• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas izmaksām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.12.2010., Nr. 190 https://www.vestnesis.lv/ta/id/222063

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

01.12.2010., Nr. 190

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas izmaksām

Valsts kontrole (VK) revīzijā atklājusi, ka valsts sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca” (TOS) nav veikusi pilnīgu un caurskatāmu ortopēdijas pacientu uzskaiti un nav nodrošinājusi pietiekamu informāciju par pacientu virzību rindā.

TOS ortopēdijas rindas uzskaites dati nesakrīt ar faktiskajiem datiem, piemēram, revīzijā konstatēts, ka pacienti ortopēdijas rindā reģistrēti pēc operācijas veikšanas, kā arī pacientam faktiski par valsts līdzekļiem veikta operācija steidzamības kārtā, tomēr ortopēdijas rindas uzskaitē pacients reģistrēts 50% līdzmaksājuma rindā.

Turklāt TOS nav sniegusi patiesu informāciju par rindā uzņemto un no rindas izslēgto pacientu skaitu, piemēram, atbilstoši slimnīcas uzskaites datiem pacientu skaits plānveida ceļa locītavas endoprotezēšanas rindā steidzamības kārtā uz 2009.gada 31.decembri ir 555 pacienti, savukārt Veselības norēķinu centram iesniegtajā pārskatā TOS norādījusi pacientu skaitu par 187 pacientiem mazāk.

VK atklājusi, ka TOS, iegādājoties endoprotēzes un saņemot pakalpojumus par kopējo summu 856 666 lati, nav ievērojusi Publisko iepirkumu likumā noteiktās prasības, tai skaitā nav veikusi iepirkumu procedūras, līdz ar to iespējams, ka nav izvēlēti izdevīgākie piedāvājumi, tā radot risku valsts budžeta līdzekļu neekonomiskam un nelietderīgam izlietojumam.

Piemēram, TOS 50% (jeb Ls 701 249) no slimnīcā izmantotajām lielo locītavu endoprotēzēm iegādājusies, vienojoties ar piegādātājiem par endoprotēžu cenām, bet neveicot publisko iepirkumu. Tāpat, neapzinot lētākus un izdevīgākus piedāvājumus, TOS samaksājusi 53 426 latus (bez PVN) uzņēmumam par medicīnas ierīču un aparātu pārbaudi un tehnisko apkopi.

TOS nenodrošina iekšējo kontroli pār publisko iepirkumu procesu un pietiekami nekontrolē iepirkumu līgumu izpildi. VK konstatējusi, ka iepirkumu līgumos netiek norādīts līguma priekšmeta apjoms un līgumcena, kā to nosaka Publisko iepirkumu likums.

Lai lēmumu pieņemšana būtu efektīva un TOS darbības mērķi sasniegti ar iespējami mazākiem finanšu resursiem, VK ieteikusi slimnīcai definēt tiešās un netiešās, tai skaitā administratīvās, izmaksas, noteikt šo izmaksu īpatsvara robežas kopējos slimnīcas izdevumos, kā arī izveidot procedūras efektīvai izmaksu kontrolei, kā arī optimizēt administratīvās izmaksas.

Likumības revīzija “Valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca” tiešo un netiešo (vispārējo), tai skaitā administratīvo, izmaksu ekonomiskums, efektivitāte un lietderība” veikta par laiku no 2009.gada 1.janvāra līdz 2010.gada 31.martam.

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!