• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs: Par uzņēmējdarbības vides novērtējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.11.2010., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/221036

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmes valdes lēmums Nr.5

Par apbalvošanu ar 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi

Vēl šajā numurā

10.11.2010., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs: Par uzņēmējdarbības vides novērtējumu

Ekonomikas ministrs Artis Kampars ir gandarīts par sasniegto Latvijas uzņēmējdarbības vides novērtējumu jaunajā Pasaules Bankas pētījumā “Doing Business 2011”, kur analizēti uzņēmējdarbības veikšanas aspekti 11 dažādās jomās (no uzņēmējdarbības uzsākšanas līdz maksātnespējai) un aplūkotas 183 pasaules valstis.

Latvija savu vietu “Doing Business” pētījumā ir uzlabojusi par trim vietām – pakāpjoties no 27.vietas “Doing Business 2010” uz 24.vietu “Doing Business 2011”.

A.Kampars uzskata: “Tas ir apliecinājums valdības īstenotajai mērķtiecīgajai politikai uzņēmējdarbības vides uzlabošanā, kas īstenota 2009.gadā un 2010.gada sākumā ciešā sadarbībā ar sociālajiem partneriem un dažādu tautsaimniecības nozaru asociācijām. Ar gandarījumu var secināt, ka saskaņā ar “Doing Business 2011” pētījuma datiem Latvija ir ierindota starp tām valstīm, kurās pēdējos piecos gados veiktās reformas ir atvieglojušas uzņēmējdarbības veikšanu, tajā pašā laikā mūsu kaimiņvalstis Igaunija un Lietuva ir ierindotas grupā, kurā uzņēmējdarbības veikšana ir kļuvusi grūtāka.”

Latvija savu vietu pētījumā paaugstinājusi, pateicoties mērķtiecīgi ieviestām reformām pārrobežu tirdzniecības jomā, ieviešot elektronisko muitas deklarēšanas sistēmu, samazinot laiku, kas nepieciešams eksporta un importa procedūru veikšanai, kā arī esam atzīti par Top 3 reformatoriem maksātnespējas procesa pilnveidošanas jomā, ieviešot ārpustiesas izlīguma procesu, kā arī saīsinot maksātnespējas procedūru laiku.

Vienlaikus jāatzīmē arī veiktās reformas nekustamā īpašuma reģistrācijas procedūrās, ieviešot iespēju zemesgrāmatu tiesnešiem pārliecināties par nekustamā īpašuma nodokļa nomaksu tiešsaistes režīmā.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars uzsver, ka “pie sasniegtā apstāties nevaram, Latvijai ir jāvirzās uz priekšu un uzņēmējdarbības veikšanu godīgiem uzņēmējiem jāpadara pēc iespējas vienkāršāku. Šobrīd Latvija pētījumā ierindota Top 30 valstu grupā un mums priekšā ir tikai astoņas citas Eiropas Savienības dalībvalstis. Taču Latvijas mērķis ir savu vietu uzlabot un 2013.gadā iekļūt starp TOP 20 valstīm”.

Lai varētu uzlabot Latvijas vietu “Doing Business” rādītājos, svarīgi ir ieviest e-pārvaldi. Valstīm, kurās procedūras var veikt elektroniski, vietas ir augstākas, t.sk. Igaunijā.

Tāpat A.Kampars ir pārliecināts, ka jaunais Maksātnespējas likums, kurš stājās spēkā 1.novembrī, dos būtisku uzlabojumu “Doing Business” maksātnespējas rādītājā nākamgad. Pieņemot jauno Būvniecības likumprojektu, kas jau iesniegts izskatīšanai Saeimā, uz pusi izdosies samazināt būvniecības saskaņošanai nepieciešamo dienu skaitu un būs jāveic tikai piecas procedūras.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!