• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tiesnešu algu reformu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.12.2010., Nr. 197 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222713

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par tiesu izpildītāju darba efektivizēšanu

Vēl šajā numurā

14.12.2010., Nr. 197

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tiesnešu algu reformu

Saeimas Tiesu politikas apakškomisija 30.novembrī sāka skatīt valdības izstrādāto likumprojektu paketi, kas paredz tiesnešu iekļaušanu vienotajā atalgojuma sistēmā. Deputāti vienojās sagatavoto dokumentu paketi iesniegt izskatīšanai Tieslietu padomē, kā arī pēc apakškomisijas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas iniciatīvas nosūtīt katram tiesnesim elektroniski.

Saskaņā ar piedāvāto reformu tiesnešu darba samaksas apmērs tiktu sasaistīts ar valsts pārvaldē strādājošu augsti kvalificētu juristu algām. Tādējādi zemākā tiesneša amatalga rajona (pilsētas) tiesas tienesim bez pieredzes nākamgad būtu 1157 lati pirms nodokļu nomaksas, Augstākās tiesas priekšsēdētāja alga – 2655 lati, bet mēnešalga Satversmes tiesas priekšsēdētājam – 3031 lats.

Tas nozīmē, ka tiesnešu atalgojums nākamgad pieaugtu vidēji par 43 procentiem, bet zemesgrāmatu tiesnešiem pat par 81 procentu. Turklāt pirmās instances tiesas tiesneša atalgojums Latvijā būtu līdzvērtīgs vai pat pārsniegtu atalgojumu Ungārijā, Lietuvā, Polijā, Rumānijā un citās Eiropas valstīs.

Ja izmaiņas tiesnešu atalgojuma sistēmā netiks veiktas, 2012.gadā tikko darbā stājies tiesnesis bez pieredzes saņemtu 2070 latu lielu amatalgu. Patlaban šī alga ir apmēram 800 latu.

Iekļaujot tiesnešus vienotajā atalgojuma sistēmā, netiek paredzēts pārejas periods, un tiesneši likumā noteikto atalgojumu saņemtu uzreiz. Tiesneši būtu vienā sistēmā ar visiem valsts pārvaldes iestādēs strādājošajiem, un visiem darba samaksa turpmāk tiktu pārskatīta un mainīta solidāri, pamatojoties uz vieniem un tiem pašiem kritērijiem, kā arī ievērojot tiesnešu neatkarības principu. Turklāt šāds risinājums ļautu samērot tiesu varas garantijas ar valsts budžeta iespējām un atalgojumu citos varas atzaros, norāda likumprojekta autori.

Apakškomisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa norādīja, ka Saeimas Saimnieciskā komisija ir konceptuāli lēmusi par Saeimas deputātu iekļaušanu vienotajā atalgojuma sistēmā un ir iecerēta parlamentāriešu atalgojuma reforma, kas sistēmu padarītu pārskatāmāku, vienlaikus samazinot atlīdzībai nepieciešamos līdzekļus.

Klātesošie tiesu varas pārstāvji pauda viedokli, ka atalgojuma sistēmu esošo tiesnešu pilnvaru laikā mainīt nedrīkst
un reformas ieviešana novestu pie jauna strīda.

Apakškomisija vienojās diskusiju par tiesnešu algu reformu turpināt pēc nedēļas.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!