• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par sociālā drošības tīkla pasākumu īstenošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.11.2010., Nr. 186 https://www.vestnesis.lv/ta/id/221696

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

24.11.2010., Nr. 186

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par sociālā drošības tīkla pasākumu īstenošanu

Valsts un pašvaldību institūcijas, kas atbild par Latvijas un Pasaules Bankas aizdevuma līgumā noteikto pasākumu sociālā drošības tīkla un sociālā sektora reformu īstenošanai izpildi, ir nepamatoti izlietojušas valsts un pašvaldību līdzekļus 462 167,28 latu apmērā, revīzijā konstatējusi Valsts kontrole (VK).

VK aicina sakārtot pašvaldību sociālo dienestu iekšējās kontroles procedūras, kā arī pilnveidot normatīvos aktus, lai nepieļautu tādas situācijas, ka trūcīgas ģimenes statuss ir piešķirts arī ģimenēm, kurām pieder vairāki nekustamie īpašumi vai transportlīdzekļi vai arī kuru ienākumi uz vienu ģimenes locekli pārsniedz trūcīgas ģimenes ienākumu līmeni. Tā, piemēram, trūcīgas ģimenes statuss piešķirts ģimenei, kurai pieder deviņi transportlīdzekļi, no kuriem divi transportlīdzekļi iegādāti trūcīgas ģimenes statusa laikā, vai arī par trūcīgu atzīta ģimene, kurai pieder seši transportlīdzekļi un četri nekustamie īpašumi. 73% no minētām ģimenēm nepamatoti piešķirts arī GMI pabalsts – kopumā 116 371,75 lati. Trūcīgas ģimenes statuss dod tiesības saņemt arī atvieglojumus nekustamā īpašuma nodokļa samaksai vai veselības aprūpes pakalpojumu un kompensējamo medikamentu saņemšanai.

Tāpat, lai nodrošinātu valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta līdzekļu racionālu izlietošanu un speciālā budžeta ilgtspējību, VK aicina Labklājības ministriju pārskatīt bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanas kārtību personām ar apdrošināšanas stāžu no viena līdz 19 gadiem, kurām sākotnēji aprēķinātais bezdarbnieka pabalsts ir mazāks par 45 latiem. Līdz 2011.gada beigām šiem cilvēkiem pabalsta izmaksas pēdējos mēnešos tas tiek izmaksāts 45 latu apmērā, nevērtējot veikto valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu apmēru. Šī bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanas kārtība ne tikai neatbilst valsts sociālās apdrošināšanas pamatprincipiem, bet arī Satversmē nostiprinātam vienlīdzības principam, jo personām ar apdrošināšanas stāžu virs 20 gadiem visā pabalsta izmaksas laikā bezdarbnieka pabalsts tiek izmaksāts tikai atbilstoši veiktajām iemaksām, negarantējot minimālo pabalsta summu 45 latu apmērā. Bezdarbnieka pabalstiem minētām personām nepamatoti izlietoti 342 088 lati.

Īstenojot pasākumu “Darba praktizēšana pašvaldībās, saņemot stipendiju”, Nodarbinātības valsts aģentūra un pašvaldības nav nodrošinājušas darba praktizēšanas vietu izveidi, personu iesaisti un inventāra iegādi saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem un pasākuma mērķi. Tā, piemēram, šajā programmā tiek iesaistīti arī tie bezdarbnieki, kuri saņem bezdarbnieka pabalstu vai no tā saņemšanas ir atteikušies, vai arī iepriekš ir bijuši nodarbināti tajā pašā institūcijā, kurā tiek organizēta darba praktizēšana. Pasākuma ietvaros ir iegādāts arī tāds inventārs, kas nav saistīts ar veicamo darbu pienākumiem.

VK arī norāda, ka valstī netiek apkopota informācija par pašvaldību sociālo dienestu izsniegtām izziņām, kas dod tiesības saņemt atbrīvojumu no pacienta iemaksas un pacienta līdzmaksājuma vai arī kompensējamos medikamentus bez pacienta līdzmaksājuma. Tāpēc Veselības ministrijai, plānojot veselības pasākumu realizācijai nepieciešamo finansējumu, nav pieejama objektīva informācija par potenciālo pakalpojumu saņēmēju skaitu un pakalpojumu saņemšanas termiņiem.

Revīzija “Valsts un pašvaldību iestāžu darbība, nodrošinot saistību izpildi saskaņā ar Latvijas Republikas un Pasaules Bankas līgumu “Aizdevums sociālā drošības tīkla un sociālā sektora reformu īstenošanai” un Pasaules Bankas Programmas dokumentu” veikta par laiku no 2010.gada 1.janvāra līdz 30.jūnijam.

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!