• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par sašķidrinātās dabasgāzes termināļa būvniecību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.12.2010., Nr. 199 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222904

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kultūras ministrija: Par kultūras pieminekļu restaurēšanu ar ERAF līdzfinansējumu

Vēl šajā numurā

16.12.2010., Nr. 199

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par sašķidrinātās dabasgāzes termināļa būvniecību

Lielo un stratēģiski nozīmīgo investīciju projektu koordinācijas padomes lēmums konceptuāli atbalstīt ideju par sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa būvniecību ir nozīmīgs solis, lai Latvija pieteiktu savas ambīcijas uz šo projektu, uzskata ekonomikas ministrs Artis Kampars.

Raugoties kā no reģionāliem, tā saimnieciskiem aspektiem, ir skaidrs, ka jābūvē viens kopējs Baltijas sašķidrinātās gāzes terminālis, un kaimiņvalstīm cīņā par projekta īstenošanas vietu nevajadzētu kļūt par pašmērķīgām konkurentēm. Latvijas priekšrocības termināļa izbūves projekta realizēšanai ir gan infrastruktūrā balstītas, gan ģeogrāfiskas, turklāt, pēc dažādu ekspertu aplēsēm, Latvijā šāda enerģētikas infrastruktūras objekta būvniecība izmaksātu uz pusi lētāk nekā kaimiņos,” norāda A.Kampars.

Ministrs norāda, ka Baltijas valstu gāzes apgādes sistēmas struktūra vēsturiski ir veidota, lai darbotos no viena centra, t.i., no Latvijas, tāpat mūsu valstij ir infrastruktūras priekšrocības – Inčukalna pazemes gāzes krātuve, kas ir vienīgā reģionā.

Lēmums uzdot AS “Latvenergo” kļūt par projekta realizēšanas priekšizpētes un sākotnējā izvērtējuma virzītāju ir saistīts ar priekšrocībām, kas valsts energokompānijai pastāv kā ievērojamam dabasgāzes lietotājam reģionā. Uzņēmuma patērētais dabasgāzes apjoms ļautu efektīvi izmantot plānotā termināļa jaudu.

Latvijā plānotie pasākumi gāzes apgādes drošības jomā ļaus par iespējami zemām izmaksām nodrošināt infrastruktūras pielāgošanu LNG termināļa iekļaušanai reģiona gāzes apgādes sistēmā, zemākās LNG cenas iegūšanu savukārt nodrošinātu pazemes gāzes krātuve un iespējas to paplašināt līdz 3,2 miljardiem m3.

AS “Latvenergo” dotais uzdevums kļūt par LNG projekta attīstītāju atbilst arī premjerministra Valda Dombrovska veidotā Ministru kabineta deklarācijai, kurā viens no uzdevumiem ir līdz 2014.gadam kopā ar pārējām Baltijas valstīm sākt gāzes piegāžu diversifikācijas projektus.

Saskaņā ar Lielo un stratēģiski nozīmīgo investīciju projektu koordinācijas padomes lēmumu AS “Latvenergo” pusgada laikā ir jāveic LNG termināļa izbūves projekta sākotnējais izvērtējums un, balstoties uz tajā secināto, tiks pieņemts lēmums par turpmāko rīcību un tālākajām aktivitātēm projektā. Savukārt Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Ārlietu ministriju sāks konsultācijas ar Eiropas Komisiju un Eiropas Savienības dalībvalstīm par iespējamo atbalstu reģionālā LNG termināļa būvniecībai Latvijā.

Elīna Bīviņa,
ministra padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!