• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas humānās palīdzības darbinieku atbrīvošanu no Sudānas gūsta. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.12.2010., Nr. 196 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222579

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Aizsardzības ministrs: Par pilnvērtīgu ES un NATO sadarbību

Vēl šajā numurā

10.12.2010., Nr. 196

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas humānās palīdzības darbinieku atbrīvošanu no Sudānas gūsta

Latvijas Valsts prezidents:

Valsts prezidents Valdis Zatlers izsaka pateicību visām Latvijas un starptautiskajām institūcijām un amatpersonām, kas aktīvi strādāja, lai atbrīvotu Sudānā nolaupītos trīs Latvijas pilotus.

Valsts prezidents novēl atbrīvotajiem pilotiem pēc iespējas ātrāk atgriezties mājās pie savām ģimenēm.

Valsts prezidenta preses dienests

Latvijas Ministru prezidents:

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ir gandarīts par pozitīvo rezultātu Latvijas ķīlnieku atbrīvošanā Sudānā un izsaka pateicību ANO Pasaules pārtikas programmas drošības dienesta atbildīgajiem dienestiem un Ārlietu ministrijas Krīzes centram par augsto profesionalitāti ķīlnieku atbrīvošanas koordinēšanā.

Ministru prezidents ir patiesi priecīgs, ka trīs atbrīvotie Latvijas piloti Ziemassvētkus varēs sagaidīt kopā ar savām ģimenēm un tuviniekiem.

Līga Krapāne,
Ministru prezidenta preses sekretāre

Latvijas aizsardzības ministrs:

Ministru prezidenta biedrs, aizsardzības ministrs Artis Pabriks izsaka visdziļāko pateicību visiem dienestiem, tostarp Aizsardzības ministrijas darbiniekiem un Nacionālo bruņoto spēku karavīriem, kas veicināja Latvijas lidotāju atbrīvošanu no gūsta Sudānā, Darfūras reģionā.

“Šādu krīžu risinājums parāda, cik liela loma šādās situācijās ir starptautiskajām organizācijām un tiem sadarbības mhānismiem, kas darbojas Eiropas Savienības ietvaros,” norāda A.Pabriks.

Aizsardzības ministrs pateicas arī atbrīvoto ķīlnieku radiniekiem par viņu izturību laikā, kad Latvijas valsts institūcijas un mūsu starptautiskās sadarbības partneri centās panākt viņu atbrīvošanu.

Pirms mēneša Sudānā nolaupītie trīs Latvijas pilsoņi 8.decembrī tika nogādāti ANO Pasaules pārtikas programmas bāzē Njalā.

Aizsardzības ministrijas
Militāri publisko attiecību departaments

Eiropas Komisijas amatpersonas:

Eiropas Komisijas attīstības komisārs Andris Piebalgs un starptautiskās sadarbības, humānās palīdzības un reaģēšanas krīzes situācijās komisāre Kristalīna Georgijeva 9.decembrī uzsvēra:

“Mēs atzinīgi vērtējam kapteiņa Artjoma Nalbandjana, otrā pilota Jāņa Gindras un mehāniķa Kaspara Reihlera atbrīvošanu, kuri bija saņemti gūstā Darfūrā (Sudānā), strādājot Apvienoto Nāciju Humānās gaisa satiksmes misijā (UNHAS). Triju humānās palīdzības darbinieku atbrīvošana ir liels atvieglojums Eiropas Savienībai un Latvijai. Vēlamies izmantot šo iespēju un paust cieņu darbam, ko veic humānās palīdzības darbinieki visā pasaulē, dažreiz pat strādājot ekstremālos apstākļos. Ir jāatbalsta Āfrikas un ES kopīgais darbs, lai novērstu pamata cēloņus, kuri izraisa katastrofas un rada nabadzību, un lai nodrošinātu drošību, kā tas pašreiz tiek darīts Sudānā.

Tiklīdz uzzinājām labās ziņas, mēs sazinājāmies ar Džozeti Šīrenu, Pasaules pārtikas programmas izpilddirektori, paužot atvieglojumu un prieku par Artjoma Nalbandjana, Jāņa Gindras un Kaspara Reihlera atbrīvošanu. Tomēr fakts, ka šie trīs drosmīgie vīri tika nolaupīti, norāda uz grūtībām, ar ko saskaras humānās palīdzības darbinieki Sudānā, kur viņi turpina strādāt ļoti riskantos apstākļos.

Nestabilā drošības situācija Sudānā būtiski ierobežo iespējas sniegt humāno palīdzību iedzīvotājiem, kuriem tā ir nepieciešama. Aicinām visas iesaistītās puses nodrošināt humānās palīdzības darbinieku drošību, lai viņi varētu turpināt palīdzēt miljoniem cilvēku, kuriem šī palīdzība ir vajadzīga. Tas ļaus mums, starptautiskajai sabiedrībai, vēl aktīvāk īstenot mūsu mērķi apkarot nabadzību un panākt drošību un attīstību.”

Priekšvēsture

Pasaules pārtikas programmas vadīto UNHAS atbalsta Eiropas Komisija, jo šī misija būtiski atvieglo humānās palīdzības darbinieku iespējas palīdzēt humāno krīžu upuriem Sudānā. Kopš 2008.gada Komisija ar Humānās palīdzības ģenerāldirektorāta (DG ECHO) starpniecību ir piešķīrusi aptuveni 20 miljonus eiro UNHAS darbībai Sudānā.

4.novembrī trīs latviešus, kuri strādāja UNHAS helikoptera apkalpes sastāvā Darfūras reģionā, sagūstīja bruņoti kaujinieki. Vīriešus sagūstīja Dienviddarfūras galvaspilsētā Nijalā, kur viņi veica humāno darbu ANO. Gūstekņi atbrīvoti pēc vairāk nekā mēneša, kas pavadīts nebrīvē.

Sešus gadus ilgais konflikts Darfūrā skāris 4,5 miljonus cilvēku. Humānajā palīdzībā iesaistītajai sabiedrībai, mēģinot normalizēt šo situāciju, nākas cīnīties ar milzu grūtībām. Palīdzības darbinieku iesaistīšanās kļūst arvien bīstamāka.

Pagājušā gada jūnijā, apmeklējot Darfūru, komisāre K.Georgijeva aicināja Sudānas valdību nodot tiesai noziedzīgu darbību veicējus, jo nesodāmības apziņa palielinās risku humānās palīdzības darbiniekiem, vietējiem iedzīvotājiem un bēgļiem Darfūrā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!