• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas valstīm veltīto ASV Kongresa rezolūciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.12.2010., Nr. 195 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222490

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs: Par ilgtspējīgas enerģētikas politikas nozīmi

Vēl šajā numurā

09.12.2010., Nr. 195

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas valstīm veltīto ASV Kongresa rezolūciju

Saeimas Ārlietu komisija atzinīgi vērtē ASV Kongresa vienbalsīgi apstiprināto rezolūciju (skat. zemāk), kurā Baltijas valstis apsveiktas to neatkarības atjaunošanas 20.gadadienā.

Komisijas deputāti pauž gandarījumu, ka ar ASV Kongresa rezolūciju no jauna tiek apliecināts ASV nemainīgais atbalsts Baltijas valstu neatkarībai un izpratne par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas sarežģīto vēsturi.

“Šai rezolūcijai ir simboliska nozīme, jo tā gan ASV sabiedrībai, gan arī pasaulei atkārtoti apliecina, ka Baltijas valstis ir nozīmīgas ASV,” uzsver Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš. Komisijas priekšsēdētājs īpaši atzīmē ASV baltiešu kopienas nopelnus, kuri veikuši lielu lobēšanas darbu šīs rezolūcijas tapšanā.

Otrdien, 7.decembrī, ASV Kongresa Pārstāvju palāta vienbalsīgi apstiprināja 2010.gada 26.aprīlī kongresam iesniegto rezolūciju, apsveicot Baltijas valstis neatkarības atjaunošanas 20.gadadienā un aicinot ASV prezidentu turpināt veidot ciešas attiecības un sadarbību ar Igauniju, Latviju un Lietuvu.

Rezolūcijā norādīts, ka ASV nekad nav atzinusi Baltijas valstu inkorporāciju Padomju Savienībā. Dokumentā tiek arī uzsvērts, ka, neskatoties uz Padomju Savienības īstenotajiem represīvajiem pasākumiem pret Baltijas valstu iedzīvotājiem, ticība brīvībai un neatkarībai netika iznīcināta. ASV Kongress atzinīgi novērtē Baltijas valstu sasniegumus demokrātijas, cilvēktiesību, tiesu varas jomā, kā arī ieguldījumu starptautiskajā sadarbībā laikā pēc neatkarības atjaunošanas.

Rezolūcijas ierosinātāji bija ASV–Baltijas valstu sadraudzības grupas vadītājs, republikāņu kongresmenis no Ilinoisas štata Džons Šimkus un grupas vadītāja vietnieks, demokrātu kongresmenis no Ohaio štata Deniss Kuciničs. Rezolūciju atbalstījuši 37 kongresmeņi.

Rezolūcijas pieņemšanā liela nozīme bija ciešai sadarbībai vairāku mēnešu garumā starp Latvijas vēstniecību ASV un Amerikas baltiešu organizācijām. Vēstniecība īpaši vēlas atzīmēt Apvienotās Baltijas Amerikas nacionālās komitejas, Amerikas Baltiešu brīvības līgas un Amerikas Latviešu apvienības sniegto atbalstu. Svarīgs bija arī Latvijas goda konsulu Ilinoisā, Floridā, Teksasā un Minesotā ieguldītais darbs.

Saeimas preses dienests; Latvijas vēstniecības ASV informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!