• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu cilvēktirdzniecības apkarošanas iniciatīvām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.12.2010., Nr. 199 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222872

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atbalstu Sabiedrības integrācijas fondam

Vēl šajā numurā

16.12.2010., Nr. 199

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu cilvēktirdzniecības apkarošanas iniciatīvām

Cilvēktirdzniecības apkarošanas pasākumi jāīsteno valstiskā līmeni un jāveicina dialogs ar sabiedriskajām organizācijām, kuras darbojas šajā jomā. To 9.decembrī pauda Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja
Ingrīda Circene.

Sēdes laikā deputāti diskutēja par šā gada 3.decembrī Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas pieņemto deklarāciju par cilvēktirdzniecības apkarošanu un tajā definētajiem pasākumiem. Deklarācija aicina Eiropas Padomes dalībvalstis ratificēt Eiropas Padomes konvenciju par cilvēktirdzniecības apkarošanu, ieviest cilvēktirdzniecības apkarošanas plānu un nacionālo programmu par atbalsta sniegšanu cilvēktirdzniecības rezultātā cietušajām personām, vienoties par prostitūtu pakalpojumu pircēju sodīšanu, stiprināt sadarbību ar sabiedriskām organizācijām ar cilvēktirdzniecību saistītajos jautājumos u.c.

“Cilvēku tirdzniecība ir viena no lielākajām organizētās noziedzības industrijām pasaulē. Tās rezultātā simtiem tūkstošu bērnu un jauniešu tiek pakļauti seksuālai izmantošanai. Latvija jau sper soļus tās apkarošanai – ir ratificēta konvencija par cilvēktirdzniecības apkarošanu un tiek stiprināta sadarbība ar sabiedriskajām organizācijām. Esam gandarīti, ka sabiedriskās organizācijas īsteno aktivitātes cilvēku tirdzniecības un seksuālās izmantošanas apkarošanai. Valsts un nevalstiskajām organizācijām apvienojot spēkus, varēsim atrast optimālu risinājumu risku mazināšanai,” sarunā ar kampaņas “Pret seksuālo tirdzniecību” rīkotājiem teica komisijas priekšsēdētāja.

Deputāti uzzināja, ka oktobrī uzsāktās kampaņas “Pret seksuālo tirdzniecību” mērķis ir aicināt ieviest normu, kas paredzētu sodīt seksuālo pakalpojumu pircējus, tādējādi vēršoties pret meiteņu un sieviešu tirdzniecību. Ja šāda nevalstisko organizāciju iniciatīva tiks ieviesta dzīvē, varētu mazināties pieprasījums meiteņu un sieviešu seksuālajai izmantošanai, sarukt prostitūcijā iesaistīto bērnu īpatsvars, Latvija nebūtu pievilcīga cilvēku tirgotājiem un sekstūristiem, rastos iespēja nodrošināt valsts mēroga atbalstu meitenēm un sievietēm, lai izkļūtu no seksuālās izmantošanas u.tml. Parakstu vākšanas kampaņa turpināsies līdz pat pavasarim.

10.decembrī, Starptautiskajā cilvēktiesību dienā, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā tika iesniegti vairāk nekā astoņi tūkstoši Latvijas iedzīvotāju parakstu par seksa tirdzniecības apkarošanu. Paraksti savākti kampaņas “Apturi bērnu un jauniešu seksa tirdzniecību!” ietvaros.

“Cīņa pret cilvēktirdzniecību ir ne tikai Latvijas, bet visas pasaules aktualitāte. Šā gada 3.decembrī Parīzē Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja pieņēma deklarāciju saistībā ar cilvēktiesību aizsardzību un cilvēktirdzniecības novēršanu. Deklarācija nosaka, ka Eiropas Padomes valstīm ir ne tikai jāpieņem nacionālās stratēģijas un jārealizē programmas, bet arī jāstrādā, lai mainītu uzskatu, ka cilvēktirdzniecība ir normāla parādība. Valsts un sabiedriskajām organizācijām jāstrādā, apvienojot spēkus, lai cīnītos pret cilvēktirdzniecības gadījumiem. Tā ir ne tikai seksa tirdzniecība. Tas attiecas arī uz gadījumiem, kad cilvēku piespiež strādāt nelegāli, atņemot dokumentus un gandrīz vai neko nemaksājot par padarīto. Tas attiecas arī uz bērnu tirdzniecību un citiem gadījumiem,” pauž komisijas priekšsēdētāja un Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja I.Circene.

Komisijas priekšsēdētāja pauda atbalstu sabiedrisko organizāciju cilvēktirdzniecības apkarošanas iniciatīvām: “Tas apstiprina, ka cilvēktirdzniecības novēršana ir sabiedrības interese, nevis tikai atsevišķu politiķu uzstādījums.”

Kampaņas “Apturi bērnu un jauniešu seksa tirdzniecību!” mērķis ir aicināt pieņemt likumus, kuri ierobežotu cilvēku tirdzniecību un sniegtu palīdzību tās upuriem. Viena no organizatorēm, Resursu centra “Marta” pārstāve Iluta Lāce informēja, ka “kampaņa sākta, lai parādītu, ka sabiedrībai tas ir nozīmīgs jautājums. Viens no visefektīvākajiem veidiem, kā novērst seksa tirdzniecību, ir vērsties pret pieprasījumu un sodīt cilvēkus, kuri pērk un izmanto seksa pakalpojumus”.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija plāno sasaukt īpašo sēdi, pieaicinot Iekšlietu ministrijas, Tieslietu ministrijas un citu iesaistīto organizāciju pārstāvjus, lai meklētu iespējas cilvēktirdzniecības risku mazināšanai, tādējādi uzlabojot arī Latvijas tēlu pasaulē.

Pasaulē ir savākti jau vairāk nekā četri miljoni parakstu. No tiem Latvijā savākti vairāk nekā astoņi tūkstoši. Kampaņas rīkotāji 10.decembrī pauda cerību līdz pavasarim Latvijā savākt 50 tūkstošus parakstu. 2011.gadā parakstus plānots iesniegt Apvienoto Nāciju Organizācijā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!