• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents un ekonomikas un kultūras ministri kopīgajā preses konferencē Šanhajā 21.oktobrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.2010., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219960

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

22.10.2010., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents un ekonomikas un kultūras ministri kopīgajā preses konferencē Šanhajā 21.oktobrī

Latvijas Republikas un Ķīnas Tautas Republikas delegācijas Šanhajā 21.oktobrī
Foto: Toms Kalniņš, VPK

Jautājums: Prezidenta kungs, kā jūs pats vērtētu, cik liela loma ir šai vizītei, cik būtisks solis tas ir gan Ķīnas un Latvijas ekonomisko, gan arī citu veidu attiecību stiprināšanā? Kā jūs to sajūtat, jo, kā mēs zinām, tad nacionālās dienas te ir katru dienu, tomēr mums tas ir svarīgi?

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Protams, galvenais iemesls, kāpēc esam Ķīnā, ir Latvijas nacionālā diena. Mēs esam lepni par savu paviljonu. Es varu visiem Latvijā pateikt: Ķīnā cilvēki, ar kuriem es tikos gan Šenjanas pilsētā, gan šeit, Šanhajā, visi zina, kas ir Latvijas paviljons, un visi zina, ka Latvijas paviljonā lido. Tā kā tas noteikti ir veiksmes stāsts. Mums ir izdevies pievērst uzmanību, un Latvijas vārdu Ķīnā zina daudz, daudz vairāk.

Bet vizīte jau nav tikai mūsu nacionālā diena. Es apmeklēju arī Šenjanas pilsētu, vienu no provinces galvaspilsētām, kas ir ziemeļaustrumos. Šoreiz līdzi ir arī liela darījuma cilvēku, biznesa delegācija. Mums ir bijuši divi biznesa forumi – tikšanās ar Ķīnas biznesa cilvēkiem gan Šanhajā, gan Šenjanas pilsētā.

Šī ir mana trešā vizīte Ķīnā, un Ķīnas vadības līmenī mums ir ļoti labi kontakti. Mūsu, Latvijas un Ķīnas, sadarbība ir ar pozitīvu zīmi. Katrā vizītē jāpieliek klāt kāda praktiska lieta. Nepietiek tikai apmeklēt Ķīnu. Ir svarīgi, lai arī Ķīnas biznesa cilvēki, universitāšu pārstāvji apmeklētu Latviju. Tad mēs varētu redzēt, kuri ir tie punkti, kas mums ir kopīgi, un kā mēs varam attīstīt tālāk ekonomisko sadarbību, sadarbību kultūrā un izglītībā.

Ziniet, vēl viens tāds pārsteigums man šeit, Ķīnā, – es satiku ļoti daudz latviešu, kas runāja skaidrā ķīniešu valodā. Tas norāda arī uz to, ka mūsu attiecības attīstīsies ļoti pozitīvi. Man būs tikšanās ar Ķīnas viceprezidentu Sji Dziņu Pinu, un arī tā ir vīzija par nākotni. Viss ir atkarīgs no mums pašiem. Ķīnas ekonomiskā attīstība ir ļoti strauja. Un Latvijai ir jāatrod vieta šajā attīstībā kā partnerim.

Kultūras ministrs Ints Dālderis: Protams, šī vizīte ir ļoti nozīmīga. Es domāju, ka jūs, mīļie tautieši, nevarat iedomāties, kas te apkārt notiek, cik te ir daudz cilvēku, cik daudz cilvēku ir iepazīstināti ar to, kas ir Latvija. Tā ka, manuprāt, ir ļoti veiksmīgi, ka mēs šeit piedalāmies, jo vēl pirms pusotra gada ilga diskusija, vai to vajag, vai mums nepieciešama piedalīšanās “Expo”, vai mēs to varam atļauties. Tomēr mēs noteikti varam atļauties, mums noteikti bija jāpiedalās. Šis ir tas veids, kādā mēs tieši stāstām par Latviju, kā mēs domājam paši par Latviju un savai pašapziņai tas noteikti ir nepieciešams.

V.Zatlers: Es vēl gribu piebilst, ka liels notikums, kuru ļoti augsti novērtēja Ķīnā, ir Ķīniešu–latviešu vārdnīcas izdošana. Fundamentālas grāmatas izdošana, kas liek tiešām intelektuālu pamatu Ķīnas un Latvijas attiecībām.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars: Es piebildīšu pāris, manuprāt, ekonomikai nozīmīgas lietas. Ķīna šobrīd ir otrā pasaules ekonomika pēc kopapjoma. Ķīna ir viena no visstraujāk augošajām ekonomikām tehnoloģiju apjoma ziņā. Ja ir pilnīgi skaidrs, ka Latvija nākotnē būs uz eksportu orientēta valsts, tad bez sadarbības, kaut vai nelielos virzienos, kaut vai nišās ar Ķīnu, visticamāk, mēs nebūsim veiksmīgi eksportā. Tāpēc katra šāda saruna, katrs biznesa forums, katra tikšanās reize, katrs piliens šajā kopējā katlā notiek tagad ar rezultātu. Un šis rezultāts principā jau ir gan šīs dienas laikā, gan iepriekšējās tikšanās reizēs.

Jautājums: Prezidenta kungs, kā jums šķiet, kas latviešiem ir jāmācās no ķīniešiem un ķīniešiem no latviešiem?

V.Zatlers: Jāmācās vienmēr ir no katra partnera. Ķīnieši ir ļoti organizēti. Gan sabiedrība ir ļoti organizēta, gan pilsēta. Iedomājieties, Šanhajā ir 20 miljoni iedzīvotāju, un viņi dzīvo kā viens vesels. Arī šeit, “Expo” izstādes teritorijā, apmeklējot Ķīnas paviljonu, tā ir perfekta organizācija. Cilvēki zina, ko dara viņu biedri, kā palīdzēt viens otram. Otrais, kas ir varbūt ļoti tuvs mūsu mentalitātei, ķīnieši ir ļoti strādīgi. Trešais, ko es gribētu uzsvērt, viņi vēl ir ļoti atvērti. Ja mēs ejam ar atvērtu sirdi uz kontaktu, ķīnieši tieši tāpat nāk pretī. Ja sarunas, kad tiekas politiskā līmenī, dažkārt ir pasausas, var teikt, Ķīnā tas tā nav. Lai kāds mums būtu priekšstats, tās sarunas ir ļoti dzīvas un cilvēciskas, ar skaidru mērķi – tiešām veicināt Latvijas un Ķīnas draudzību.

A.Kampars: Es gribētu teikt, ka mums būtu ekonomiski jāmācās no ķīniešiem viņu spēju atrast savus tirgus savām ražotām precēm. Mēs to esam sākuši darīt. Noteikti no ķīniešiem ir daudz ko pamācīties. Savukārt arī ķīniešu uzņēmējiem no Latvijas ir daudz ko pamācīties. Manuprāt, atsevišķas tehnoloģijas, ko mēs spējam piedāvāt. Šeit pat “Aerodium” izgatavotā tehnoloģija, manuprāt, ir tas, ko ķīnieši spēj apbrīnot.

I.Dālderis: Es gribētu piemetināt, ka no latviešiem var mācīties radošu pieeju visās jomās. Mēs esam ļoti radoši un mākslinieciski. To mēs pierādām arī šeit. Domāju, ka arī ķīnieši mūs var apskaust. Un arī šā brīža labākā, kvalitatīvā eksportprece ir mūsu kultūra. To mēs arī dzirdam šeit, mūsu paviljonā, un arī šovakar dzirdēsim.

Jautājums: Zatlera kungs, jūs teicāt, ka Latvijas paviljons ir veiksmes stāsts. Kāpēc jūs pats nelidojāt un neizmēģinājāt vēja tuneli?

V.Zatlers: Man šo jautājumu jau uzdeva žurnālisti, un es viņiem atbildēju – tas ir domāts vidēja izmēra cilvēkam un man varētu būt zināmas problēmas ar drošību. Es jums atbildēšu to pašu. Katrā ziņā, skatoties priekšnesumus, ir ļoti, ļoti pozitīvas emocijas. Vēlreiz teikšu – šis ir ļoti veiksmīgs stāsts, kā mēs stāstām par savu valsti.

Jautājums: Zatlera kungs, vai jūs sekojat līdzi arī tam, kas notiek Latvijā? Varbūt Dombrovskim vajadzētu veidot plašāku koalīciju, kā tas bija jums solīts, pirms jūs braucāt projām?

V.Zatlers: Ļoti labs jautājums. Ziniet, ar Ķīnu ir piecu stundu laika starpība, un ar tieši tādu laika starpību es apmēram arī uztveru notikumus Latvijā. Es domāju, ka valdības koalīcijas veidošanas procesi nav apstājušies. Teikšu vēl vienu reizi – Latvijas Satversme ir ļoti gudra, tā dod veselu mēnesi laika tiem, kas ir uzvarējuši vēlēšanās, izveidot koalīciju. Tiklīdz es atgriezīšos Latvijā un man nebūs vairs šīs laika starpības piecas stundas, ar visu sirdi un enerģiju iekļaušos šajā procesā.


Valsts prezidenta preses dienesta preses konferences transkripts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!