• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par laulību šķiršanas bezstrīdus procesu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.11.2010., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220937

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

09.11.2010., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par laulību šķiršanas bezstrīdus procesu

Valsts prezidenta kanceleja 2010.gada 3.novembrī saņēma Latvijas Pašvaldību savienības iesniegumu ar lūgumu nodot otrreizējai caurlūkošanai likumus, kas saistīti ar bezstrīdus laulības šķiršanas procesa tiesisko regulējumu (likumus “Grozījumi Civillikumā”, “Grozījumi Civilstāvokļa aktu likumā”, “Grozījumi Notariāta likumā”, “Grozījumi Civilprocesa likumā”, “Grozījums likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli””, “Grozījumi Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā”). Dienu vēlāk, 4.novembrī, Valsts prezidenta kanceleja rīkoja ekspertu sanāksmi, kurā piedalījās Latvijas Pašvaldību savienības, Saeimas Juridiskās komisijas, Saeimas Juridiskā biroja, Tieslietu ministrijas un Zvērinātu notāru padomes pārstāvji.

Iepazīstoties ar likumprojektu izstrādē Tieslietu ministrijā un likumprojektu izskatīšanā Saeimā iesaistīto pušu izteiktajiem viedokļiem un izvērtējot sanāksmes dalībnieku pausto argumentāciju, kā arī gūstot pārliecību, ka jautājums ir izvērtēts no valsts un sabiedrības interešu viedokļa, diskusijas ir notikušas gan pirms, gan pēc tam, kad likumprojekti iesniegti izskatīšanai Saeimā, Valsts prezidents ir pieņēmis lēmumu izsludināt minētos likumus Latvijas Republikas Satversmē noteiktajā kārtībā.

Lai arī izskatīšanai Saeimā virzīto likumprojektu regulējumā tika pieļauta iespēja laulības šķiršanas lietu kompetenci nodot gan zvērinātiem notāriem, gan dzimtsarakstu nodaļām, tomēr, kā to apliecināja ekspertu sanāksmes par iespējamu likumu nodošanu otrreizējai caurlūkošanai dalībnieki, konceptuāla izšķiršanās par kompetento institūciju, ievērojot Latvijas Republikas Satversmes 64.pantā noteikto, tika atstāta likumdevēja izlemšanai.

Vienlaikus tiek atzīmēts, ka Saeimas pieņemtais lēmums par bezstrīdus laulības šķiršanas lietu nodošanu zvērinātu notāru kompetencē sasniedz izvirzīto likuma mērķi – samazināt un izlīdzināt tiesu noslodzi, kā arī nodrošināt laulības kā konstitucionāla ranga vērtības aizsardzību, jo zvērināti notāri ir tiesu varai piederīgas personas, kas savā amata darbībā ir pielīdzinātas valsts amatpersonām. Zvērināti notāri ir pakļauti augstām profesionālās kvalitātes prasībām un bauda sabiedrības uzticību.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!