• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Saeimas lēmumu skaidrošanu sabiedrībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.11.2010., Nr. 185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/221615

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valdības gatavoto nacionālo reformu programmu

Vēl šajā numurā

23.11.2010., Nr. 185

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Saeimas lēmumu skaidrošanu sabiedrībai

10.novembrī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uz tikšanos bija aicinājusi Saeimas komisiju un frakciju priekšsēdētājus. Tikšanās laikā S.Āboltiņa aicināja kolēģus diskutēt savās komisijās un frakcijās par iespējām plašāk skaidrot Saeimas lēmumus sabiedrībai.

“Saeimas kārtības rullis nosaka, ka, izskatot likumprojektu pirmajā lasījumā, atbildīgās komisijas ievēlētais referents sniedz par to ziņojumu. Vērtējot iepriekšējo Saeimas sasaukumu darba pieredzi, diemžēl jāatzīst, ka šis kārtības ruļļa punkts drīzāk ievērots formāli, nevis pēc būtības. Pašas Saeimas interesēs būtu turpmāk komisiju izvēlētajiem referentiem Saeimas sēdē sniegt daudz plašākus un detalizētākus ziņojumus par izskatāmajiem likumprojektiem, lai sabiedrībai rastos pilnīgs priekšstats, kādēļ tiek pieņemti konkrētie likumi,” tikšanās laikā uzsvēra S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja pauda, ka Saeimas lēmumu skaidrošana sabiedrībai nav tikai pašdisciplīnas jautājums. Tam ir arī liela juridiska nozīme, jo Satversmes tiesa, kurā nereti tiek apstrīdēti Saeimā pieņemtie likumi, balstās uz Saeimas sēžu laikā notikušajām diskusijām par strīdīgo likumprojektu, lai izprastu likumdevēja gribu. Pēc S.Āboltiņas teiktā, svarīgi ir arī likumdošanas komisijām savās sēdēs pēc būtības diskutēt un formulēt skaidru viedokli par konkrēto likumprojektu, jo arī šo komisiju sēžu materiālus savā darbā izmanto Satversmes tiesa.

Tikšanās laikā Saeimas priekšsēdētāja ar komisiju un frakciju priekšsēdētājiem pārrunāja arī jautājumus, kas saistīti ar Saeimas darba uzlabošanas iespējām.

Nobeigumā S.Āboltiņa aicināja komisiju un frakciju priekšsēdētājus tikšanās laikā apspriestos jautājumus pārspriest savās komisijās un frakcijās un gadījumā, ja šo diskusiju laikā rodas kādi jauni priekšlikumi vai arī papildus diskutējami jautājumi, izmantot iespēju tos iniciēt izskatīšanai Frakciju padomē.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!