• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nelikumīgi iegūtu kokmateriālu tirdzniecības nepieļaušanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.12.2010., Nr. 194 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222403

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pilsonību kā tieslietu un iekšlietu politikas pamatu

Vēl šajā numurā

08.12.2010., Nr. 194

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nelikumīgi iegūtu kokmateriālu tirdzniecības nepieļaušanu

Eiropas Savienībā stājušies spēkā jauni noteikumi, kuru mērķis ir nepieļaut nelikumīgi iegūtu kokmateriālu tirdzniecību Eiropas tirgū. Jaunais tiesību akts atbalsta centienus apturēt nelikumīgu mežizstrādi, kas nodara ievērojamu kaitējumu videi, izraisa bioloģiskās daudzveidības samazināšanos un traucē atbildīgu meža apsaimniekotāju darbu. Komisijas 2008.gadā ierosinātā regula tika pieņemta pagājušajā mēnesī, un visās dalībvalstīs to piemēros no 2013.gada marta.

Vides komisārs Janežs Potočniks sacīja: “Ar šo regulu ES dod būtisku ieguldījumu cīņā pret nelikumīgu mežizstrādi, kas ne tikai izlaupa dabas resursus, bet arī ietekmē to cilvēku likteni, kuriem mežs ir iztikas līdzekļu avots. Šis tiesību akts vērtējams kā konkrēta ES rīcība, lai apturētu bioloģiskās daudzveidības izzušanu visā pasaulē, turklāt tas dos Eiropas patērētājiem lielāku pārliecību par iegādāto izstrādājumu likumību.”

Lietpratīgi apsaimniekoti meži ir nozīmīgs atjaunojamo izejvielu avots un nodrošina daudzus vides pakalpojumus. Savukārt nelikumīga mežistrāde, ko daļēji veicina arī ES pieprasījums pēc kokmateriāliem, negatīvi ietekmē ilgtspējību. Ar jauno regulu ES tirgū vairs netiks pieļauta nelikumīgi iegūtu kokmateriālu un no tiem ražotu izstrādājumu pārdošana.

ES tirgus dalībniekiem, kuri pirmo reizi laiž ES tirgū kokmateriālus un koka izstrādājumus, būs pienākums zināt to izcelsmi – neatkarīgi no tā, vai tie būs iegūti ES vai importēti. Būs jāveic visi vajadzīgie pasākumi, lai pārliecinātos par to, ka koksnes ieguve notikusi saskaņā ar attiecīgajiem izcelsmes valsts tiesību aktiem. ES tirgotājiem visā piegādes ķēdē būs jākārto uzskaites reģistrs, kurā būs jānorāda kokmateriālu un koka izstrādājumu pārdevēji un pircēji.

Dalībvalstis būs atbildīgas par sankciju piemērošanu tirgus dalībniekiem, kuri pārkāpj noteikumus. Likumību noteiks, pamatojoties uz kokmateriālu ieguves valsts tiesību aktiem. Par regulai atbilstīgiem tiks uzskatīti koka izstrādājumi no valstīm, kas ar ES noslēgušas brīvprātīgus partnerattiecību nolīgumus par tiesību aktu ieviešanu, pārvaldību un tirdzniecību meža jomā.

Regula tiks piemērota plašam kokmateriālu un koka izstrādājumu klāstam, tostarp masīvkoka izstrādājumiem, saplāksnim un plātņu materiāliem, mēbelēm, celulozei un papīram.

Lai gan regula jau ir stājusies spēkā, visās dalībvalstīs to sāks piemērot 2013.gada 3.martā.

Nelikumīga mežizstrāde – kokmateriālu ieguve, transportēšana, pārdošana vai pirkšana, pārkāpjot spēkā esošus valsts tiesību aktus, – būtiski ietekmē vidi.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!