• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi pēc 2010. gada 17. novembra sēdes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.11.2010., Nr. 185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/221621

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas 2010.gada 17.novembra sēdes stenogramma

Vēl šajā numurā

23.11.2010., Nr. 185

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi pēc 2010. gada 17. novembra sēdes

R.Dzintars
(VL – TB/LNNK frakcija):

Šis laiks Nacionālajai apvienībai “Visu Latvijai!–Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” aizrit, no vienas puses, aktīvi uzsākot Saeimas darba gaitas, no otras puses – tradicionāli iesaistoties 11. un 18.novembra svētku pasākumu organizēšanā.

Iespēju robežās aktīvi apmeklējam skolas, organizējam jauniešiem koncertus un runājam par Latvijas valsti, tās mērķi un mūsu katra lomu tā sasniegšanā.

Arī svētku dienā rīkosim vairākus svētku pasākumus, uz kuriem laipni lūdzam ikvienu pilsoni.

18.novembra vakarā pulksten 16.00 Kara muzejā notiks koncerts – sadziedāšana par godu Latvijas jubilejai. Pulksten 18.00 no Kārļa Ulmaņa pieminekļa sāksies tradicionālais svētku lāpu gājiens līdz Brīvības piemineklim. Katru gadu šis gājiens pulcē vairākus tūkstošus cilvēku, un, mūsu skatījumā, tas ir viens no krāšņākajiem svētku pasākumiem.

Gan pulksten 16.00 Kara muzejā, gan 18.00 pie Kārļa Ulmaņa pieminekļa būs iespējams parakstīties par pakāpenisku pāreju uz mācībām valsts valodā valsts skolās. Ikvienam, kurš vēlas parakstīties, līdzi ir jāņem pase.

Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!–Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” frakcijas vārdā vēlos sveikt ikvienu Latvijas pilsoni gaidāmajos valsts svētkos! Lai mums kopā izdodas!

E.Zalāns
(PLL frakcija):

Jā, mēs tāpat kā visi mūsu kolēģi citās frakcijās esam aktīvi sākuši darbu komisijās, un, protams, pirmie darbi komisijās ir saistīti ar to, ko šobrīd lemj valdība. Un acīmredzot rezultāti, ko Valdības deklarācijā paredzējusi pati valdība, jau tuvākajā laikā tiks kaut kādā veidā vētīti un skatīti arī frakcijās.

Saistībā ar budžetu. Budžetam šis vēl ir pagaidām nogaidīšanas laiks. Mēs neesam, kā jau to paredz arī pats budžeta pieņemšanas grafiks, vēl iepazīstināti ar to, ko paredz budžets, un gaidām, ka valdība, kas aktīvi strādā šīs nedēļas laikā, nākamajā nedēļā mums parādīs, par ko tad mums tuvākajā laikā būs jālemj Saeimā.

Rīt, protams, ir mums svētku diena. Un tas ir tāds laiks, kurā es aicinu, ne tikai piedaloties pasākumos, padomāt par to, kas katram ir Latvija, bet to darīt arī mājās. Un mājās, savās ģimenēs, vecvecākiem teikt to vecākiem un vecākiem runāt ar bērniem... izmantot šo laiku, lai nedaudz padomātu par tām vērtībām, kuras mums ir dotas, kuras mēs esam atguvuši un kuras mums ir ar godu un cieņu jānes tālāk.

Sveiciens visiem Latvijas valsts svētkos no apvienības “Par Labu Latviju”!

A.Brigmanis
(ZZS frakcija):

Tiešām rītdien svētki. Zaļo un Zemnieku savienība sveic jūs šajā nozīmīgajā jubilejā, novēl jums visiem izturību, veselību, mīlestību.

Rītdien diena ir bagāta ar dažādiem pasākumiem. Arī Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas deputāti, biedri piedalīsies svinīgajā pasākumā pie Brīvības pieminekļa, noliksim ziedus pie mūsu partijas dibinātāja, Latvijas Zemnieku savienības pirmā priekšsēdētāja Kārļa Ulmaņa, pieminekļa. Paralēli mums, protams, notiek darbs; arī rītdien mums ir darba diena, arī rītdien mēs Saeimā sanākam uz Zaļo un Zemnieku savienības valdes sēdi un spriežam par tālākajiem jautājumiem, kas skar nākamā gada budžetu. Tā ka visas šīs dienas būs arī ražīgā darba ritmā – piektdiena, sestdiena... Valdība strādās, arī mūsu deputāti un frakcijas pārstāvji aktīvi iesaistīsies šajā procesā. Tā ka nav laika arī īpaši atpūsties, valsts prasa konkrētus risinājumus šajā atbildīgajā brīdī.

Visu labu jums, un lai visiem jums veicas!

I.Druviete
(frakcija “Vienotība”):

Esiet sveicināti šajā valsts svētku nedēļā! Apvienības “Vienotība” deputātiem šī nedēļa ir gan intensīva darba periods, gan arī svētku svinēšanas brīdis.

Saeimā šajās divās dienās ir risinājies ļoti aktīvs darbs pie valsts budžeta pamatnostādnēm. Ne tikai mūsu valdības locekļi, bet arī mūsu frakcijas deputāti ir aktīvi iesaistījušies budžeta sagatavošanas procesā, notiek viedokļu apmaiņa par to, kā vislabāk būtu izlietojami valsts līdzekļi mūsu kopīgo mērķu sasniegšanai, un darbs turpināsies arī svētku dienās. Tāds laiks!

Šodien mūsu Saeimai bija atbildīgs uzdevums. Mēs lēmām par to, kuru likumprojektu izskatīšana būtu turpināma arī 10.Saeimā, un nolēmām virzīt vairāk nekā divdesmit likumprojektus, kas lielākoties būs Saeimas Juridiskās komisijas un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas kompetencē.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisija turpinās izskatīt grozījumus Augstskolu likumā, bet Saeima lēma tālākai izskatīšanai nevirzīt likumprojektu “Rīgas Svētā Pētera baznīcas likums”, jo to nevaram uzskatīt par juridiski korektu, ka arī pašreizējā ekonomiskajā situācijā mums nevajadzētu pieņemt lēmumu, kas varētu pasliktināt gan mūsu, Rīgas pašvaldības, budžeta izpildi, gan arī draudzes stāvokli, un šī baznīca mums ir labs piemērs, kā varam sabalansēt gan attiecīgās reliģiskās draudzes, gan arī Rīgas pilsētas un visas valsts iedzīvotāju intereses, jo šī baznīca ir ļoti ievērojams vēstures piemineklis un arī kultūras objekts.

Šajā sēdē mēs apstiprinājām arī deputāta mandātu uz laiku Uģim Rotbergam. Sveicam apvienības “Vienotība” jauno deputātu, līdzšinējo Pasaules dabas fonda pārstāvi Latvijā, un vēlam viņam ražīgu darbu Saimnieciskajā komisijā un arī Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā.

Šajā svētku nedēļā mēs, protams, ikviens atradīsim brīdi pārdomām par mūsu valsti, par to, ko mēs katrs varam dot Latvijas izaugsmei. Par to, kā mums rūpēties par Latvijas valsts vērtības apziņu gan jaunākajā paaudzē, gan ikvienā no mums, un arī visiem radioklausītājiem es novēlu izjust lepnumu par savu valsti, piedalīties daudzajos svētku pasākumos un pēc svētkiem atkal būt gataviem ražīgam darbam Latvijas izaugsmei un nākotnei.

Paldies.

Priecīgus svētkus!

V.Agešins
(SC frakcija):

Saeimas 17.novembra sēdē deputāti lēma par to, vai 10.Saeimā turpinās izskatīt likumprojektu par Rīgas Svētā Pētera baznīcu, kas palicis mantojumā no 9.Saeimas. Likumprojektā paredzēts nodot baznīcu Latvijas Evaņģēliski luteriskajai Baznīcai. Apvienības “Saskaņas Centrs” 10.Saeimas frakcija nostājās pret šo nodomu, jo uzskata, ka īpašumtiesības uz baznīcas ēku un zemi jānostiprina uz Rīgas pilsētas pašvaldības vārda.

Septiņdesmitajos gados valsts Svētā Pētera baznīcas ēku uzcēla praktiski no jauna. Milzīgi līdzekļi tās restaurācijā ir ieguldīti arī jau pēc neatkarības atjaunošanas. Nodot Svētā Pētera baznīcu Latvijas Evaņģēliski luteriskajai Baznīcai – tas ir netaisnīgi, jo pašlaik Svētā Pētera baznīca ir ne tikai arhitektūras piemineklis, bet arī kultūras un tūrisma centrs, kas dod ienākumus Rīgas domei un rīdziniekiem. Ienākumi tiek izlietoti atjaunošanas darbu turpināšanai. Svētā Pētera baznīca tiek uzturēta no saviem ienākumiem.

Kopš 1991.gada baznīca ir atvērta ticīgajiem. Dievnamā notiek dievkalpojumi, laulības, kristības. Svētā Pētera baznīca neprasa nekādu samaksu no konfesijas pārstāvjiem, neliek nekādus šķēršļus ticīgajiem.

Pašreizējā kārtība, kad Svētā Pētera baznīca veic gan reliģiskas, gan kultūras funkcijas, ir jāuzskata par optimālu un saprātīgu, tomēr Svētā Pētera baznīcai juridiski nav saimnieka, tā nav ierakstīta zemesgrāmatā. Līdz ar to frakcija “Saskaņas Centrs” uzskata, ka celtnes un zem tās esošās zemes īpašniecei ir jābūt Rīgas pašvaldībai, kā tas ir bijis jau kopš viduslaikiem. Par laimi šodien frakcijas “Saskaņas Centrs” viedoklis tika ņemts vērā un Saeima šo kaitīgo likumprojektu noraidīja.

Otrām kārtām es vēlos paust mūsu frakcijas viedokli arī par valdības plānotajiem nākamā gada budžeta konsolidācijas pasākumiem. Ir skaidrs, ka katrs grieziens sociālajā jomā neatrisinās problēmu, bet tikai to pārcels uz pašvaldību pleciem: katram būs jārūpējas par tiem, kas paliks bez valsts atbalsta.

Runājot par iecerēto pievienotās vērtības nodokļa likmes un citu nodokļu paaugstināšanu, domāju, ka tas tikai veicinās ēnu ekonomiku, jo uzņēmēji šo slogu nevarēs panest un, ļoti iespējams, izvēlēsies nemaksāt nodokļus. Tādējādi budžeta ieņēmumi varētu samazināties. Tas ir strupceļš!

Savukārt plānotā iemaksu samazināšana pensiju 2.līmenī, pēc frakcijas “Saskaņas Centrs” deputātu domām, mazinās cilvēku uzticību valsts varai, un neuzticība pēc tam būs ilgtermiņā. Frakcijas “Saskaņas Centrs” deputāti nesaprot šo ieceru ekonomisko jēgu, tāpēc nevarēs atbalstīt šādu 2011.gada budžeta projektu.

Paldies par uzmanību.


Frakciju viedokļi — Saeimas Kancelejas
stenogrammu nodaļas redakcijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!