• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu budžeta prioritātēm izglītības jomā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.12.2010., Nr. 195 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222477

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par diskusiju "Saeima cilvēkiem ar invaliditāti"

Vēl šajā numurā

09.12.2010., Nr. 195

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu budžeta prioritātēm izglītības jomā

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti 1.decembrī, tiekoties ar izglītības un zinātnes ministru Rolandu Broku, pauda atbalstu sagatavotajam nozares budžeta projektam
2011.gadam.

“Piedāvājums četru miljonu konsolidāciju nozares ietvaros veikt proporcionāli starp dažādām ministrijas pārraudzības jomām šķiet loģisks un pamatots,” teica komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka “izglītība un zinātne ir tik būtiskas sfēras, ka iespējami drīz jādomā par finansējuma pielikšanu, nevis noņemšanu”.

R.Broks informēja, ka nozares 2011.gada budžetā jāveic četru miljonu latu konsolidācijas pasākumi un kopējais finansējums no valsts būs 196 miljoni latu.

Deputāti noskaidroja, ka lielākie samazinājumi, katrs vairāk nekā miljona latu apmērā, gaidāmi profesionālajā izglītībā un sportā. R.Broks paskaidroja, ka plānots samazināt finansējumu profesionālo izglītības iestāžu uzturēšanai, taču nav skartas ne skolu audzēkņu stipendijas, ne pedagogu atalgojums. Savukārt sporta jomā lielāko ietaupījumu dos tas, ka paredzēts atlikt aizdevuma atmaksu par valsts sporta centra “Mežaparks” rekonstrukciju.

Neliels finansējuma samazinājums skars arī augstāko izglītību un zinātni. Nākamgad zinātnē tiks samazināts finansējums fundamentālajiem un lietišķajiem pētījumiem un netiks izsludināti jauni tirgus orientēti pētījumi, uzzināja komisija. Taču ministrs uzsvēra, ka konsolidācijas pasākumi neradīs jūtamu efektu, jo tos kompensēs pieejamie Eiropas Savienības fondu līdzekļi.

“Samazinājumi veikti iespējami taisnīgi,” sacīja deputāte Janīna Kursīte-Pakule, paužot gandarījumu, ka “brīvpusdienas sākumskolu audzēkņiem tiek saglabātas, pedagogu atalgojums nav skarts un valsts pētniecības programma joprojām ir prioritāra”. Arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības pārstāvis atzina, ka arodbiedrībai nav pretenziju pret ministrijas piedāvātajiem budžeta konsolidācijas pasākumiem.

Savukārt deputāts Oskars Zīds vēlējās zināt, vai plānots mazināt budžeta vietas augstskolās. Ministrs paskaidroja, ka nākamajā gadā valsts budžeta finansēto vietu skaits augstskolās netiks mainīts, un noliedza plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju, ka netiks saglabātas budžeta vietas sociālo zinātņu studiju programmās. Arī komisijas priekšsēdētāja pauda pārliecību, ka “kaut dažas, bet budžeta vietas jāsa­glabā visās programmās”.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!