• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par Āfrikas un Eiropas Savienības attiecību stiprināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.11.2010., Nr. 183 https://www.vestnesis.lv/ta/id/221474

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par paplašināšanās dokumentu kopumu 2010.gadam

Vēl šajā numurā

17.11.2010., Nr. 183

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par Āfrikas un Eiropas Savienības attiecību stiprināšanu

Gatavojoties Āfrikas un ES samitam, kas notiks Lībijā 29.–30.novembrī, Komisija 10.novembrī nāca klajā ar priekšlikumiem, kā nostiprināt Āfrikas un ES attiecības. Par pamatu ņemot 2007.gadā sākto ES un Āfrikas kopējo stratēģiju, Komisija ir aplūkojusi gan jomas, kurās jau kopīgi gūti panākumi, gan tās, pie kurām vēl jāstrādā un kuru vidū ir nabadzības izskaušana, miers un drošība, demokrātija un cilvēktiesības, globālā pārvaldība un klimata pārmaiņas.

ES un Āfrikas kopējās stratēģijas kodols joprojām būs virzība uz tūkstošgades attīstības mērķiem (TAM), tomēr līdztekus Komisija atzīst, ka Āfrikai ir jāsniedz atbalsts tās politiskās un ekonomiskās pārvaldības nostiprināšanā, lai šis kontinents varētu ilgtspējīgāk izmantot savus resursus. Lai to panāktu, Komisija ierosina likt uzsvaru uz iniciatīvām, kas ilgtermiņā veicinātu integrējošu un ilgtspējīgu izaugsmi. Minētie priekšlikumi palīdzēs formulēt ES un Āfrikas kopējās stratēģijas īstenošanas rīcības plānu, kas tiks pieņemts samita laikā.

Augstā pārstāve un Komisijas priekšsēdētāja vietniece Ketrina Eštone norādīja: “ES un Āfrikas attiecību nostiprināšana un padziļināšana ir viena no svarīgākajām prioritātēm, ko esmu sev izvirzījusi šajā amatā. Āfrika ir ne tikai ES palīdzības saņēmēja. Tā ir nozīmīga partnere, risinot vairākus tādus kopēju interešu reģionālos un starptautiskos jautājumus kā reģionālā drošība, pie kā mēs kopīgi strādājam, apkarojot pirātismu un sadarbojoties miera un stabilitātes nodrošināšanā reģionā, kā arī risinot globālās pārvaldības jautājumus, piemēram, klimata pārmaiņu jomā.”

“Ir pagājuši trīs gadi, kopš mēs sākām īpašu partnerību starp ES un Āfriku, un tagad ir pienācis laiks to nostiprināt, 1,5 miljardiem cilvēku 80 valstīs paverot izredzes uz labāku, pārticīgāku nākotni,” teica ES attīstības komisārs Andris Piebalgs. “Lai nodrošinātu attīstību ilgtermiņā, vairāk vērības tiks veltīts tam, lai attīstības sadarbība radītu integrējošai un ilgtspējīgai izaugsmei labvēlīgus apstākļus. Tādējādi tiks mazināta nabadzība un veicināts Āfrikas politiskais un ekonomiskais dinamisms pasaules arēnā.”

ES un Āfrikas partnerattiecībās ir jāņem vērā ekonomikas, vides un pārtikas krīze, jaunie līdzekļu devēji, kā arī ES jaunā institucionālā sistēma. Eiropa un Āfrika balstīsies uz kopējās stratēģijas sasniegumiem, lai palielinātu tās ietekmi pasaules, kontinentu un reģionu līmenī.

ES un Āfrika – kopīgi risinājumi kopīgām problēmām

Āfrikas un ES partnerības konkrētā pievienotā vērtība ir tās politiskais raksturs, plašā darbības joma un spēja kopīgi risināt globālus jautājumus. Sadarbība tiks turpināta, stiprinot partnerattiecības šādās konkrētās jomās: tūkstošgades attīstības mērķu sasniegšana; miera un drošības apdraudējumu novēršana, cita starpā sadarbojoties, lai novērstu tādus jaunus apdraudējumus kā terorisms, pirātisms vai dažāda veida nelikumīga tirdzniecība; pārvaldības, demokrātijas, tiesiskuma un cilvēktiesību ievērošanas veicināšana; daudzpusējo institūciju leģitimitātes un efektivitātes stiprināšana; cīņa ar klimata pārmaiņām un vides degradēšanos.

ES un Āfrika – partnerattiecības ar skatu nākotnē

Ņemot vērā abu kontinentu kopējo problēmu apmēru, Komisija atzīst, ka ES un Āfrikas partnerattiecības ir jāturpina attīstīt. Komisija ierosina attīstības sadarbībā likt uzsvaru uz atbalstu Āfrikas integrējošai un ilgtspējīgai izaugsmei. Nākamajā desmitgadē sadarbībai būtu jākoncentrējas uz efektīviem pasākumiem, kas spēj veicināt ieguldījumus, lai tādējādi atraisītu šo partnerattiecību milzīgo potenciālu.

Integrējoša izaugsme nozīmē nabadzības un nevienlīdzības samazināšanu. Attīstības sadarbībā jo īpaši jāpievēršas iedzīvotāju veselības un izglītības nodrošināšanai, pakalpojumu un infrastruktūras uzlabošanai, prasmju, inovācijas un uzņēmējdarbības veicināšanai, kā arī kā migrācijai. Mērķis ir strādāt kopā partnerībā, veidojot vidi, kas sekmē ieguldījumus, tirdzniecību un jaunu darbavietu izveidi.

Ilgtspējīga izaugsme nozīmē veidot efektīvu, ekoloģisku un konkurētspējīgu ekonomiku. Āfrikā ir milzīgs vēl neizmantots atjaunojamo energoresursu potenciāls, kas varētu nodrošināt elektroenerģiju miljoniem cilvēku, liekot lietā ūdens, saules, vēja, ģeotermisko un biomasas enerģiju. Sadarbība ilgtspējīgas izaugsmes jomā ietver arī: reģionālās integrācijas un tirdzniecības stiprināšanu Āfrikā; atbalstu izejvielu ilgtspējīgai pārvaldībai; lauksaimniecības atbalsta pārorientēšanu uz sīkzemniekiem, kuru ražošana nekaitē videi; kopīgu programmu īstenošanu ar mērķi ikvienam nodrošināt ekoloģiski iegūtu elektroenerģiju.

Turpmākie soļi

Komisijas paziņojums par ES un Āfrikas attiecību nostiprināšanu dos ieguldījumu trešajā Āfrikas un ES samitā. Abu kontinentu sadarbībā toni un ilgtermiņa ievirzi attiecīgajās jomās noteiks pamattēma “Izaugsme, ieguldījumi un darba vietu izveide”.

Tiks pieņemts kopīgs un reāls rīcības plāns, kurā par prioritāriem tiks noteikti pasākumi ar izteiktu reģionālo, kontinentālo vai globālo dimensiju, kam ir nepārprotama pievienotā vērtība un pierādīta kritiskā masa.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!