• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par darba tirgus pakāpeniskām izmaiņām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.11.2010., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/ta/id/221753

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par strukturālo reformu mērķtiecīgu īstenošanu

Vēl šajā numurā

25.11.2010., Nr. 187

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par darba tirgus pakāpeniskām izmaiņām

23.novembrī Centrālā statistikas pārvalde pēc darbaspēka apsekojuma datiem paziņojusi, ka šā gada trešajā ceturksnī nodarbinātība Latvijā turpināja augt. “2010.gada trešajā ceturksnī nodarbinātības un bezdarba rādītāji pirmo reizi divu gada laikā uzlabojās gan gada, gan ceturkšņa griezumā, norādot uz pozitīvām pārmaiņām darba tirgū. Šāda attīstība nepārsteidz, jo jau gandrīz no paša gada sākuma ir bijusi vērojama dažādu ekonomisko rādītāju uzlabošanās, kādēļ tika prognozēta arī nodarbināto skaita palielināšanās, gan rūpniecības nozares straujais pieaugums un tirdzniecības izaugsme, kas pozitīvi ietekmēja iekšzemes kopprodukta izmaiņas, gan reģistrētā bezdarba līmeņa samazināšanās,” skaidro finanšu ministrs Andris Vilks.

Turpinot pieaugt ekonomiskajai aktivitātei, 2010.gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu bija vērojams nodarbināto skaita palielinājums – par 24,5 tūkstošiem jeb 2,6%, sasniedzot 960,4 tūkstošus cilvēku. Savukārt darba meklētāju skaits, salīdzinot ar iepriekšējo periodu, samazinājās par 15,6 tūkstošiem, t.i., līdz 210,2 tūkstošiem cilvēku, un to īpatsvars ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaitā saruka par 1,4 procentpunktiem, sasniedzot 18,0%.

Tā kā kopš šā gada pavasara, kad Latvijas darba tirgū tika sasniegts zemākais punkts, bija vērojama darba tirgus pakāpeniska atkopšanās, nodarbināto skaits šā gada trešajā ceturksnī ir palielinājies arī pret attiecīgo periodu pērn – par 6,8%.

Gada laikā ir samazinājies arī darba meklētāju skaits – par 2,2% jeb 4,7 tūkstošiem cilvēku, taču to īpatsvars ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaitā saglabājās augstāks nekā reģistrētā bezdarba līmenis, jo liela daļa no iedzīvotājiem, kuri iepriekš bija reģistrējušies kā bezdarbnieki Nodarbinātības valsts aģentūrā, jau ir saņēmuši maksimāli iespējamo bezdarbnieku pabalsta apjomu, un tiem vairs nebija motivācijas turpināt pildīt bezdarbnieka pienākumus. Līdz ar to šie cilvēki palielināja ekonomiski neaktīvo iedzīvotāju vai darba meklētāju skaitu.

Kā nozīmīga bezdarba problēma ir pieaugošs un liels tādu iedzīvotāju skaits, kuri ilgstoši meklē darbu, un šā gada trešajā ceturksnī tas bija 97,9 tūkstoši jeb 46,6% no darba meklētāju kopskaita. Tā kā darba tirgū pieprasījums un piedāvājums vēl arvien nav sabalansēts, iespējas atrast darbu ir samazinātas. Tas pagarina darba meklēšanas laiku un līdz ar to arī vēl vairāk pasliktina iedzīvotāju izredzes tikt nodarbinātiem.

Ņemot vērā pozitīvās nodarbinātības pārmaiņas, turpinās šā gada otrajā ceturksnī aizsākusies pakāpeniska darba tirgus atkopšanās. Taču jāatzīmē, ka turpmāka šā procesa pozitīva attīstība ir atkarīga no turpmākas ekonomiskās aktivitātes uzlabošanās valstī, ko savukārt krietni ietekmē arī citu valstu tautsaimniecību attīstība.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!