• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Patvēruma atbalsta biroju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.12.2010., Nr. 192 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222210

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par investīcijām zemu oglekļa dioksīda emisiju tehnoloģijās

Vēl šajā numurā

03.12.2010., Nr. 192

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Patvēruma atbalsta biroju

26.novembrī Eiropas Patvēruma atbalsta birojs rīkoja pirmo valdes sanāksmi Valetā (Maltā) un par savu pirmo izpilddirektoru izraudzījās Robu Viseru. Tagad viņš tiks aicināts uz uzklausīšanu kompetentajā Eiropas Parlamenta komitejā. Šai jaunajai aģentūrai sākot darbu, ES sper vēl vienu soli pretim visaptverošākai kopējai Eiropas patvēruma sistēmai. Eiropas Patvēruma atbalsta birojs (EPAB) stiprinās dalībvalstu solidaritāti, īstenojot praktisku sadarbību patvēruma jautājumos, un palīdzēs tām pildīt to Eiropas mēroga un starptautiskās saistības šajā jomā.

“Es vēlu sekmes Eiropas Patvēruma atbalsta biroja valdes pirmās sanāksmes dalībniekiem un vēlos apsveikt Visera kungu ar izraudzīšanu aģentūras pirmā izpilddirektora amatam. EPAB būs būtiska loma kā dalībvalstu patvēruma sistēmu ekspertu centram. Tas varēs dot savu ieguldījumu, lai Komisija un dalībvalstis labāk īstenotu tiesību aktus patvēruma jomā un veiktu labākās prakses apmaiņu,” sacīja ES iekšlietu komisāre Sesīlja Malmstrēma. Viņa piebilda: “Atbalsta biroja sekmīga darbība dos būtisku ieguldījumu sistēmā, kas spēs saskaņā ar Eiropas humānisma tradīcijām sniegt aizsardzību tiem, kam tā ir vajadzīga. Es raugos uz EPAB kā uz kopējās Eiropas Patvēruma sistēmas (KEPS) īstenošanas neatsveramu līdzekli, kas balstīts uz solidaritāti un taisnīgumu. Eiropadome izvirzīja mērķi šo sistēmu izveidot līdz 2012.gadam, un es aicinu visas dalībvalstis un Eiropas Parlamentu censties rast saprātīgu kompromisu par patvēruma tiesību aktu kopumu, lai mūsu mērķi sasniegtu noteiktajā termiņā.”

EPAB atbalstīs dalībvalstu centienus īstenot saskaņotāku un taisnīgāku patvēruma politiku, piemēram, palīdzot tām noteikt labāko praksi, organizējot mācības Eiropas līmenī un uzlabojot piekļuvi kvalitatīvai informācijai par izcelsmes valstīm. Tas sniegs arī tehnisku un darbības atbalstu dalībvalstīm, kuras saskaras ar īpašu noslodzi (proti, dalībvalstīm, kas saņem daudz patvēruma pieteikumu), izmantojot patvēruma ekspertu grupas, tādējādi dodot ieguldījumu, lai zināmā mērā mazinātu to sistēmu noslodzi.

EPAB ir izveidots kā regulējoša aģentūra un neatkarīga Eiropas iestāde. Komisija un ES dalībvalstis tiks pārstāvētas tā valdē (kas ir tā vadības struktūra). Tas cieši sadarbosies ar tām valstu iestādēm, kuras ir atbildīgas par patvēruma lietām, ANO augsto komisāru bēgļu jautājumos, Pamattiesību aģentūru un FRONTEX, kā arī apspriedīsies ar pilsonisko sabiedrību. EPAB izpilddirektors būs atbildīgs par biroja ikdienas darba pārvaldību.

EPAB galvenokārt pievērsīsies trim galvenajiem uzdevumiem:

• izvērst dalībvalstu praktisku sadarbību patvēruma jomā, veicinot informācijas apmaiņu par izcelsmes valstīm, sniedzot dalībvalstīm atbalstu mutiskās un rakstiskās tulkošanas jomā, apmācot amatpersonas, kas nodarbojas ar patvēruma jautājumiem, un palīdzot pārvietot atzītos bēgļus;

• sniegt atbalstu tām dalībvalstīm, kas saskaras ar īpašu noslodzi, jo īpaši izveidojot agrīnās brīdināšanas sistēmu, koordinējot ekspertu grupas, lai palīdzētu ES valstīm pārvaldīt patvēruma pieteikumus, un izveidojot atbilstīgas uzņemšanas iestādes;

• dot ieguldījumu KEPS īstenošanā, vācot informāciju par labāko praksi un veicot tās apmaiņu, izstrādājot gada pārskatu par ES situāciju patvēruma jomā un pieņemot tehniskos dokumentus par Savienības patvēruma tiesību aktu īstenošanu, piemēram, pamatnostādnes un darbības rokasgrāmatas.

Likumdevēji 2010.gada pirmajā pusgadā oficiāli apstiprināja Eiropas Patvēruma atbalsta biroja (EPAB) izveidi, un dalībvalstis nolēma, ka tas atradīsies Valetā, Maltā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!