• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mūsu valodu mainīgajā pasaules valodu ainā.. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.1999., Nr. 54 https://www.vestnesis.lv/ta/id/22069

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kuveitas Valstī

Vēl šajā numurā

25.02.1999., Nr. 54

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mūsu valodu mainīgajā pasaules valodu ainā

Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūta apgādā iznākusi habilitētās filoloģijas doktores Latvijas Universitātes profesores Inas Druvietes grāmata "Latvijas valodas politika Eiropas Savienības kontekstā".

Latvijas valodas politika iekļauta valsts pētījuma programmā "Ekonomikas, sociālie un kultūras aspekti Latvijas integrācijai Eiropas Savienībā". Grāmatā apkopoti vairāku gadu pētījumi. Kā grāmatas priekšvārdā uzsver redaktore ekonomikas doktore Raita Karnīte, šo pētījumu īpašā vērtība ir vispusīgums, piesaiste reālajiem apstākļiem, augsts zinātniskais līmenis un praktiskā pielietojamība. Ina Druviete ir apguvusi modernās valodas politikas koncepcijas un izstrādājusi konkrētus priekšlikumus, kā tās piemērojamas Latvijas situācijā.

Grāmata stāsta par valodas situācijas sociolingvistiskās analīzes pamatprincipiem, raksturo sociolingvistiskos procesus sabiedrībā, valodas politiku multilingvālās valstīs, sniedz ziņas par nacionālo minoritāšu un lingvistisko minoritāšu tipoloģiju. Speciāla grāmatas sadaļa veltīta valodas politikai Eiropas Savienībā. Aplūkoti minoritāšu valodu tiesību un lingvistisko cilkvēktiesību aizsardzības jautājumi, raksturota valodas situācija Latvijā un izdalīti latviešu valodas statusa valstiskās nodrošināšanas pamatvirzieni.

Valodu koeksistences un konkurences problēmas autore aplūko no sociolingvistiskā viedokļa. Starptautiskas un nacionālas nozīmes lingvistiskā likumdošana tiek izvērtēta atkarībā no tā, kā tā spēj nodrošināt atsevišķu valodu saglabāšanos konkurences apstākļos.

Grāmata atspoguļo valodas situācijas dinamiku Latvijā Eiropas integrācijas procesu ietekmē.

To caurauž rūpes par latviešu valodas saglabāšanu. Autore piedāvā veidu, kā to iespējams izdarīt, neizraisot sociālus un etniskus konfliktus.

Grāmatas teorētisko pamatu lielā mērā veido atziņas, ko Ina Druviete guvusi ASV Pilsburgas universitātē, V.Fulbraita programmas ietveros izstrādājot pētījumu "Lingvistiskās cilvēktiesības un minoritāšu tiesības multilingvālās valstīs".

Inas Druvietes pētījumi, kas apkopoti šajā grāmatā, būs pamats valodas politikas veidošanā Latvijā un valodas aizsardzības argumentu formulēšanā valdības sarunās ar Eiropas Savienības komisāriem, laba informācija par Latvijas valodas politiku lasītājiem Latvijā un ārvalstīs. Grāmatas zinātnisko un informatīvo nozīmi palielina tas, ka īss satura atstāstījums sniegts arī angļu valodā.

"LV" informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!