• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.11.2010., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/ta/id/221750

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

25.11.2010., Nr. 187

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien, godātie žurnālisti! Šodien mūsu galvenās tēmas, kā jau visai sabiedrībai un arī pašai valdībai galvenās, protams, bija, kā top nākamā gada valsts budžets. No sarunas ar Ministru prezidentu es gribēju vairāk dzirdēt, kā tiks veiktas strukturālās reformas, kas radīs šo izdevumu samazinājumu. Un tā nebūs atkal kārtējā lineārā griešana, kā tas ir bijis līdz šim. Otrkārt, es gribēju dzirdēt daudz vairāk, kā tiks veidots 2012.gada budžets un kāda būs šī kopsakarība, kādus uzdevumus valdība grib sasniegt 2011.gadā un pēc tam kā tas ietekmēs 2012.gada budžetu un arī tālāk. Tātad tomēr vidēja termiņa mērķus, kam būtu jāatspoguļojas valsts budžetā, ko valdība tieši pašlaik gatavo.

Es savukārt informēju Ministru prezidentu par savām divpusējām tikšanām ar Lielbritānijas premjerministru un Portugāles un Polijas prezidentiem un to, kas mums turpmāk būtu darāms mūsu starpvalstu attiecību attīstīšanā ar šīm valstīm.

Esam gatavi jūsu jautājumiem.

Jautājums: Prezidenta kungs, tūlīt jau būs decembris. Vai jūs zināt, kurā datumā jums jādodas uz Maskavu, kādus līgumus jums jāparaksta un kas būs jūsu delegācijā?

V.Zatlers: Viss šis process, ko sauc par vizītes sagatavošanu, šobrīd norit ļoti intensīvi saistībā ar visiem jautājumiem, kurus jūs minējāt. Konkrēts datums tiks paziņots tad, kad mēs abpusēji ar Krievijas pusi uzskatīsim to par nepieciešamu.

Jautājums: Par delegāciju?

V.Zatlers: Arī delegācija tiks paziņota tajā brīdī, kad mēs paziņosim par vizīti.

Jautājums: Konflikts iekš un ap KNAB izvēršas plašumā, arī šonedēļ jaunas ziņas – KNAB darbinieki sagatavoja sarakstu ar 70 vadītāja pārkāpumiem. Vai jums ir jauns viedoklis par to, kas notiek, kam jānotiek, varbūt amatpersonām jārīkojas citādi, aktīvāk?

V.Zatlers: Viennozīmīgi mēs šobrīd plūcam tos augļus, ko rada šīs situācijas nevērtēšana, šīs situācijas neatrisināšana, kas ilgst gandrīz jau no pavasara. Jo ātrāk valdība un varbūt arī vadības veidotā komisija pieņems lēmumus, kas nostādīs atkal KNAB darba režīmā, jo tas būs labāk Latvijas valstij. Jo, ko mums dod, ka darbinieki viens par otru kaut ko pēta tā vietā, lai pētītu, ko dara valsts ierēdņi un atbildīgās amatpersonas. Tā ir tā lielā starpība. Birojs ir radīts tāpēc, lai cīnītos ar korupciju. Tas ir galvenais uzdevums katram darbiniekam, es vēlreiz uzsvēršu – katram darbiniekam KNAB, nevis apcerēt vienam otru.

Jautājums: Prezidenta kungs, pirms kāda laika jūs sacījāt, ka jūs cerat, ka, pieņemot budžetu, netiks palielināts spiediens uz mazāk turīgajiem iedzīvotājiem. Sociālā nodokļa palielināšana, minimālās algas palielināšana un citas izmaiņas – kā jums šķiet, vai samazināsies vai palielināsies spiediens?

V.Zatlers: Es vienmēr mīlu ļoti precīzus skaidrojumus, tātad modelēšana, kā šis nodokļu komplekts kopā ar minimālās algas palielināšanu, neapliekamā minimuma palielināšanu tieši ietekmēs katras ģimenes un dažādu ģimeņu ienākumus, jo ģimenes mums ir dažādas. Mums ir vairāk apgādājamo, mums ir divu cilvēku ģimenes, mums ir ģimenes ar daudz bērniem. Es domāju, ka tas ir valdības uzdevums, un droši vien uz šo jautājumu visprecīzāk atbildēs Ministru prezidents, kādi šie modeļi ir, jo cilvēkiem vajag skaidras atbildes. Mums nevajag satraukties par to, pieņemsim, kādi ir cipari, ko mēs liekam budžetā. Mēs satraucamies par to, kā tas ietekmēs mūsu ģimenes budžetu. Uz šiem jautājumiem Ministru prezidentam ir jāatbild. Viņam noteikti ir modelis, ko viņš jums var izskaidrot. Kāds iespaids ir man? Tiem, kam ir vismazāk ienākumu, protams, izskatās, ka šoreiz viņu ienākumi tiks skarti vismazāk. Tiem, kam ir drusku virs minimāliem izdevumiem, tiem, protams, būs vislielākais slogs.

Jautājums: Prezidenta kungs, decembra sākumā jūs brauksit uz Kazahstānu, kur notiks Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas samits. Ko jūs sagaidāt no šā samita?

V.Zatlers: Vispirms es gribu sacīt, ka šāds samits nav noticis desmit gadus. Tātad, ja ir jautājums, vai Kazahstāna ir labi vadījusi EDSO, tad varam teikt, ka labi, jo Kazahstāna ir spējusi panākt, ka visas valstis piedalās šajā samitā, kas faktiski noteiks EDSO darbību turpmākajiem varbūt pat desmit gadiem.

Jautājums: Kādus Kazahstānas kā šīs organizācijas prezidējošās valsts sasniegumus jūs varat nosaukt?

V.Zatlers: Tieši pati šā samita organizēšana. Tātad desmit gadus mums nav bijis samits. Kazahstāna to spēja noorganizēt. Es domāju: tas ir ļoti liels panākums, jo šeit būs klāt gan valstu vadītāji, gan atbildīgie ministri, gan atbildīgo ministriju darbinieki. Delegācija noteikti būs pietiekami kompetenta katrai valstij, lai mēs varētu lemt par visiem uzdevumiem, ko EDSO veic.

Jautājums: Bet kā jūs vērtējat Kazahstānas darbību kā prezidējošajai valstij?

V.Zatlers: Kazahstāna izvirzīja mērķi – sarīkot šo samitu – un Kazahstāna šo mērķi sasniedza. Tā ka tās darbība jāvērtē pozitīvi, un, protams, Kazahstānai tas bija liels izaicinājums, jo tā pirmo reizi bija EDSO priekšsēdētāja.


Valsts prezidenta preses dienesta preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 2010.gada 24.novembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!