumi ES fondu finansējuma plānošanā un pārdalē starp aktivitātēm.

Valsts kontrole konstatējusi, ka FM nenodrošina kvalitatīvu ES fondu vadību makroekonomiskās stabilitātes sasniegšanai, jo netiek īstenota atbilstoša ES fondu ieguldījumu ietekmes novērtēšana. Lai ar ES fondu aktivitātēm panāktu ekonomiskās situācijas stabilizāciju un tautsaimniecības ilgtspējīgu attīstību, ir jāpilnveido ES fondu vadības sistēma, ieviešot novērtējamus rādītājus, veicot rezultātu mērīšanu un uzraugot noteikto mērķu sasniegšanu.

Tāpat Valsts kontrole aicina veikt izmaiņas normatīvajos aktos, lai samazinātu ar Eiropas Savienības fondu administrēšanu un kontroli saistītās izmaksas un radītu sistēmu, kur izdevumus attaisnojošo dokumentu pārbaudes tiktu veiktas iespējami efektīvāk. Joprojām, veicot maksājumu pieprasījumu pārbaudes, iestādes izdevumu attaisnojošos dokumentus pārbauda pilnā apmērā, nevis izlases veidā. Tādējādi FM nav nodrošinājusi pietiekami efektīvu un ekonomisku 2,7 miljonu latu izlietošanu.

Finanšu ministrija nav veikusi uzlabojumus organizatoriskās struktūras optimizācijā. Eiropas Savienības fondu vadošās iestādes struktūra ir sadrumstalota, mazas nodaļas veic līdzīgas funkcijas, un ir saglabāta vadītāju un darbinieku proporcija 2009.gada līmenī – viens vadītājs uz 1,8 darbiniekiem.

Revīzija “Slēgtas revīzijas “Eiropas Savienības struktūrfondu administrēšanas sistēmas izmaksu efektivitāte un atbilstība tiesību aktiem” ieteikumu ieviešana” veikta par laiku no 2009.gada 1.jūlija līdz 2010.gada 31.augustam.

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!