• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par Ziemeļkarēlijas reģiona padomes delegācijas vizīti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.11.2010., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220935

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2010.gada 4.novembrī

Vēl šajā numurā

09.11.2010., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par Ziemeļkarēlijas reģiona padomes delegācijas vizīti

5.novembrī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) valsts sekretāre Laimdota Straujuma tikās ar Ziemeļkarēlijas reģiona padomes delegāciju no Somijas, kura, tiekoties ar Latvijas amatpersonām, interesējās par pašvaldību sistēmu Latvijā un reģionālās attīstības jautājumiem.

Tikšanās laikā valsts sekretāre L.Straujuma delegāciju iepazīstināja ar aktualitātēm, īstenojot pašvaldību un reģionālās attīstības politiku.

Delegācija tika iepazīstināta ar administratīvi teritoriālās reformas īstenošanas gaitu, akcentējot tās mērķi – izveidot Latvijā ekonomiski attīstīties spējīgus novadus, kas spētu pildīt visas normatīvajos aktos noteiktās funkcijas un tādējādi nodrošināt iedzīvotājiem pieejamus un mūsdienīgus pakalpojumus.

Ministrijas speciālisti informēja par pēdējo gadu laikā pašvaldībām piešķirto valsts atbalstu infrastruktūras attīstībai. Kopumā pašvaldībām, kuras vienojušās par novadu izveidi, no 2005.gada līdz 2009.gada 31.janvārim piešķirts 95,95 miljonu latu atbalsts infrastruktūras attīstībai.

Savukārt, ņemot vērā, ka finansējums dotācijas izmaksai pērn tika samazināts, pašvaldībām bija iespēja neizmaksātās dotācijas vietā dzēst Valsts kasē ņemtos aizņēmumus. Kā norādīja ministrijas speciālisti, kopumā administratīvi teritoriālās reformas ietvaros infrastruktūras attīstībai atbilstoši normatīvo aktu prasībām pašvaldībām bija paredzēts izmaksāt 101,4 miljonus latu.

Tāpat RAPLM iepazīstināja Somijas delegāciju ar veiktajiem grozījumiem tiesiskajā regulējumā un pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmu Latvijā. Delegācijas vadītāja atzinīgi novērtēja līdz šim paveikto un kompleksi īstenoto reformu, nostiprinot pašvaldību finanšu sistēmu, precizējot funkcijas un risinot pašvaldību īpašuma veidošanas jautājumus.

Šā brīža ekonomiskajos apstākļos, kad valsts budžets un finansiālais atbalsts pašvaldībām tiek samazināts, tai skaitā investīcijas un mērķdotācijas, būtiski tiek ietekmēta pašvaldību un reģionu attīstība, akcentēja Ziemeļkarēlijas reģiona padomes delegācija. “Šā brīža ekonomiskajos apstākļos pašvaldībām ir reālas iespējas nodrošināt teritoriju attīstību atbilstoši iedzīvotāju interesēm, radīt labvēlīgu vidi investīciju piesaistei, kā arī pārstrukturizēt saimniecisko un komercdarbību, kas vērsta uz teritorijas attīstību.”

Somijas Ziemeļkarēlijas reģiona padomes delegācijas vizīte Latvijā norisinās Ziemeļu Ministru padomes Nordic-Baltic mobilitātes programmas līdzfinansēta projekta “Pieredzes apmaiņa reģionālās attīstības jautājumos starp Somijas, Igaunijas un Latvijas iestādēm” ietvaros.

Galvenie vizītes mērķi ir pieredzes apmaiņa ar atbildīgajām iestādēm, kuru kompetencē ir reģionālās attīstības programmas. Vizītē delegācija plānoja uzlabot sadarbību ar Latviju par ekonomikas pārstrukturēšanas procesiem Baltijas valstīs un to ietekmi uz valsts, reģionālo un pašvaldību attīstību, veicināt zināšanas par nākotnes iespējām un potenciālu kopīgiem sadarbības pasākumiem Baltijas jūras reģiona stratēģiju ietvaros.

Ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!