• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par virszemes apraides tarifu samazināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.12.2010., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/223236

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas paziņojums

Par Dainas Treijas apstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi

Vēl šajā numurā

23.12.2010., Nr. 203

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par virszemes apraides tarifu samazināšanu

Augstie virszemes apraides tarifi un SIA “Lattelecom” monopola stāvoklis ir divas problēmas, kurām vistuvākajā laikā jāatrod risinājums, lai Latvijas iedzīvotāji varētu arī turpmāk bez maksas skatīties nacionālos televīzijas kanālus. To 8.decembrī pauda Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti.

“Šobrīd redzam, ka nesamērīgi augsto apraides tarifu dēļ un reklāmas tirgus sarukuma dēļ iespēja komerckanāliem LNT un TV3 piedalīties bezmaksas nacionālo televīziju paketē ir apdraudēta. Tādēļ jāatrod risinājums šo tarifu samazināšanai,” teica komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene.

“Lattelecom” pārstāvji piedāvāja iespēju samazināt apraides tarifus, ja līgums bez konkursa tiks pagarināts vēl uz pieciem gadiem ar esošajiem nosacījumiem. Deputātiem šis modelis nešķita pieņemams.

Deputāti atgādināja, ka 650 tūkstošus latu gadā maksā ne tikai nacionālie komerckanāli LNT un TV3, bet arī valsts par katra sabiedriskās televīzijas kanāla – LTV1 un LTV7 – izplatīšanu zemes ciparu apraides nacionālajā tīklā. I.Circene norādīja, ka “situācijā, kad tiek samazināts finansējums tik daudzās nozarēs, nav normāli, ka valsts maksā valsts uzņēmumam 1,3 miljonus latu par sabiedrisko televīziju apraides tiesībām, ja summā iekļauta arī uzņēmuma peļņa”. Deputāti bija vienisprātis, ka jautājums jārisina plašāk, ne tikai apraides tarifu samazināšanas kontekstā, lai turpmāk nerastos situācija, ka no valsts budžeta valsts uzņēmumiem tiek nodrošināts gan finansējums to uzturēšanai, gan peļņa. Komisijas priekšsēdētāja uzsvēra, ka “peļņa ir jāiegūst brīvajā tirgū ar konkurētspējīgiem pakalpojumiem, nevis uz valsts budžeta rēķina”.

Latvijas Raidorganizāciju asociācijas pārstāvji skaidroja, ka apsver iespēju aiziet no bezmaksas nacionālo televīziju paketes ne tikai augsto tarifu dēļ, bet arī tādēļ, ka ir sarucis reklāmas tirgus un kļūst arvien grūtāk tajā noturēt pozīcijas. Turklāt viņi rosināja apsvērt iespēju izslēgt sabiedriskās televīzijas no reklāmas tirgus, tādējādi atvieglojot konkurenci citiem kanāliem.

Komisija debates par šo jautājumu turpinās, uz sarunām aicinot satiksmes ministru un ekonomikas ministru, kā arī jomas ekspertus, lai politiskā līmenī spriestu par iespēju sabalansēt apraides izmaksas ar iespēju visiem Latvijas iedzīvotājiem turpināt skatīties līdzšinējos kanālus.

Saeimas preses dienest

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!