• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nacionālā trīspusējās sadarbības padome: Par budžeta izstrādi un ēnu ekonomikas apkarošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.12.2010., Nr. 193 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222315

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienests: Par nelielas vērtības preču sūtījumu aplikšanu ar PVN

Vēl šajā numurā

07.12.2010., Nr. 193

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nacionālā trīspusējās sadarbības padome: Par budžeta izstrādi un ēnu ekonomikas apkarošanu

2.decembrī Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē dalībpuses noslēdza diskusijas par jautājumiem, kas saistīti ar 2011.gada valsts budžeta izstrādi pirms budžeta projekta iesniegšanas Saeimā.

Sēdes dalībnieki uzklausīja Finanšu ministrijas (FM) ziņojumu par 2011.gada valsts budžetā plānoto samazinājumu ministriju budžetos. Diskusijā sociālie partneri uzsvēra, ka nepieciešams plašāk īstenot strukturālās reformas, kā arī īstenot valsts pārvaldes funkciju vērtēšanas darba grupas ieteikumus, nesamazināt izdevumus veselības aprūpei un iesaistīt sociālos partnerus ģimenes valsts pabalsta izmaksas mehānisma izstrādē.

Sociālie partneri aktualizēja arī jautājumus par iekšējā tirgus aizsardzību un nepieciešamību pilnveidot valsts iepirkumu sistēmu. Ministru prezidents V.Dombrovskis informēja, ka plānots iepirkumu konkursos ieviest nosacījumu, ka pieteikumos norādītajai darba algai jāatbilst vidējai algai attiecīgajā nozarē.

Finanšu ministrija iepazīstināja NTSP dalībpuses ar ziņojumu par plānu ēnu ekonomikas apkarošanai, kas ietver 61 pasākumu nodokļu politikas, administratīvā sloga mazināšanas, kontrolējošo iestāžu kapacitātes celšanas un citās jomās. Sociālie partneri pauda viedokli, ka plāna īstenošanas rezultātā valsts budžetā vajadzētu ieplūst daudz lielākai summai nekā 15 miljoniem latu, kā tas paredzēts valsts budžeta projektā. FM pārstāvji skaidroja, ka citi prognozējamie ienākumi nav kvantificējami, kā arī aicināja nozaru profesionālās asociācijas slēgt vienošanos ar Valsts ieņēmumu dienestu par ēnu ekonomikas apkarošanu. Izstrādājot 2012.gada valsts budžetu, būs iespējams ņemt vērā nodokļu iekasēšanas tendences 2011.gadā. Ministru prezidents V.Dombrovskis pauda viedokli, ka ēnu ekonomikas apkarošanas plānu nepieciešams īsā laikā konkretizēt un veikt kvantitatīvo analīzi nozaru griezumā, sadarbojoties ar profesionālo asociāciju pārstāvjiem, lai 2011.gadā īstenojamie pasākumi būtu rezultatīvi. NTSP dalībpuses vienojās februāra sēdē diskutēt par FM konkretizēto plānu ēnu ekonomikas apkarošanai.

2.decembrī Finanšu ministrija (FM) Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē prezentēja paveikto ēnu ekonomikas apkarošanas plāna 2010.–2013.gadam ietvaros, kas ietver 61 pasākumu nodokļu politikas, administratīvā sloga mazināšanas, kontrolējošo iestāžu kapacitātes celšanas un citās jomās.

“2011.gadā viena no valdības prioritātēm ir ēnu ekonomikas apkarošana, tāpēc atbildīgajām institūcijām ir uzdots pastiprināti realizēt pasākumus, kas mazinātu nelegālās ekonomikas īpatsvaru, savukārt godprātīgiem uzņēmējiem mazinātu administratīvo slogu,” norādīja finanšu ministrs Andris Vilks.

Šobrīd tiek veikts darbs pie uzticamāko uzņēmēju saraksta (baltā saraksta) veidošanas. Vairākās Eiropas Savienības dalībvalstīs pastāv dažādas pieejas īpašu attiecību veidošanai starp nodokļu maksātājiem un nodokļu administrāciju, līdz ar to, lai atrastu optimālu pieeju šādas sistēmas ieviešanai Latvijā, tiek rūpīgi izvērtēta citu valstu prakse un iespējas, kā šo praksi adaptēt Latvijas apstākļos.

Viens no plāna pasākumiem ir koncepcija vienreizējam pasākumam par soda naudas un nokavējuma naudas dzēšanu tiem uzņēmējiem, kas līdz noteiktam brīdim samaksā nodokļu pamatparādu. Ņemot vērā, ka uzdevuma mērķis ir atvieglot uzņēmējiem ekonomiskās krīzes rezultātā radušos nodokļu parādu slogu, šobrīd FM sadarbībā ar partneriem turpina darbu pie detalizētas uzdevuma shēmas izstrādes, lai definētu kritērijus veikšanai, kā arī pēta juridiskās nianses, lai piedāvātu iespēju sakārtot savas nodokļu parādu saistības plašākām mērķa grupām, piemēram, personām, kurām ir piešķirts tiesiskās aizsardzības statuss. FM apzinās, ka, īstenojot šo pasākumu, vienlaikus jānovērtē arī ļaunprātīgas nodokļu nemaksāšanas riski, ieviešot šo pasākumu.

Tāpat šobrīd jau ir pastiprināta skaidrā naudā veikto darījumu kontrole vairumtirdzniecībā – Saeimā pieņemti grozījumi likumā par nodokļiem un nodevām.

Lai palielinātu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) riska analīzes sistēmas precizitāti, VID jau nodrošināta informācija no Latvijas Bankas turētā Kredītu reģistra, Saeimā pieņemot grozījumus kredītiestāžu likumā, komercsabiedrību uzraudzības likumā un apdrošināšanas sabiedrību uzraudzības likumā.

Sadarbībā ar Zemkopības ministriju ir sagatavots informatīvais ziņojums par PVN piemērošanas kārtību zivsaimniecības nozarē, izsakot priekšlikumu likumā par PVN noteikt īpašo PVN maksāšanas un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtību, piemērojot to zvejniecības uzņēmumiem attiecībā uz svaigu, saldētu vai atdzesētu zivju un vēžveidīgo piegādēm.

Plāns paredz arī izvērtēt pastāvošos uzņēmumu ienākuma nodokļa un iedzīvotāju ienākumu nodokļa atvieglojumus, lai radītu caurskatāmu un vienkārši administrējamu nodokļu sistēmu, jo katrs nodokļu atvieglojums ne tikai samazina valsts budžeta ieņēmumus, bet arī palielina izdevumus uz administrēšanas izmaksu rēķina. Šobrīd sadarbībā ar sociālajiem partneriem notiek esošo nodokļu atvieglojumu izvērtēšana no ekonomiskā lietderīguma viedokļa.

Lai atvieglotu gada ienākumu deklarēšanu, pilnveidotu elektroniskās deklarēšanas sistēmu, nodrošinot automātisku deklarācijas aizpildīšanu ar VID rīcībā esošo informāciju, Saeimā jau pieņemti grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākumu nodokli”, kas stāsies spēkā ar 2012.gada janvāri.

Tāpat pie paveiktā jāmin arī pieņemtie grozījumi tranzīta noteikumos, kur kā viens no TIR karnešu izsniegšanas prasībām ir nosacījums maksāt vismaz 70% no vidējās darba algas sauszemes transporta un cauruļvadu transporta nozarē.

Noklausoties FM ziņojumu, valdība un sociālie partneri vienojās par nepieciešamību turpināt kvalitatīvi pilnveidot plānu ēnu ekonomikas apkarošanai.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments;

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!