• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par invaliditātes ekspertīzes komisijas darba pilnveidošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.2010., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/219880

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jaunās ES sezonas strādnieku direktīvas projektu

Vēl šajā numurā

21.10.2010., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par invaliditātes ekspertīzes komisijas darba pilnveidošanu

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti 12.oktobrī, pārrunājot sūdzības par Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju (VDEĀVK), aicināja Labklājības ministriju lemt par iespējām būtiski pilnveidot iestādes darbību.

“Atbildīgajai ministrijai jāsagatavo neliels, taču konkrēts rīcības plāns, kā uzlabot tās padotības iestādes darbu, jo publiski izskanējusī informācija un Saeimas komisijā saņemtās sūdzības neliecina neko labu,” norādīja komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Saeimas komisija rosināja izvērtēt, vai normatīvajos aktos nepieciešamas izmaiņas, kas nepieļautu sistēmiskas kļūdas invaliditātes ekspertīzes komisijas darbā. Deputāti arī pauda neizpratni, kāpēc līdz šim nav notikusi Labklājības ministrijas un VDEĀVK kopīga tikšanās ar Veselības ministriju un ārstus apvienojošajām asociācijām.

“Ja lielas problēmas sagādā tas, ka ģimenes ārsti un ārstējošie ārsti pavirši aizpilda invaliditātes noteikšanai nepieciešamos dokumentus, tad par to ir jārunā gan institūciju līmenī, gan ar konkrētajiem ārstiem,” uzsvēra A.Barča, atgādinot, ka tieši tādā veidā savulaik Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra vērsās pret neprecīzu darba nespējas lapu aizpildīšanu.

VDEĀVK vadītājs Andris Zīverts 12.oktobrī informēja, ka, saņemot nepilnīgi aizpildītus dokumentus, viņa vadītā iestāde var sākt saraksti ar ārstējošo iestādi, taču tas ir ilgs process, tāpēc vienkāršāk ir pacientam pašam sarūpēt trūkstošos datus. Lēmuma pieņemšanai nav nepieciešams ekspertīzes komisijai iesniegt dokumentu oriģinālus, pietiek ar ārsta apliecinātiem izrakstiem, teica A.Zīverts.

To, vai plašsaziņas līdzekļos izskanējusī informācija, ka no klientes pieprasīts kukulis, atbilst patiesībai, šobrīd vērtē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Deputāti noskaidroja, ka strīdā iesaistītais eksperts turpina darbu, ar viņu notikušas pārrunas, taču nav izteikts rājiens vai piezīme.

Komentējot iespējamu kompensāciju izkrāpšanu karavīriem, VDEĀVK vadītājs skaidroja, ka invaliditātes ekspertīzes komisija ir procesa pēdējais posms un Aizsardzības ministrijai vajadzētu rūpīgāk kontrolēt karavīriem izsniegto darba nespējas lapu pamatotību.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!