• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbības veicināšanu ar Ķīnu izglītībā un pētniecībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.2010., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219962

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts prezidenta darba vizīti Ķīnā

Vēl šajā numurā

22.10.2010., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbības veicināšanu ar Ķīnu izglītībā un pētniecībā

Šodien, 22.oktobrī, Pekinā izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe un Ķīnas izglītības viceministrs Hao Pins paraksta unikālu un nozīmīgu dokumentu abu valstu sadarbības stiprināšanai augstākās izglītības un zinātnes jomā un Latvijas augstākās izglītības un zinātnes internacionalizācijas veicināšanai – Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Ķīnas Tautas Republikas (ĶTR) Izglītības ministrijas līgumu par augstākās izglītības kvalifikāciju un studijās iegūto grādu savstarpēju atzīšanu.

Latvija ir pirmā Baltijas valsts un viena no retajām Eiropas valstīm, kam ar ĶTR būs noslēgts šāds līgums. Ķīnai šādi līgumi šobrīd ir ar 35 valstīm pasaulē, un Latvija būs 36.valsts. Dokumenta parakstīšana notiks Valsts prezidenta Valda Zatlera darba vizītes laikā ĶTR, abu valstu oficiālo delegāciju tikšanās ietvaros ar ĶTR viceprezidentu Sji Dziņu Pinu.

Līguma mērķis ir attīstīt un stiprināt abu valstu sadarbību izglītības un zinātnes jomā. Līguma darbība nodrošinās, ka Ķīna un Latvija atzīst viena otras augstākās izglītības institūciju piešķirtās augstākās izglītības kvalifikācijas un grādus, veicinot gan Latvijas augstākās izglītības internacionalizāciju, gan vienkāršojot un sekmējot Latvijas un Ķīnas divpusējo sadarbību augstākajā izglītībā, pētniecībā, dažādu kopīgu projektu īstenošanā.

Darbs pie dokumenta sagatavošanas ilga vairāk nekā divus gadus, turklāt tā tapšanā nozīmīgu ieguldījumu devusi ne tikai IZM, bet arī tās partneri, augstākās izglītības un zinātnes jomas pārstāvji, Latvijas diplomātiskais korpuss un abu valstu vēstniecības. Arī izglītības un zinātnes ministre vairākkārt tikusies ar Ķīnas augsta līmeņa amatpersonām, lai risinātu jautājumus, kas saistīti ar dokumenta izstrādi un saskaņošanu.

T.Koķe un Latvijas puse augstu vērtē šo līgumu, jo tas ir nozīmīgs ieguvums gan augstākās izglītības un pētniecības attīstībai un savstarpējās sapratnes vairošanā, gan valsts kopējai attīstībai. Turklāt 2010.gadā IZM savā darbībā izvirzījusi trīs mērķus, no kuriem viens ir augstākās izglītības un zinātnes internacionalizācija un eksportspējas veicināšana tautsaimniecības atveseļošanai, un minētais līgums ir konkrēts apliecinājums virzībai uz šo mērķi. Arī Latvijas augstākās izglītības un pētniecības jomas pārstāvji atzinuši līguma nozīmi turpmākajā abu valstu sadarbības stiprināšanā un attīstībā.

Līgums attiecas uz valsts dibinātām un atzītām augstākās izglītības un pētniecības institūcijām, kurām ir tiesības piešķirt augstākās izglītības kvalifikācijas un grādus Ķīnā, un publiskām un valsts akreditētām augstākās izglītības institūcijām, kurām ir tiesības piešķirt šādas pašas kvalifikācijas un grādus Latvijā. Ķīnā tie ir profesionālās augstākās izglītības diplomi, bakalaura, maģistra un doktora diplomi un grādi, bet Latvijā – pirmā un otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības diplomi, bakalaura, maģistra un doktora grādi. Līdz ar to tiek vienkāršota Latvijas un Ķīnas sadarbība un abu valstu izsniegto izglītības dokumentu ieguvējiem ir tiesības pieteikties studijām (studiju uzsākšanai un/vai turpināšanai) otras valsts augstākās izglītības institūcijās. Līgums ir spēkā piecus gadus, un tā darbība ikreiz tiek automātiski pagarināta uz nākamo piecu gadu periodu.

Šīs nedēļas sākumā Rīgā viesojās augsta līmeņa ĶTR valsts administrācijas pārstāvji un eksperti, tajā skaitā no Zinātnes un tehnoloģiju ministrijas, kas tikās ar IZM pārstāvjiem, Latvijas Zinātņu akadēmijas un Latvijas augstskolu vadību. Arī šīs delegācijas pārstāvji uzsvēra Latvijas un Ķīnas līguma lomu un nozīmi abu valstu turpmākajā sadarbībā. Jo īpaši tādēļ, ka šīs vizītes mērķis bija stiprināt Latvijas un Ķīnas attiecības, lai nodrošinātu sadarbību starp augstākās izglītības un pētniecības institūcijām, kā arī lai veicinātu augsta līmeņa ekspertu, mācībspēku, zinātnieku un studentu apmaiņu.

Agnese Korbe, izglītības un zinātnes
ministres padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!