• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par 2011.gada budžeta konsolidāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.11.2010., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220947

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrija: Par finansējuma piesaisti starptautiskajos projektu konkursos

Vēl šajā numurā

09.11.2010., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par 2011.gada budžeta konsolidāciju

Latvijas 2011.gada valsts budžetā konsolidējamā summa, kas saskaņota ar starptautiskajiem aizdevējiem trešās pārskata misijas laikā, ir 395–440 miljoni latu, tomēr, ņemot vērā Latvijas ekonomikas ātrāku atveseļošanos un septembrī konsultējoties ar Programmas partneriem, jau tika konstatēts, ka iespējamā konsolidācija varētu būt 350 līdz 395 miljoni latu.

“Pie šādas budžeta konsolidācijas summas strādā arī Finanšu ministrija un Ministru kabinets, taču galējais konsolidācijas apjoms saskaņā ar pašreizējām ekonomikas attīstības tendencēm varētu būt vēl nedaudz mazāks. Pēc 2010.gada trešā ceturkšņa tautsaimniecības attīstības datu saņemšanas par to tiks diskutēts ar starptautisko aizdevēju misiju budžeta jautājumos, kas strādās Latvijā no 8. līdz 16.novembrim,” uzsver finanšu ministrs Andris Vilks.

Latvijas vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem paredz, ka Latvija līdz 2010.gada 31.oktobrim aizdevējiem iesniedz konsolidācijas priekšlikumu sarakstu, kas būtiski pārsniedz nepieciešamo konsolidācijas apmēru.

Latvijas un Eiropas Savienības saprašanās memorands: Līdz 2010.gada oktobra beigām Eiropas Komisijā (EK) un SVF tiks iesniegti tehniski priekšlikumi par ietaupījumiem vai papildu ieņēmumiem, balstoties uz strukturālajām reformām galvenajos sektoros, par kopējo summu, kas ir ievērojami lielāka nekā 2011.gadam nepieciešamā fiskālā konsolidācija. Tie cita starpā ietvers auto nodokļa reformu, balstoties uz vides un turīguma apsvērumiem, kā arī visaptverošu nekustamā īpašuma nodokļa reformu, vienlaikus pasargājot gados vecus cilvēkus un bezdarbniekus. Tiks veikta visaptveroša izmaksu un ieguvumu analīze attiecībā uz nodokļu atvieglojumiem.

Latvijas nodomu vēstule Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF): 2011.gada budžets tiks pabeigts tikai pēc Saeimas vēlēšanām oktobrī. Taču mēs uzskatām, ka, sagatavojot priekšlikumus izdevumu samazināšanai un iespējamai nodokļu palielināšanai līdz oktobra beigām (strukturālais kritērijs), tas dos iespēju jaunajai valdībai ātri iesniegt apstiprināšanai Saeimā budžetu, kas atbilst Latvijas mērķim saglabāt valsts finanšu ilgtspēju vidējā termiņā un sasniegt Māstrihtas kritērijos noteikto budžeta deficītu 2012.gadā. Galīgais pasākumu saraksts ietvers vēl citus pasākumus, un tas būs ievērojami lielāks par nepieciešamo konsolidācijas apjomu, lai nodrošinātu nākamai valdībai izsvērtas izvēles iespējas.

Latvijas valdība ir izpildījusi vienošanos ar aizdevējiem un iesniegusi EK un SVF iespējamo teorētiski maksimālo konsolidācijas priekšlikumu sarakstu, kas ietver Pasaules Bankas un SVF tehniskās palīdzības misiju iesniegtos priekšlikumus, kā arī citus iespējamos risinājumus. Tā kā saraksts pārsniedz nepieciešamo apjomu, tiks realizēta tikai daļa no visiem pasākumiem, valdībai pieņemot lēmumus, kas būtu visatbilstošākie Latvijas situācijai.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!