• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par laulības šķiršanu bezstrīdus kārtībā pie notāra. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.11.2010., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220456

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par situāciju Eiropas Savienības fondu apguvē

Vēl šajā numurā

02.11.2010., Nr. 173

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par laulības šķiršanu bezstrīdus kārtībā pie notāra

Saeima 28.oktobrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus vairākos likumos, nosakot, ka bezstrīdus kārtībā laulību turpmāk šķirs zvērināts notārs, nevis tiesa.

Tādējādi laulātie, kuri vienojušies šķirt laulību, to varēs nokārtot, nevēršoties tiesā, bet gan pie notāra. Tas ļaus būtiski paātrināt procesu, jo tiesu lielās noslodzes dēļ uz lietu izskatīšanu patlaban jāgaida ilgs laiks. Strīdus gadījumā, tāpat kā iepriekš, laulību varēs šķirt vienīgi tiesa.

Likumu grozījumi atslogos tiesas, ļaujot tām raitāk un efektīvāk skatīt citas lietas, savukārt laulības šķiršana pāriem, kuri nolēmuši to darīt pēc abu vēlēšanās, kļūs pieejamāka.

Pēc iesnieguma saņemšanas par laulības šķiršanu būs noteikts vienu mēnesi ilgs laulāto samierināšanās laiks, kad viņi varēs rakstiski atsaukt laulības šķiršanu. Laulības šķiršanas atsaukumu varēs iesniegt personīgi vai nosūtīt pa pastu. Ja atsaukums netiks saņemts, laulība tiks šķirta.

Plānots samazināt arī laulības šķiršanas izmaksas, ja tā tiek šķirta pēc abu laulāto pieteikuma. Patlaban valsts nodeva par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietās visos gadījumos noteikta 100 lati. Turpmāk valsts nodeva par laulības šķiršanu pie notāra būs 65 lati.

Lai mainītu laulības šķiršanas tiesisko regulējumu, izmaiņas veiktas Notariāta likumā, Civilstāvokļa aktu likumā, Civillikumā, Civilprocesa likumā un Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā.

Laulības šķiršanas bezstrīdus gadījumā jaunā kārtība stāsies spēkā 2011.gada 1.februārī.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!