• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.12.2010., Nr. 195 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222483

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

09.12.2010., Nr. 195

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien, godātie žurnālisti! Būšu ļoti īss, vairāk atbildēsim uz jūsu jautājumiem. Mēs ar premjeru tikko apspriedām situāciju, ka kapos ir bijis vandālisms. Mēs kategoriski nosodām kapu vandālismu ebreju kapos un aicināsim darīt visu, lai vainīgos atrastu un sekas novērstu. Nav pieļaujamas tādas lietas, un netiks arī pieļautas turpmāk.

Jautājums: Šobrīd prezidentu ievēlē ar 51 balsi parlamentā. Vai, jūsuprāt, tas ir pietiekams atbalsts vai tomēr vajadzētu pacelt šo latiņu?

V.Zatlers: Ja mēs paskatīsimies uz līdzšinējiem balsojumiem par prezidenta kandidatūrām, tad balsu skaits reti kad ir ievērojami pārsniedzis 50. Saglabājot līdzšinējo kārtību, droši vien jāsaglabā arī līdzšinējais balsu skaits. Ja mēs gribam kaut ko radikāli mainīt, tad ir jādomā par tautas vēlētu prezidentu.

Jautājums: Prezidenta kungs, mani interesē budžets, jūs noteikti pārrunājāt arī ar budžetu saistītos pasākumus. Vai no jūsu puses bija ieteikumi attiecībā uz budžetu, ņemot vērā, ka uzņēmēji ir diezgan neapmierināti ar šiem pasākumiem?

V.Zatlers: Trīspusējais dialogs, protams, turpinās un droši vien arī turpināsies līdz brīdim, kamēr Saeima nobalsos par budžetu. Vienīgā lieta, ko es gribētu redzēt, ir tas, kā nākamgad tiks ieviestas strukturālās reformas – mēs jau esam pieraduši pie tādām. Tātad: kas tiks reformēts, lai valsts pakalpojumu sniegšanu padarītu izmaksu ziņā efektīvāku, protams, nezaudējot pieejamību no iedzīvotāju puses. Tas ir galvenais ieteikums. Citās sīkās detaļās būs ļoti saprātīgi, ja to komentēs ekonomikas eksperti.

Jautājums: Jautājums saistībā ar “Wikileaks” informācijas noplūdi. Šodien jau atsevišķi Krievijas politiķi pieprasījuši anulēt NATO plānus, atslepenot, lai Krievijas puse uzzinātu, kādi ir NATO nodomi Baltijas valstu aizsardzībā. Vai, jūsuprāt, šis notikums var ietekmēt Latvijas un Krievijas starpvalstu attiecības, un vai tas kaut kādā veidā tiks pārrunāts arī gaidāmajā vizītē?

V.Zatlers: Mūsu savstarpējās attiecības ar Krieviju veidojam mēs paši, un nekādi fakti un notikumi, kas notiks tuvākā vai tālākā laikā, neietekmēs vizītes saturu un arī vizītes rezultātus, kura notiks tā, kā tā ir plānota.

Jautājums: Premjera kungs, kāds ir jūsu viedoklis par šo lietu, kā tas var ietekmēt Latvijas valsts drošību?

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis: Kā es to vairākkārt esmu komentējis, tad nekādas būtiskas ietekmēs uz Latvijas drošību šī noplūde neatstāj. Protams, pats noplūdes fakts vērtējams negatīvi. Skaidrs, ka arī attiecīgās tiesībsargājošās institūcijas ASV veiks attiecīgos pasākumus, bet Latvijas drošību tas nekādā veidā neietekmē.

Jautājums: Prezidenta kungs, par Maskavas vizīti: jūs šodien tiksities arī ar vairākiem uzņēmējiem. Bez sarunām par “Gazprom” ko jūs sagaidāt tieši biznesa jomā un ciktāl, jūs domājat, tieši šī vizīte, ņemot vērā, ka Maskavā ir ļoti svarīgi tas, ko domā prezidents, spēs ietekmēt ekonomiskās attiecības?

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Valsts prezidenta vizīte un divu prezidentu sarunas ir tas labvēlīgais fons, ko uzņēmēji var izmantot, lai veicinātu savus ekonomiskos kontaktus. Bet kādi būs šie kontakti un kādi būs rezultāti katrā konkrētā sadarbības idejā, tas nu gan ir pašu uzņēmēju rokās. Uzņēmēju interese ir liela, bet tas ir pašu uzņēmēju rokās.

Jautājums: Un to jūs gribat arī no viņiem sadzirdēt šodien?

V.Zatlers: Es vienmēr gribētu redzēt Latvijas uzņēmējus kā aktīvus jaunu tirgu apguvējus, eksportu veicinošus uzņēmējus un jebkuru gadījumu, ko dod labvēlīgs fons, izmantotspējīgus.

Jautājums: ANO Cilvēktiesību komiteja ir atzinusi, ka latviskas galotnes “s” pielikšana pie krieviska uzvārda ir cilvēktiesību pārkāpums. Arī Strasbūrā tagad ir viena līdzīga lieta pret Latviju. Ir daudz Latvijas pilsoņu un nepilsoņu, kuri uzskata, ka viņi gribētu saglabāt savu vēsturisko uzvārdu un to arī ierakstīt pasē. Varbūt ir laiks kaut ko mazliet pamainīt?

V.Zatlers: Vispirms būtu jānoskaidro, kāda ir reālā situācija, un nebalstīt to tikai dažos gadījumos vai lēmumos, noskaidrot, kā to var izdarīt tā, lai tas tiek apmierināts un apmierinātas būtu visas puses.

Jautājums: Bet pēc idejas – ļaut cilvēkiem saglabāt savu vēsturisko uzvārdu?

V.Zatlers: Vispirms ir jautājums – kas ir vēsturiskais uzvārds?

Jautājums: Tāds, kāds tas ir oriģinālā alfabētā.

V.Zatlers: Mēs dzīvojam konkrētā valstī, un katra valsts nosaka kārtību, kā šīs lietas tiek ierakstītas oficiālajos dokumentos, kā to lieto gan sadzīvē, gan arī saskarsmē ar valsti.

Jautājums: Es gribēju jautāt par tiesnešu atalgojumu. Vai, jūsuprāt, valstij ir jākontrolē, ka tas netiek paaugstināts atbilstoši, kā bija plānots?

V.Zatlers: Es katrā ziņā gribētu aicināt visas šobrīd ieinteresētās puses, tas ir, gan tiesnešus, gan izpildvaru, gan likumdevējvaru, izprast ekonomisko situāciju valstī un izprast arī to, ka tiesu vara ir neatkarīga un reizē arī cienījama un respektējama, un atrast kompromisu, kas šobrīd atbilst vislabāk mūsu sabiedrības un arī mūsu finanšu iespēju interesēm.

Valsts prezidenta preses dienesta preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 2010.gada 8.decembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!