• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrs: Par eksporta apjomu un iekšzemes kopproduktu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2010., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/220091

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

26.10.2010., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrs: Par eksporta apjomu un iekšzemes kopproduktu

Jaunākie statistikas dati apliecina, ka straujā ekonomiskā lejupslīde Latvijā ir apturēta un atsākas izaugsme. Jau divus ceturkšņus pēc kārtas (2010.gada 1. un 2.cet.) iekšzemes kopprodukts (IKP) pieaug, eksporta apjomi kāpj, tekošā konta bilance ir pozitīva, apstrādes rūpniecības apjomi aug, stabilizējas situācija darba tirgū un iekšējais patēriņš vairs nesamazinās, komentējot jaunāko Ekonomikas ministrijas sagatavoto ziņojumu par makroekonomisko situāciju valstī, pauž ekonomikas ministrs Artis Kampars.

“Ekonomiskās situācijas pakāpenisku uzlabošanos valstī galvenokārt nosaka eksporta apjomu pieaugums un tirgojamo nozaru izaugsme. Tas ļauj daļēji kompensēt pagaidām vēl vājo iekšzemes pieprasījumu un uz iekšējo tirgu orientēto pakalpojumu nozaru attīstību,” atzīst A.Kampars.

Pēc viņa teiktā atbilstoši Ekonomikas ministrijas ekspertu vērtējumam Latvijas eksporta kāpums ir saistīts ne tikai ar situācijas uzlabošanos ārvalstu tirgos un pieprasījuma pieaugumu, bet arī ar Latvijas ražotāju konkurētspējas palielināšanos.

“Jau 2009.gada otrajā pusē bija vērojams būtisks eksporta apjomu palielinājums un pozitīvās tendences turpinās arī šogad – šā gada astoņos mēnešos, salīdzinot ar 2009.gada atbilstošo periodu, preču un pakalpojumu eksports ir pieaudzis par 16,5 procentiem,” uzsver ministrs.

Pēc viņa teiktā, eksporta iespēju paplašināšanās ir pamats tam, ka apstrādes rūpniecībā turpina strauji palielināties ražošanas apjoms. 2010.gada augustā apstrādes rūpniecības produkcijas apjoms bija par 22,1% lielāks nekā 2009.gada augustā. Kopš 2009.gada decembra ik mēnesi nozares ražošanas apjoms ir palielinājies caurmērā par 2,4 procentiem. A.Kampars atzīst, ka, neraugoties uz pakāpenisko IKP pieaugumu kopš 2010.gada sākuma, IKP līmenis 2010.gadā vēl var atpalikt par 1% no 2009.gada apjoma, jo izaugsme atsākās no ļoti zema līmeņa. “Taču 2011.gada kopējā izaugsme salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu jau būs pozitīva un IKP apjoms var par 3,5% pārsniegt 2010.gada līmeni,” uzskata ministrs.

Atlikušajos gada trijos mēnešos, pēc ministra teiktā, Ekonomikas ministrija neprognozē izteiktas cenu svārstības, un inflācijas līmenis būs tuvs sezonai raksturīgām izmaiņām. 2010.gada beigās cenu kopīgais pieaugums būs 1,8 līdz 2% robežās. Tomēr, ņemot vērā cenu samazinājuma tendences 2009.gada otrajā pusē, gada vidējais cenu līmenis 2010.gadā būs par aptuveni 1% zemāks nekā 2009.gadā.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!